Usuari:Comte Guifré

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Comte Guifré és una associació, creada el 1991, que gestiona el primer centre d'ensenyament secundari en català, fundat a Catalunya Nord. Va caldre esperar el 2003 perquè La Bressola creés el segon centre de secundària en català. L'establiment escolar Comte Guifré es troba a Perpinyà, al barri de Sant Martí, i actualment és l'únic que permet seguir l'ensenyament del primer cicle de secundària en llengua catalana i continguts, a la capital de Catalunya Nord.

En el moment de la seva creació només existien dues escoles primàries en llengua catalana a Catalunya Nord: Arrels i La Bressola. El naixement de Comte Guifré va suposar, per tant, la possibilitat d'ampliar la xarxa d'establiments d'immersió a la secundària. La historiadora Alícia Marcet va acceptar de ser Presidenta de l'Associació i l'escriptora i lingüista, Renada Laura Portet, va ser la primera Directora oficial del centre.


Projecte educatiu[modifica]

Comte Guifré és un centre de secundària d'immersió, laïc i amb vocació de servei públic. Acull alumnes de les escoles catalanes de primària i de les seccions bilingües de l'ensenyament públic. Alhora també s'hi inscriuen alumnes que no parlen català quan arriben a secundària. El centre ha desenvolupat un programa d'incorporació lingüística tardana, basat en la immersió, que permet que joves del país puguin apprendre i utilitzar la llengua catalana, descobrir la història i la cutura de les quals difícilment haurien tingut coneixement. Els alumnes catalanoparlants del centre actuen com a tutors lingüístics dels aprenents recents.

Comte Guifré practica una pedagogia activa, oberta i transversal basada en l'experimentació com a tècnica d'aprenentatge. L'alumne és al centre de l'ensenyament: diferents dispositius pedagògics estimulen la seva participació i desenvolupen l'aprenentatge de l'autonomia. Membre del Pla d'Escoles Associades a la UNESCO des del curs 1993-1994, Comte Guifré ha dut a terme diferents projectes pedagògics transversals destinats a sensibilitzar l'alumnat a la protecció i preservació del patrimoni cultural i natural. Comte Guifré ha estat coordinador del Projecte Mediterrani Occidental, nomenat per la Comissió Francesa de la UNESCO. Comte Guifré també participa al projecte Escoles en Xarxa, promogut per Vilaweb, Òmnium Cultural i el Departament d'Ensenyament. A més de nombroses exposicions i presentacions dels seus treballs, el centre ha publicat 2 llibres realitzats pels alumnes: La Llotja de Mar de Perpinyà, 700 anys de la nostra història i El cavaller Sant Jordi.


Suports[modifica]

Comte Guifré rep ajuts de la Generalitat de Catalunya, del Consell Regional del Llenguadoc Rosselló, del Consell General dels Pirineus Orientals, de la Diputació de Barcelona i de l'Ajuntament de Perpinyà.

Dues associacions d'Amics del centre, una a Barcelona i una altra a Perpinyà, divulguen la tasca del col.legi, estimulant la participació i els ajuts que la fan possible.

Per commemorar el desè aniversari de Comte Guifré, el pintor Antoni Tàpies va regalar una obra original, que es conserva al Museu d'Art Modern de Ceret, i 75 litografies signades i numerades.

L'any 2010, Comte Guifré va rebre el Premi de Normalització Lingüística de l'ADAC com a reconeixement a la seva tasca educativa en llengua catalana.

Enllaços[modifica]