Usuari:Amadalvarez/Esports d'hivern

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Els esports d'hivern o activitats d'hivern són esports competitius o activitats recreatives no competitives que es practiquen sobre neu o gel. [1] La majoria són variacions d' esquí, patinatge sobre gel i trineu. Tradicionalment, aquests jocs només es practicaven en zones fredes durant l'hivern, però la neu artificial i el gel artificial permeten més flexibilitat. Les àrees de joc i els camps es componen de neu o de gel.

El gel artificial es pot utilitzar per proporcionar pistes de gel per al patinatge sobre gel, l' hoquei sobre gel, el ringette, el broomball d'interior, el bandy, el rinkball i l' hoquei sobre esponja en un clima més càlid. L'esport de patinatge de velocitat utilitza una pista circular de gel congelat.

Els esports individuals més comuns són l'esquí de fons, l' esquí alpí, el surf de neu, el salt d'esquí, el patinatge de velocitat, el patinatge artístic, el luge, l'skeleton, el bobsleigh, l'orientació d'esquí i la moto neu.

Els esports d'equip més comuns són l'hoquei sobre gel, la ringette, el broomball (tant en una pista de gel coberta com en una pista de gel exterior o en un camp de neu), curling i bandy . Segons el nombre de participants, l'hoquei sobre gel és l'esport d'hivern més popular del món, seguit del bandy. [2]

Els esports d'hivern tenen els seus propis esdeveniments multiesportius, com els Jocs Olímpics d'Hivern i la Universiada d'hivern .

Història[modifica]

La neu i el gel durant l'hivern han donat lloc a altres mitjans de transport, com ara els trineus, els esquís i els patins. Això també ha fet que es desenvolupin diferents passatemps i esports a la temporada d'hivern en comparació amb altres èpoques de l'any. Naturalment, els esports d'hivern són més populars als països amb estacions hivernals més llargues.

Tot i que la majoria dels esports d'hivern es practiquen a l'aire lliure, l'hoquei sobre gel, el patinatge de velocitat i, en certa mesura, el bandy, s'han traslladat a l'interior a partir de mitjans del segle XX. Les pistes de patinatge cobertes amb gel artificial permeten practicar el patinatge sobre gel i hoquei en climes càlids.

Els esports d'hivern a l'aire lliure es veuran probablement greument afectats pel canvi climàtic al present segle.[3]

Nota : l'asterisc indica que l'esport en particular està inclòs al programa dels Jocs Olímpics d'Hivern .

Característiques dels esports d'hivern[modifica]

Esports de neu[modifica]

Biatló[modifica]

Sortida del grup (també coneguda com a sortida en massa ) el 2006 a Antholz-Anterselva (IT).

El biatló (del llatí bi, "dos", i del grec athlon, "concurs") és una prova que combina dues disciplines. Per costum, quan es parla del biatló, es refereix a la combinació d' esquí de fons i tir amb rifle . Actualment, la pràctica del biatló al més alt nivell està regulada per la Unió Internacional de Biatló que organitza les principals competicions. Tot i que es considera una disciplina d'esquí o esport de neu, el biatló és completament autònom de la Federació Internacional d'Esquí, una altra institució mundial amb autoritat sobre la majoria de les disciplines dels esports d'hivern.

Combinat nòrdic[modifica]

Combinat Nòrdic.

El combinat nòrdic és un esport que combina dos tipus de proves: el salt d'esquí i l' esquí de fons . Està inclosa al programa dels Olimpíades . Un practicant d'aquest esport es denomina corredor de combinada nòrdica.[4] Aquest esport es va originar a Noruega i combina els salts d'esquí, que requereixen força física i domini tècnic, amb l'esquí de fons, que requereix resistència. És probable que aquesta pràctica fos un ritual perquè els nens esdevinguessin adults.

Snowkite[modifica]

L'snowkite és l'ús d'una vela de tracció amb una taula de surf de neu o esquís

L'snowkiting és l'esport d'hivern homòleg al kitesurf, substituint en aquesta disciplina la planxa de surf per una planxa de neu o uns esquís . Els practicants d'aquest esport poden assolir velocitats superiors a Plantilla:Unit . [5] [[Categoria:Esports d'hivern]] [[Categoria:Pàgines amb traduccions sense revisar]]