Usuari:Contraix/proves/Hippolyte Pixii

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Generador de Pixii

Hippolyte Pixii (1808-1835) fou un fabricant d'instruments científics a París que va fer el primer generador basat en els principis de Faraday. Va fabricar instruments per a Francesc Joan Domènec Aragó i André-Marie Ampère i, amb l'ajuda d'Ampère, el 1832 va desenvolupar un dels primers generadors de magnetoelectricitat per produir corrent elèctric, sent una de les primeres dinamos.

La dinamo de Pixii[modifica]

L'aparell constava d'un marc de caoba que suportava un electroimant de ferradura de dos quilograms de pes que feia d'induït. La resta de la màquina es muntava sobre una base separada, fixada a la base del bastidor mitjançant uns grans cargols de papallona. Es feia girar un imant permanent de ferradura mitjançant una nansa engranada sota els pols de l’electroimant en suspensió. [1] L'aparell produïa corrent altern.

La primera demostració que es feu d'aquest aparell fou en una lectura d'Ampere a La Sorbona el setembre de 1832. Podria fer electròlisi de l'aigua, i constituïa una gram millora respecte al generador magnetoelèctric de Faraday. Tenia l'inconvenient de produir corrent altern, per la qual cosa els gasos produïts en el procés d'electròlisi estaven barrejats. Un mes més tard Pixii construí un altre generador, major i amb un commutador basculant d'Ampère,que recificava el corrent i feia que la sortida fos de corrent continu. Tornant a fer electròlisi de l'aigua, va produir gasos en la proporció correcta.[2]

Referències[modifica]

  1. «Magneto-electric machine by Pixii» (HTML) (en anglès). Florència: Museu Galileu. Institut i Museu de la Història de la Ciència, 2015. [Consulta: 3 maig 2020].
  2. King, W. James «The development of electrical technology in the 19th century: 3. The early arc light and generator» (HTML) (en anglès). Contribution from the Museum of History and Technology. Museum of History and Technology [Washington, D.C.], Paper 30, 1963, pàgina 346 [Consulta: 1r maig 2020].