Vés al contingut

Usuari:Davitu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Marie Christine Chilver[modifica]

Marie Christine Chilver (1920-2007) és coneguda pel seu paper d'agent espia del Regne Unit durant la Segona Guerra Mundial. Coneguda també pel seu sobrenom 'Fifi', Chilver va treballar per la SOE (Special Operations Executive), una organització creada per Winston Churchill i Hugh Dalton amb l'objectiu de lluitar contra les Potències de l'Eix mitjançant l'espionatge i el reconeixement militar.

Biografia[1][modifica]

Va néixer a Londres, Anglaterra. Filla d'un periodista del The Times i una letona. Després d'estudiar a la Universitat de París, va ser traslladada al camp de concentració de Frontsalaf, a Besançon, degut a la invasió alemanya a França. L'any 1941, pocs mesos més tard de la seva reclusió, es va aconseguir escapar i va arribar a Anglaterra gràcies a ajudar a un oficial de les Forces Reials Aèries, ferit durant una operació.

Durant dècades, l'existència d'una agent secreta a la Segona Guerra Mundial anomenada 'Fifi' ha estat considerada fictícia. Els caps de seguretat s'han pres com una broma totes les històries sobre una rossa preciosa utilitzada com a agent per temptar els espies britànics, encara en període d'entrenament, per esbrinar els seus secrets. Però després de 70 anys s'ha confirmat la seva existència.

La seva extraordinària història ha estat revelada per l'Arxiu Nacional, que descriu una dona “dotada d'una intel·ligència i coratge inusuals”, que van representar una ajuda incalculable pel Regne Unit durant la guerra.

  1. «Revealed: identity of Fifi the stunning wartime spy» (en anglès). Anita Singh & Gregory Walton, 17-09-2014. [Consulta: 12 octubre 2015].