Usuària:Caracole123/proves/Maria Trulls

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Maria Trulls i Algué[modifica]

Maria Trulls i Algué (Prats de Lluçanès, agost de 1861- carrer de Santa Caterina d’Igualada, 1933), fou una pensadora i escriptora catalana[1].

Biografia[modifica]

L’escriptora passà la seva infantesa a Esparreguera. A “Obras completas”, publicades pel seu marit, Aurelio Rubio del Hoyo, l’any 1934, s’inclouen els poemes escrits en castellà, “Desde mi encierro”, i en català, “Les meves filles”. És en aquesta obra on es pot trobar la biografia de l'autora. Va escriure relats curts i nombrosos poemes, alhora que col·laborà en diversos diaris.

Lliurepensadora i de formació autodidacta, va néixer a una família humil, i fou filla d' Antònia Algué i Casahuga i Pere Trulls i Tort.

Als catorze mesos sofrí una paràlisi que la deixà impossibilitada i no pogué anar a l’escola. No obstant això, va aprendre a llegir als 5 anys, i a escriure als 14 anys gràcies a la seva mare. A casa no podien comprar cap llibre per les dificultats econòmiques que passàven i l'autora llegia tot allò que li feien arribar amics i veïns.

El maig de 1908, als 42 anys, es casà civilment amb un empleat de correus de 24 anys, amb qui l’unia una llarga amistat i una coincidència ideològica comuna. L'any 1934 va encarregar-se d'editar les seves poesies i prologar el seu llibre.

Va créixer en un ambient amb poca formació, on es sentia incompresa. El pare li comprà un número de La Campana de Gràcia i li ensenyà postulats de llibertat i justícia. A més, li inculcà el cristianisme i el coneixement dels evangelis. Als setze anys descobrí la Biblia, i a partir d'aquest moment començà amb llibres religiosos, fins que un dia el pare li féu arribar “La economia de la vida humana”, un llibre de moral l'influencià en gran mesura.

Va fusionar les idees republicanes transmeses pel seu pare amb aspectes de la Bíblia i treballs de divulgació científica. Li preocupava la situació social de la dona i publicà articles a La Conciencia Libre, revista feminista editada per dones, entre les quals es trobava Concepción Arenal. Trulls també col·laborà a El Igualadino (diari de tendència republicana editat per la Unió Republicana), El Ateneo, Igualada Radical, La iconoclasta (publicació lliurepensadora i anticlerical de 1909), i L’Ateneu. Freqüentment debatia amb altres col·laboradors de la premsa local d'ideologia més conservadora.

A l’editorial de El Igualadino, núm. 1, del dotze de juny de l’any 1904, l’autora escrivia “Ventajas de la Instrucción” sobre el seu pensament en quant a l'educació, en un moment en el qual l'escolarització universal no s'havia establert i els seguidors de Ferrer i Guàrdia treballàven per la institucionalització de la formació i instrucció dels infants.

Maria Trulls i Algué és una d'aquelles dones desconegudes que van innovar, crear i contribuïr en els processos de canvis polítics i socials de finals del segle XIX i principis del segle XX. Recentment, l'Ajuntament d'Igualada va dedicar-li un carrer amb el seu nom[2].

Referències[modifica]