Usuari:Diguemagosarat/Salvador Obiols Gómez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Salvador Obiols Gómez (Sant Boi de Llobregat, el 1940). Resident a Viladecans (Baix Llobregat). És un escriptor català (narrativa i poesia). Des de 1995 al 2011 fou regidor del Grup Municipal de CiU a l’Ajuntament de Viladecans. Soci d'Òmnium Cultural de Viladecans. Col·laborador de l'ANC, de Viladecans. Membre del "Grup Literari El Caliu" i del grup "Amics de la Poesía" de la llibreria Els Nou Rals, de Viladecans. Actualment està jubilat i es dedica de ple a l'ecriptura de poesia i narrativa.

LA MEVA EXPERIÈNCIA COM ESCRIPTOR - (2023)

Per a comprendre la meva història, en el món literari, cal que ens situem a partir  de l’any 1940 moment en què vaig néixer. Feia un any que s’havia acabat la Guerra Civil i que la dictadura havia establert la prohibició de la llibertat política i de la  llengua catalana.

L’escolarització obligatòria era dels sis als dotze anys i es basava en tres assignatures: Religión, Educacion Física i Formación del Espiritu Nacional, complementada amb uns coneixements bàsics. El batxillerat universitari al qual podia accedir-se a partir dels deu anys, no estava a l’abast de tots els centres docents, ni la situació econòmica de molts dels pares s’ho podien permetre pels seus fills, que es veien en la necessitat de fer-los treballar, per tal d’alleugerir la situació econòmica familiar.

Molt del que em van ensenyar a l’escola, no m’agradava i el que m’agradava no m’ho van ensenyar. Amb aquell bagatge cultural i de possibilitats, em va ser difícil, igual que a molts, assolir un lloc social o professional important. Així i tot, dintre meu bullia un braó d’inquietuds, que em convidaven a alimentar-me de coneixements i experiències pel meu compte, el que va originar que mirés de reüll i comencés a palpar, alguns aspectes de l’art, la cultura i la llengua.

Queda clar que no  em vaig introduir en el món de la cultura a través d’estudis universitaris. Mentre treballava en àmbits administratius i comercials, em vaig anar formant sense que ningú marqués el meu ritme. Em fou necessari menjar molta sopa de lletres, per tal de saber conrear els mots fora del plat. Tot ho vaig aprendre esforçant-me en la universitat de la vida,  forjant les potències, a base dels cops del mall de les meves vivències personals, damunt d’una enclusa  recolzada per un munt de sacrificis i esforços.

La prohibició de l’ús públic de la llengua catalana, va durar fins als anys seixanta, en què una certa tolerància, va donar pas a la publicació de la Gran Enciclopèdia Catalana,  l’aparició de la Nova Cançó i d’Òmnium Cultural. Fet que va contribuir a fer que aquella opressió que havíem sofert fins aleshores, obrís un petit porticó a través del qual (malgrat censures i controls) poguéssim conèixer a intel·lectuals, polítics i artistes que havien estat emmordassats. És així com aquell nou marc de possibilitats, em va estimular a  participar i a  gaudir d’activitats socials, culturals i creatives i vaig trobar en la fotografia, una via per expressar les meves dèries, i a través de l’escriptura em vaig especialitzar en temes relacionats amb la fotografia,  sent l’autor de dos llibres i d’articles en revistes.

La fotografia em va ajudar a relacionar-me amb la poesia. Com a fotògraf, vaig fer un ampli reportatge inspirat en “Cementiri de Sinera” de Salvador Espriu i  vaig incloure interpretacions poètiques a les imatges fotogràfiques d’autors catalans.

Vaig tenir la sort de contraure matrimoni amb la Mercè Bernat, la qual gaudeix d’una àmplia formació i sensibilitat, que li permet escriure poesia, la qual cosa la va conduir, en el seu dia, a ser membre del Grup Literari “El Caliu”, que tenia com a pal de paller a l’escriptor local Manuel Tosca. Va ser ella qui em va motivar perquè  escrivís poesia i qui s’ha convertit en l’assessora que em continua ajudant.

Si bé no he deixat la narrativa, ha estat en la manifestació de la bellesa i dels sentiments pels mitjans estètics propis de la poesia, on he trobat un lloc que em permet sentir-me veritablement humà i instal·lat en el món que m’envolta.

Quedi clar que no utilitzo les formes poètiques, per esplaiar-me amb floritures i romanticismes literaris. Em decanto més per la motivació que no pas per la satisfacció. Les meves inclinacions fan que m’inspiri d’una forma sincera i directa, davant de les esperances difícils, de les incerteses, així com dels aspectes tardorals de la vida.

Per a mi, escriure no m’és una afecció (el que se’n diu un hobby), sinó una necessitat tan vital com és respirar o menjar. Quan em poso a escriure, no em deturo a pensar si algú em llegirà o no, el que preval és fer-ho tot d’una forma sincera, doncs crear m’atorga felicitat. Exterioritzar les veritats que emanen de les ferides del cor, s’ha convertit en  un lloc màgic que em guareix dels mals i m’ajuda a viure.

No sols trobo al·licient escrivint, sinó també llegint a altres autors o autores. En  el marc de la Llibreria “Els Nou Rals”, hem format un Grup d’Amics de la Poesia, obert als que ens agrada  parlar i aprofundir sobre llibres de poesies. La finalitat és gaudir-ne i aprendre tots de tothom. Cal dir que ens ho passem bé i que està obert a tota persona que vulguin compartir la seva experiència personal.

A PARTIR DE LA MEVA EXPERIÈNCIA EN EL MÓN DE L’ESCRIPTURA, PENSO QUE SER POETA ÉS...

...ser capaç d’enterrar dins d’un escrit, emocions, pensaments, sentiments i sensacions i, a continuació, obrir una porta per fer-ne entrar de  nous, per tal d’enterrar-los, també, dins d’una altra pàgina en blanc.

...anar per la vida amb una cuirassa  i el casc posat, per fer front a temors i complexos i atrevir-se a alliberar-se, per tal de no quedar entollat en l’hermetisme i poder donar-ho tot.

...utilitzar l’arquitectura de les paraules, per desabrigar la vida pròpia i poder-la revestir a través de la bellesa i la precisió del llenguatge escrit, amb la tinta inesgotable del cor.

...guarir-se les ferides, posant ales alliberadores a les inquietuds i projectar-se vers el seu propi jo, amb l’esperança de veure sortir el sol en mig de la nit.

Treballs literaris[modifica]

Llibres assaig històric sobre el mont de la imatge - Autor[modifica]

  • “Catalunya en blanc i negre”. (Pròleg de Pere Gimferrer). Espasa i Calpe (1991). Quatre edicions.
  • “Catalunya imatge d’un temps”. ( Pròleg de Jaume Febre i Josep Maria Huertas). Espasa i Calpe (1992).

Col·laboració: “Història Política, Social i Cultural dels Països Catalans”. (Capítol: Els inicis de la fotografia) Enciclopèdia Catalana. (1995).

Libres de poesia publicats - Autor

·        “MARINER SENSE PAU”. Premis de la mar. Miquel Peris Segarra (Castellò-2007)  (Poesia).

·        “L’ALTRE RIBA QUEDA LLUNY” Premis de la mar. Miquel Peris Segarra (Castelló-2018). (Poesia)

·         “L’ESPERANÇÁ I LA MEMÒRIA·(Pròleg Josep López Tolosana) Ajuntament de Viladecans.2019)

·         “ NOSALTRES I EL TEMPS” ( Pròleg de Josep Lluís Gallardo) - I Premi Literari “Gabriel Florit” (Sineu-2022).

Narrativa breu: Treballs premiats destacats - El senyalats (*) han estat publicats pels organitzadors del certamen

  • “Pregunta-li-ho tu mateix”. (Montuïri-2006) *
  • “Vil·la Candelària”. (Pineda de Mar-2006) *
  • “El retrat”. (Pineda de Mar-2007) *
  • “Les ales de la papallona”. (Montuïri-2007) *
  • “Nosaltres aquells d’abans”. (Cornellà-2007) *
  • “Per la via dels records”. (F.G.C.-Barcelona-2007) *
  • “Amb peu fiter” (Igualada-2008)*
  • “Llançat mar endins”. (Una altra Ìtaca, si us plau) (Puigcerdà-2009) *
  • “El neguit i la joia”. (Puigcerdà-2010) *
  • “La forma i el reflex” (Montuïri-2011) *
  • "El vel i la llum" (Cornellà-2012) *
  • "Acollint la joia" (Lleida-2012)
  • "Diàlegs amb Cassiel" (El Papiol-2013)
  • "El camí invisible" (Campdevanol-2014)
  • "Temps de pròrroga" (Campdevanol-2015)
  • "Clàusules ocultes" (Puigcerdà-2018)*
  • "Reeixir" (Cubelles-2019)*
  • "Una realitat invisible" (Montuiri-2022)*

Poesia - Treballs premiats més destacats - (*) Publicats[modifica]

 ·        “L’ombra del temps” (Fund.Espejo-Viladecans-2005) *

·        “Riu avall per l’existència (fragment I). (Santa Perpètua-2006) *

·        “Riu avall per l’existència (fragment II). (Viladecans-2006)  *

·        “Tan lluny, tan a prop”. (Fund.Espejo-Viladecans-2006) *

·        “Ombres que passen”. (C.C.Sant Joan-Viladecans-2006)  *

·        “Mariner sense pau. Premis de la mar. Miquel Peris Segarra (Castellò-2007) * (llibre individual )

·        “L’amplitud del teu desig”. (Malgrat-2007)

·        “Cercant la llum d’un sol invisible”. (Fund.Espejo-Viladecans-2007) *

·        “Senderes de llum i d’esperança”. (C.C. Sant Joan-Viladecans.2007) *

·         “Gènesi”. (Lleida- 2008)

·        “La base i el cim” (fragment I). (Terrassa-2008)

·        “La base i el cim” (fragment II). (C.C. Sant Joan-Viladecans-2008) *

·        “El mirall i la llum”. (Vilafranca-2009)

·        “La porta del cel”. (Lleida-2009)

·        “Al fons d’un mateix”. (Terrassa-2009)

·        “El vent i la flama”. (Sant Hilari-2009) *

·        “L’extrem del possible”. (Cornellà-2009)

. "A tu, poeta (C.C. Sant Joan - Viladecans.2009)*

     [modifica]

·        “Camins d’hora baixa” (fragment I). (C.C. Sant Joan-Viladecans-2010) *

·        “Camins d’hora baixa” (fragment II). (Vilafranca-2011)

·        “L’esperança i la memòria” (Reus-2011) *

·        “Camins d’aigua, senderes de l’oblit” (Alcover-2011)

·        “El meu somni” (Organyà-2012)

·        “Tira mar endins” (Canet de Mar-2012)  (llibre individual)*

·        “El mar de la vida” (El Perelló-2013)

·        “Odissea pel mar de la vida” (Santa Bàrbara-2013)

·        “ Camins d’hora baixa” (fragment III) ( Hostalets de Balenyà-2013) *

·        “Riu avall per l’existència” (fragment III) Mont-Roig del Camps-2013

·        “A tu, que et dius poble” (fragment I) Viladecans, 2014 *

·        “La memòria del cor” (Barcelona -AVVSF-, 2015*

·        “L’altra riba queda lluny” Premis de la Mar. Miquel Peris Segarra (Castellò-2017) *  (llibre individual)*

          “Nosaltres i el temps”· I Premi Gabriel Florid-(Sineu-Mallorca) 2022   (llibre individual)*

Premis Literaris- Narrativa breu i Poesia[modifica]

10.2005 Poesia  I Concurs de Poesia “Espejo de Viladecans”). PRIMER

03.2006 Narrativa  XVIII Concurs Literari Premi Sara Llorens. (Pineda). SEGON

04.2006 Poesia  5è Concurs de Poesia “Temps de primavera”. (Viladecans). PRIMER

04.2006 Poesia  IV Cert. Nacional Poesia Catalana. (Viladecans). Diploma d’Honor Capítol Nobiliari

05.2006 Poesia  XVIII Premi Santa Perpetua de poesia i contes breus. SEGON

06.2006 Narrativa  VII Certamen literari de poesia i relat curt de S. Andreu de la Barca. FINALISTA

08.2006 Narrativa  XV Concurs de Conte Curt Antoni Gomila-Sant Bartomeu. (Montuïri). PRIMER

09.2006 Narrativa  Concurs Literari de Poesia i Narrativa “ Falset”. PRIMER

10.2006 Poesia III Certamen de Poesia “Espejo de Viladecans”. PRIMER LOCAL

10.2006 Narrativa  X Concurs de relats breus escrits per gent gran. (Cornellà). SEGON

12.2006 Narrativa  XXVI Concurs literari Vila de Mont-roig. PRIMER

02.2007 Poesia  VII Concurs de poesia breu de l’Esplai d’Olot. FINALISTA

03.2007 Narrativa  XIC Concurs Literari Premi Sara Llorens. (Pineda) PRIMER

05.2007 Poesia  XVIII Certamen literari premi Sant Jordi a Malgrat de Mar. PRIMER

05.2007 Poesia  XXIII Premis Jesús Catalònia. XXIII Premi Joan Cid Mulet (Tortosa). ACCÈSSIT

05.2007 Poesia VIII Certamen literari de poesia i relat curt de S. Andreu de la Barca. FINALISTA

06.2007 Poesia  XIV Premis de la mar. Premi Miquel Peris Segarra (El Grau Castelló). PRIMER

06.2007 Poesia  V Cert. Nacional Poesia Catalana. (Viladecans). Diploma d’Honor Capítol Nobiliari

07.2007 Narrativa Concurs relats breus per a major de 60 anys. Ferrocarrils Generalitat C. SEGON

08.2007 Narrativa  XVI Concurs de Conte Curt Antoni Gomila-Sant Bartomeu. (Montuïri). PRIMER

09.2007 Narrativa  IX Concurs de relats breus escrits per gent gran. (Cornellà). PRIMER

11.2007 Narrativa  Premis Ciutat d’Igualada. Premi Narrativa Breu Mn. Còdol. PRIMER

12.2007 Poesia  IV Concurs de Poesia “Espejo de Viladecans”. SEGON

12.2007 Poesia  Premi JoEscric.com de Poesia. FINALISTA

04.2008 Poesia  XXIV Premis Jesús Catalònia. XXIII Premi Joan Cid Mulet (Tortosa). ACCÈSSIT

06.2008 Poesia  VI Cert. Nacional Poesia Catalana. (Viladecans). Diploma d’Honor Especial

06.2008 Poesia  IV Premi Enric Gall. Premis Òmnium Terrassa 2008. PRIMER

09-2008 Narrativa  X Concurs de relats breus escrits per gent gran. (Cornellà). MENCIÓ

11-2008 Poesia  V Concurs de Poesia “Espejo de Viladecans” PRIMER

12-2008 Poesia  13è Premi La Veu (Lleida). SEGON        

12-2008 Narrativa  13è Premi La Veu (Lleida). PRIMER

02-2009 Poesia  XXIII Certamen de Poesia “Blas Infante”-Apartat Català (Cornellà) PRIMER

05-2009 Poesia 17è Concurs de Primavera Antoni Massanell (Vilafranca del Penedès) PRIMER

05.2009 Poesia VII Cert. Nacional Poesia Catalana. (Viladecans). Diploma d’Honor Especial

06.2009 Poesia V Premi Enric Gall. Premis Òmnium Terrassa 2009. PRIMER

07.2009 Narrativa 14è Premi Literari Vila de Puigcerdà (Roser d’or). PRIMER

09-2009 Narrativa   XI Concurs de relats breus escrits per gent gran. (Cornellà). MENCIÓ

12-2009 Poesia  14è Premi La Veu (Lleida). SEGON

12-2009 Narrativa 14è Premi La Veu (Lleida). PRIMER

12-2009 Poesia II Concurs de Poesia (Sant Hilari Sacalm). PRIMER

05-2010 Poesia  II Memorial Manuel Tosca (Viladecans). GUANYADOR

07-2010 Narrativa XV Premi Literari Vila de Puigcerdà. PRIMER

11-2010 Poesia VII Concurs de Poesia “Espejo de Viladecans” PRIMER

05-2011 Poesia 19è Concurs de Primavera Antoni Massanell (Vilafranca del Penedès) PRIMER

08-2011 Narrativa   XX Concurs de Conte Curt Antoni Gomila-Sant Bartomeu. (Montuïri). SEGON

10-2011 Narrativa  XIII Concurs de relats breus escrits per gen gran (Cornellà).MENCIÓ

10-2011 Poesia  XX Premi Francesc Martí Queixalós (Reus) PRIMER ex-ecquo

11-2011 Poesia XI Premi de Poesia Antoni Isern (Alcover) PRIMER

04-2012 Narrativa IV Premi Elsa Garcia (El Papiol) SEGON

09-2012 Poesia Premis Literaris Homilies d’Organyà (Josep Grau i Colell) SEGON

09-2012 Narrativa 17è Premi La Veu (Lleida). PRIMER

09-2012 Narrativa III Premi Literari Arimany (Les Masies de Roda) FINALISTA

10-2012 Narrativa XIC Concurs de relat breus escrits per gent gran (Cornellà) PRIMER

10-2012 Poesia IX Certamen Popular Premis Sàlvia (Canet de Mar) SEGON

10-2012 Poesia XV Certamen Llengua Catalana A.V. Sagrada Família (Barcelona) SEGON

01-2013 Poesia  XXXI Concurs Literari de Sant Antoni (El Perelló) TERCER

04-2013 Poesia  XXII Concurs Literari Sant Jordi (Santa Bàrbara) PRIMER

04-2013 Poesia  XX Premi Literari Miquel Bosch i Jover (Hostalets de Balenyà)  TERCER

06-2013 Narrativa XXIV Premi de narrativa breu d’Artesa de Segre. PRIMER

10-2013 Poesia XVI Certamen Llengua Catalana A.V. Sagrada Família (Barcelona) SEGON

12-2013 Poesia XII Concurs Literari el Pilar de Vuit (Vilafranca Penedès) SEGON

04-2014 Narrativa XIVé Certamen Literari (Campdevànol) PRIMER

04-2014 Poesia XXXIII Concurs Literari Sant Jordi –(Foment Martinenc) SEGON

10-2014 Poesia XXXIIIè Conc. Lit. Premi poesia “Magdalena Guerrero”(Mont-Roig del Camp) PRIMER

11-2014 Poesia  Espejo de Viladecans PREMI LOCAL

02-2015 Poesia XV Concurs de Poesia Breu de l’Esplai d’Olot (SEGON PREMI–Popular)

04-2015 Narrativa XVè. Certamen Literari (Campdevànol ) PRIMER

04-2015 Poesia XVè Certamen Literari (Campdevànol) FINALISTA

04-2015 Narrativa 7è Premi Literari Elsa Garcia (El Papiol) SEGON

04-2015Poesia XXII Premi Literari Miquel Bosch i Jover (Hostalets de Balenyà) TERCER

08-2015 Narrativa XXIV Concurs de Conte Curt Antoni Gomila-Sant Bartomeu (Montuïri) PRIMER

10-2015 Poesia XVIII Certamen Literari en Llengua Catalana A.V. Sagrada Família (Barcelona) TERCER

02-2016 Poesia XVI Concurs de Poesia Breu de l’Esplai d’Olot. FINALISTA

04-2016 Poesia XVIII Jocs Florals (Camp d’en Grassot). ACCÈSIT

04-2016 Narrativa 20è Concurs de Contes i Narració Breu Victor Alari (Cubelles) SEGON

08-2016 Narrativa XXV Concurs Conte Curt Antoni Gomila-Sant Bartomeu (Montuïri) TERCER

09-2016 Poesia  Premi Colell de Poesia.(Homilies d’Organyà) PRIMER

11-2016 Poesia XXVIII Premis Literaris Juan Mañé Guilleumes (La Ràpita) PRIMER

04-2017 Narrativa XVIIè Certamen Literari (Campdevànol) PRIMER

05-2017 Poesia IX Memorial Manuel Tosca (Viladecans) Diploma d’Honor Especial del Capítol Nobiliari

05-2017 Poesia 25è Concurs de Poesía de Primavera Antoni Massanell (Vilafranca Panadés  SEGON

06-2017 Poesia XIIè Premi Pepi Pagés (Granollers) (SEGON del concurs, PRIMER de poesia)

10-2017 Narrativa XX Certamen Llengua Catalana A.V. Sagrada Família (Barcelona) PRIMER

10-2017 Poesia XIV Certamen Popular Premis Sàlvia (Canet de Mar) FINALISTA

11-2017 Poesia XVè Premi de Poesia Catalana Francesc Martí Queixalós (Reus) PRIMER

04-2018-Poesia 15a Convocatòria de Poesia Francesc Blancher (Artés) SEGON

04-2018-Poesia XX Jocs Florals pera Gen t Gran (Gracia) PRIMER

05-2018-Poesua Jocs Florals de Lliçà de Vall PREMI VIOLA DE PLATA

05-2018 Poesia XXV Premi Miquel Cost i Baver (Hostalets de Balanyà) SEGON

05-2018 Narrativa XVIIIè Certamen Literari (Campdevànol) PRIMER

05/2018 Poesia X Memorial Manuel Tosca (Viladecans) Diploma d’Honor Especial del Capítol Nobiliari

05-2018 Poesia VIII Certamen Literari Joan Maragall(Sant Joan de les Abadesses) SEGON

05-2018 Poesia XXV Premi Miquel Peris i Segarra/Premis de la Mar (Castelló) PRIMER

06-2018 Poesia XXVI Concurs de Poesia de Primavera (Les Clotes-Vilafranca del Penedès) PRIMER

07-2018 Narrativa 23è Premi Literari Vila de Puigcerdà FINALISTA

07-2018 Poesia Premi Enric Gall 2018 (Terrassa) PRIMER

03-2019 Poesia 37s Jocs Florals de Calella-Premi Concepció  Organ PRIMER.

04-2019 Narrativa XIXè Concurs Literari  (Campdevànol) PRIMER

04-2019 Poesia XIXè Concurs Literari  (Campdevànol) SEGON

04-2019 Poesia 23è Concurs de Contes i Narració breu Víctor Alari (Cubelles) SEGON

04-2019 Narrativa 23è Concurs de Contes i Narració breu Víctor Alari (Cubelles) SEGON

07-2019 Poesia XXXVII Premi Montseny Certamen Poètic (Viladrau) FINALISTA

01-2020 Poesia 38è.Prenmi Literari Sant Antoni (El Perelló) TERCER

01-2020 Narrativa 38è Premi Literari Sant Antoni (El Perelló) PRIMER

04-2020 Poesia 24è Concurs Victor Aleri /(Cubelles) PREMI ESPECIAL millor lletra d’una cançó

12-2020 Poesia XLII Jocs Florals de Tardor (Barcelona) PREMI ENGLANTINA

12-2020 Poesia XVIII Premi Francesc Martí Queixalós (Reus) PRIMER

04-2021 Poesia 25è Concurs Victor Aleri /(Cubelles) PREMI ESPECIAL millor lletra d’una cançó

04-2021 Poesia XLII Certamen Literari Premis Sant Jordi (Malgrat de Mar)

12-2021 Poesia XIX Premi Francesc Martí Queixalós (Reus) PRIMER

04.2022 Poesia XIV PREMI Francesc Blancher (Artés) PRIMER

04-2022 Poesia XXIV Premi Senyora Josefina Oliveres (El Pont de Vilomara) SEGON

04.2022 Poesia I Premi Gabriel Florit (Sineu-Mallorca) PRIMER

06-2022 poesia XVIII Premi Enric Gall (Òmnium-Terrassa) PRIMER

08-2022 Narrativa XXXI Certamen de Conte Curt Sant Bartomeu (Montuïri) SEGON

04-2023 Poesia 26è Concurs Victor Aleri (Cubelles) PREMI ESPECIAL, millor lletra d’una cançó

04-2023 Poesia Jocs Florals Lliçà de Vall ENGLANTINA D’OR

04-2023 Poesia Jocs Florals Lliçà de Vall VIOLA DE PLATA

05-2023 Poesia XXIC Concurs de Primavera de les Clotes (Vilafranca del Penedès) PRIMER

09-2023 Poesia XXI Cert,Nac.de Poesia Catalana de Viladecans PREMI D’HONOR ESPECIAL

09-2023 Poesia XV Memorial Manuel Tosca i Amella GUANYADOR DEL MEMORIAL

10-2023 Poesia XXIII Certamen Llengua Catalana A.V. Sagrada Família (Barcelona) SEGON

Activitat fotogràfica[modifica]

Exposició, audiovisual i llibre: “Cementiri de Sinera” Interpretacions fotogràfiques dels poemes de Salvador Espriu. Fotografies realitzades dins el cementiri d’Arenys. (Mostrat en diferents punts de Catalunya i de l’estat. Cedit en propietat a la Fundació Salvador Espriu, d’Arenys de Mar). Fotografies del llibre: “Cementiri de Sinera, de Salvador Espriu”. Ajuntament de Viladecans (1988). Catàleg “Exposició Homenatge” Fundació Salvador Espriu de l’Ajuntament d’Arenys de Mar (1980).

Exposicions individuals, (des de 1973) mostrades per tot l’estat. La més recent “L’armari dels somnis” (Pamplona, octubre de 2004 i Guadalajara, juny de 2005).

Exposicions col·lectives mostrades per tot l’estat i per l’estranger.

Premis: Uns 350 entre 1971 i 1986. Destaquen: Catalunya en Blanc i Negre (1976). Lluís Navarro (1976), (1988). La Cañailla de Oro (1976). Bergantí de Plata (1972). La Creu de Saba (1974), (1977). La Gardencha de Oro (1974)...

Activitats i especialitats: Professor de fotografia. Conferenciant. Jurat. Especialitzat en fotomuntatges. Entre 1975 i 1980 treballà en temàtiques que expressaven un compromís social i polític. De 1980 a 1986 una fotografia inspirada en obres poètiques d’altres autors i pròpies. Fotografies publicades en anuaris, revistes, llibres, premsa.

Revistes de fotografia: Cofundador i director de les revistes: “La Cortinilla” i “La Fotografia”, (1988-1991) i corresponsal de la revista “Nueva Lente”. (1977 a 1980).

LA MEVA EXPERIÈNCIA COM A FOTÒGRAF -  (2023)[modifica]

El panorama de la fotografia amateur de l’any 1970, en què vaig  començar, no tenia gaire a veure amb el d’ara, què la tecnologia ha socialitzat el sector, en disposar d’uns mitjans electrònics més còmodes i accessibles. Avui qualsevol persona a través d’un telèfon mòbil, polsant una rodoneta li és fàcil gravar una escena.

En el meu inici, tot i el progrés a què havia arribat la fotografia, respecte a etapes anteriors, calia disposar d’una càmera, en la que s’havia de graduar la llum, la velocitat i la distància, a més d’incorporar-hi un rodet de pel·lícula amb una capa de gelatina sensible a la llum, que captava la imatge en negatiu. A través d’un procés químic de revelatge i d’una posterior ampliació, damunt d’un paper emulsionat, apareixia la imatge en positiu. Operació que requeria dominar la càmera i tots els processos que he apuntat, dins del laboratori.

Posseïdor d’una càmera que havia comprat a terminis, l’any 1970,

havent seguit un curset organitzat per l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya vaig muntar un laboratori a casa.

De forma agosarada, vaig participar en concursos, els quals van servir-me per fer créixer els estímuls, puix al cap de pocs mesos d’haver-me iniciat, vaig començar a assolir premis i a adquirir un posicionament dins el món amateur, del que en feren ressò les publicacions especialitzades.

************************************************

El poder de la fotografia és el de captar una realitat, i la càmera és

l’instrument imprescindible, malgrat que el mèrit principal no és d’ella, sinó d’aquell que la sap fer servir.

A la fotografia se li pot dir, “el llapis de la llum”, ja que dibuixa el

que li transmet la llum que reflecteixen els objectes que capta la càmera i que, per tant, ha escollit el fotògraf per immortalitzar.

Aquest poder de captar de forma objectiva, verídica i fidel la realitat,

és el que, a partir del segle dinou, va dur als pintors a optar, per uns estils més figuratius i abstractes, ja que no podien competir en la forma amb què es contemplava, a través de la fotografia.

Alguns artistes van aprofitar la fotografia, no com un únic recurs per

mostrar la realitat del que observaven, sinó també del que s’imaginaven. És així com a partir del 1916 va sorgir un moviment constructivista a centre Europa, que utilitzaven uns recursos expressius i uns llenguatges, a través dels quals creaven escenes inventades, que, en determinats casos, seguien uns passos propis de la pintura i que els obligava a aplicar manipulacions que s’apartaven dels cànons de les tècniques i dels conceptes propis, de la fotografia tradicional.

D’aquí va sorgir el “fotomuntatge fotogràfic”, en el que s’ajunten

imatges obtingudes en diferents negatius, però que es juxtaposen a l’hora del positivat i revelat, per tal de crear una sola imatge, que dona com a resultat, una obra única. Un altre dels sistemes, és el de retallar parts de fotografies diferents, enganxar-les formant un collage damunt d’una superfície i retratar-lo, per aconseguir un negatiu, a través del qual poder positivar les còpies que es vulguin.

Com es pot comprendre, per obtenir-ho, és una feina laboriosa.

Tinguem en compte que en aquells temps, estaven a anys llum dels mitjans electrònics actuals, que permeten resoldre-ho de forma còmoda i fàcil, a través d’un programa com és el “photohop”.

D’aquí ve, que s’atorgui un mèrit important als fotomuntatges artesanals. Doncs obligaven a una major inversió de temps i de material, raó per la qual, abans d’executar-lo, era convenient planejar-ho i assegurar-ne el resultat.

************************************************

Si bé no vaig descartar les imatges que despertaven la meva

sensibilitat a través dels ulls, vaig tenir una gran predilecció per plasmar escenes que fluïen de la imaginació i de motivacions personals. És així com vaig aplicar els diferents procediments del fotomuntatge.

La meva etapa dins del món dels concursos em va permetre obtenir uns tres-cents cinquanta premis, exposar en diferents salons de l’estat, individualment i conjuntament amb altres autors. Se’m va convidar formar part del jurat en certàmens i a intervenir en taules rodones i seminaris. Vaig ser membre del Grup FOTOFAD, del Grup 10x4 i de la comissió organitzadora de les Jornades Fotogràfiques de Catalunya i un dels participants en el llibre: “Pintades: Barcelona de Puig Antich al Referèndum”. Vaig ser professor de fotografia en les escoles “Tecnifoto” i “IDEP”.

En aparcar la càmera per l’escriptura, vaig ser corresponsal de la revista Nueva Lente i cofundador i director de la revista “La Cortinilla” i de ”La Fotografia”. En els festivals d’Arlès França, vaig acudir diversos anys, per visualitzar i seleccionar portafolis d’autors internacionals, per publicar los en la revista. El 1989, TVE de Madrid, em va convidar a participar en el programa “El Nuevo Espectador” que dirigia Eduardo Sotillos.

Per encàrrec de l’editorial Espasa Calpe, de Madrid, vaig ser l’autor dels llibres “Catalunya en Blanc i Negre” en el que relatava la història de la fotografia a Catalunya, en les seves etapes inicials i “Catalunya imatges d’un temps” en la que em referia a la seva importància per documentar la societat.

Amb col·laboració de l’Agrupació Fotogràfica de Viladecans, vaig

organitzar la primera exposició que es va portar a terme a Viladecans, de fotografies antigues de la ciutat.

Acabo aquest capítol dedicat a la fotografia, dient que una fotografia pot contenir poesia i que una poesia, pot despertar imatges. Una cosa s’aconsegueix ordenant la llum i en l’altre ordenant paraules