Vés al contingut

Usuari:Carme Milà/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

InterPares . The International Research on Permanent Authentic Records in Electronic Systems
[modifica]

DADES DE CONTACTE The InterPARES Project
School of library, Archival& Information Studies

The University of British Columbia

Businnes : +1(604)822-2694
470-1961 East Mall -Vacouver BC V6T1Z1CANADA Facsimile: +1 (604) 822-6006
Email: inerpares.project@ubc.ca

InterPARES és un projecte d’investigació internacional que té com objectiu principal promocionar la recerca i els estudis sobre la preservació i l’autenticitat a llarg termini de documents produïts o conservats en formats electrònics. Aquests estudis han de proporcionar la base per la redacció de normes, polítiques, estratègies i plans d’acció capaços d’assegurar-ne la seva preservació i la seva autenticació.

Història
Aquest projecte va néixer davant els dubtes i amenaces que sorgeixen amb la creació, intercanvi i processament de la informació digital així com per la rapidesa de l’obsolescència del hardware i software, la fragilitat del seu emmagatzemant digital i de la seva possible manipulació. La metodologia emprada per dur a terme el projecte s’emmarca dintre un treball interdisciplinari on hi tenen cabuda diferents estudis com dret, història, informàtica, ciències de la informació, química… però tots ells liderats per la ciència Arxivística i la Diplomàtica. Compta amb investigadors de tots els continents, provinents d’organitzacions tant públiques com privades. El projecte és liderat per Luciana Duranti, el capital és aportat en major part per The Social Sciences and Humanities Reseach Council of Canada’s Community-University Research Alliances (SSHRC-CURA) i per altres fons com The University of British Columbia's Vice President Research Development Fund, the Dean of Arts. InterPARES Project es basa amb la School of Library, Archival and Information Studies i la University of British Columbia, in Vancouver, British Columbia, Canada.


Organtizacions equips de treball

Es construeixen uns equips de treball anomenats “TEAM” en referencia a Theoretical Elaborations into Archival Management i es varen crear TEAMS a Àfrica, Brasil, Canadà, Estats Units, Catalunya, Colòmbia, Corea, Xina, Itàlia, Malàcia, Mèxic, Noruega, Països Baixos, Regne Unit, Singapur i Turquia.
El Team Catalunyaés format pel professionals de AA-GD que van aportar casos d’estudi de la realitat arxivística catalana, també van realitzar tasques de recerca, formació i difusió. Tot TEAM té un director, investigadors(personal acadèmic o professional), associats (arxius o unitats arxivístiques), ajudants d’investigació (col•laboradors o estudiants de suport a la recerca) i un grup d’ajuda intern o staff del projecte. Es realitzen simposis en diferents països per difondre i transmetre els resultats obtinguts a les audiències locals del territori on es realitzaven. S’organitzen dues cimeres internacionals a l’any. En aquestes trobades és presenten i debaten totes les troballes dels diferents TEAMs i se’n realitza la corresponent difusió. Els Tems realitzen tallers per assegurar una interdisciplinarietat, la transferibilitat dels resultats i la coherència de les metodologies i la disciplina.

Fases del projecte

Interpares1 (1998-2001)
El treball es va centrar en la preservació i autentificació dels registres inactius en els mètodes de selecció i conservació i en la cerca del marc intel•lectual per el desenvolupament de polítiques i estratègies. Les seves conclusions es van publicar al llibre “The Long-term Preservation of Authentic Electronic Records: The Findings of The InterPARES Project”. Luciana Duranti ed. (San Miniato: Archilab, 2005) i distribuït per the Society of American Archivists.

Interpares 2 (2002-2007)
En aquesta fase el treball es va centrar en estudiar l’autenticitat dels documents electrònics, la seva fiabilitat i exactitud dels mateixos des de la seva creació fins a la conservació permanent. El grup de treball també va incloure a científics, especialistes en banca i industria, artistes i representants de governs d’arreu del mon. El treball va agafar un caire més transdisciplinari. Les seves conclusions es van publicar al llibre "International Research on Prmanent Authentic Records in Electronic Systems (InterPares2): Experiential, Interactive and Dynamic Records". Luciana Duranti y Randy Preston, eds. (Padova, Italia: Associazione Nazionale Italiana Archivistica, 2008i distribuït per The Society of American Archivists.

Interpares 3 (2007-2012) (TEAM): Impleting the theory of preservation of authentic records in digital systems in small and medium.sized archival organizations.
En aquest punt el projecte va iniciar l’aplicació de la teoria i dels mètodes de conservació digital desenvolupats en les anteriors fases del projecte InterPARES en arxius o en unitats d’informació amb la finalitat d’obtenir un nou Coneixement que facilites resoldre la problemàtica de la preservació dels arxius digitals implementant un registre que fos capaç de garantir-ne la seva autenticitat i fiabilitat a llarg termini.

Interpares Trust ( 2013-2018)
Actualment s’està treballant amb l’objectiu d’explorar les qüestions que fan referència als registres digitals i dades que es dipositen a Internet. Es vol obtenir marcs teòrics i metodologies per desenvolupar polítiques, locals, nacionals i internacionals, procediments, reglaments, normes i legislació que donin seguretat i facilitin el bon govern, una economia digital i una memòria digital persistent.



Resultats i divulgació

Tots els treballs i resultats estan publicats a la pàgina oficial del projecte, InterPARES Project ja que es busca fomentar i difondre al màxim el seu treball. Existeix una política interna que en garantitza el seu bon funcionament i uns procediments preestablerts que cerquen donar impuls a les investigacions i innovacions, facilitar mitjans per prevenir i resoldre qüestions sobre la propietat intel.lectual i qualsevol altre benefici, i la creació de mitjans per facilitar l’accés i ús al públic dels resultats del projecte.

Enllaços Externs

InterPARES Project http://www.interpares.org/

InterPARES Project 1 http://www.interpares.org/ip1/ip1_documents.cfm

InterPARES Project 2 http://www.interpares.org/ip2/ip2_index.cfm

InterPARES Project 3 http://www.interpares.org/ip3/ip3_index.cfm

Interparestrut http://interparestrust.org/

Web Associació d’arxivers. Gestors de Documents http://www.arxivers.com/index.php/recerca/interpares3

The Social Sciences and Humanities Reseach Council of Canada’s Community-University Research Alliances (SSHRC-CURA) http://www.sshrc-crsh.gc.ca/404-eng.aspx

School of Library, Archival and Information Studies http://slais.ubc.ca/

Bibliografia
Textos 06. Associació d’Arxivers de Catalunya Directrius per al preservador. Preservació de materials digitals: directrius per a organitzacions. Edita AAC Setembre 2008

Textos 07. Associació d’Arxivers de Catalunya Directrius per al productor . Producció i manteniment de materials digitals: directrius per a particulars. Edita AAC Setembre 2008

InterPares3. Team Catalunya http://www.interpares.org/ip3/ip3_index.cfm?team=10

El proyecto interpares: Un modelo de Investigación archivística colaborativo, multinacional y transdisciplinario. Juan Voutssas http://iibi.unam.mx/publicaciones/276/agendas%20investigacion%20bibliotecologia%20Proyecto%20Interpares%20Juan%20voutssas.html

International Research on Prmanent Authentic Records in Electronic Systems (InterPares2): Experiential, Interactive and Dynamic Records http://www.interpares.org/ip2/book.cfm