Usuari:Annalloret/proves

Plantilla:Infobox Airliner accident

El 'desastre aeri de Königs Wusterhausen al 1972 fou un accident que tingué lloc el 14 d'agost quan un avió de l'aerolínia Interflug poc temps després d'haver-se enlairat des de l'Aeroport de Berlín-Schönefeld en Schönefeld, Alemanya Oriental, en un vol xàrter fins a Burgàs, Bulgària, es va estavellar en aquella zona. Van morir els 156 passatgers i la tripulació, i es va convertir en aqueix moment en el segon accident amb més morts de la història, així com el pitjor fins al moment tant en Alemanya Oriental com en la part Occidental.[1]

Accident[modifica]

L'avió era un Ilyushin Il-62, amb matrícula 00702 i aquesta era la primera vegada que Interflug operava amb aquest model d'aeronaus. Va començar a ser operativa a l'abril del 1970 i per l'agost del mateix any ja portava un total de 3.520 hores de vol. Fins a aquell moment, mai hi havia hagut cap accident aeri comercial d'un II-62 tan greu.[2]

El 14 d'agost de 1972, el vol d'Interflug abandonava l'Aeroport de Berlín-Schönefeld a les 16:30. Com que era estiu, la capacitat de l'avió estava quasi plena perquè hi havia un gran nombre de passatgers ; principalment turistes que volien passar les seues vacances en la Costa búlgara del mar Negre. El pilot, Heinz Pfaff, era un ex-membre de la força aèria d'Alemanya durant l'època nazi de 51 anys i coronel veterà de les Forces Armades Aèries de la República Democràtica Alemanya. El copilot, Lothar Walther, tenia 35 anys. L'enlairament va ser normal, i l'aeronau es va dirigir cap al sud-est amb destinació Txecoslovàquia.

Quan ja portaven 13 minuts de vol, a les 16:43, a 8,900 metres (29,200 ft) sobre la ciutat de Cottbus, Alemanya Oriental, el pilot va comunicar que hi havien problemes amb l'elevador elevador i que l'aeronau s'havia desviat 10 graus de la seua ruta. El pilot va sol.licitar tornar a Schönefeld però no va pensar en cap moment que la situació fora tan crítica per fer un aterratge immediat en l'aeroport més proper. A les 16:51 la tripulació va realitzar un llançament de combustible per disminuir el pes d'aterratge. Al mateix temps, els auxiliars de vol avisaven del fum en la part posterior de l'avió. Quan el pilot ja es trobava a uns pocs quilòmetres al sud de l'Aeroport de Berlín-Schonëfeld, s'adonà que hi havia algun problema que no li permetia controlar l'altitud de l'avió i va emetre l'últim mayday a les 16:59:25. A continuació, la cua es va desprendre i l'aeronau va caure en picat i s'estavellà en una zona boscosa prop de Königs Wusterhausen, Alemanya Oriental. Durant el descens descontrolat, la part frontal de l'avió també es va partir.

Causes[modifica]

Memorial at Wildau cemetery

L'últim missatge del pilot fa pensar que l'incendi de la part posterior de l'aeronau és el responsable de l'accident. Com que no es podia accedir a aquesta part des de la cabina de passatgers, i a més, tampoc tenia detectors de fum, la tripulació va tardar a adonar-se'n de la gravetat de la situació. Una fuita en tub d'aire calent a 300 °C (572 °F) de temperatura va provocar l'incendi. L'aire calent va eixir del tub i va danyar el material d'aïllament dels cables elèctrics, així com els sistemes de control. Quan l'avió s'enlairà, es va provocar un curtcircuit que va agafar una temperatura de 2,000 °C (3,630 °F) i l'incendi es va expandir fins a la bodega de càrrega no. 4. El foc va arribar a la cabina de passatgers i el fuselatge va anar debilitant-se. Finalment, la cua de l'avió es va partir.

Homenatge[modifica]

Al cementeri de Wildau, prop de Königs Wusterhausen, es fa ver un homenatge en memòria de les víctimes mortals, el nom de les quals estan escrits en un monument de pedra negre.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Der Spiegel: Stotterndes Geheul. Published on 21 August 1972 (in German)
  2. http://aviation-safety.net/database/record.php?id=19650225-0

Enllaços externs[modifica]

Plantilla:Accidents i incidents aeris al 1972