Usuari:Ileviqui

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Institución Libre de Enseñanza[modifica]

La Institución Libre de Enseñanza (ILE), en català Institució Lliure d’Ensenyament, va ser un projecte pedagògic creant així el primer centre educatiu a Espanya independent tant de l’Estat com de l’Església.  

L’any 1863, Francisco Giner de los Ríos va arribar a Madrid i l’any 1876 va fundar la ILE, que va perdurar fins al 1936. En aquella època, Espanya estava vivint la Restauració borbònica i patia unes condicions precàries a escala global.

Aquesta situació va suposar la necessitat d’una regeneració del país mitjançant l’educació. Per això, la ILE es tractava d’un establiment exempt de la universitat on els joves podien rebre una ensenyança lliure dels ideals estatals i eclesiàstics. 

Més tard, es van incorporar al projecte els cofundadors de la ILE, com és l’exemple de Azcárate i Sanz del Río, que van partir de les idees del krausisme, moviment liderat per Karl Christian Friedrich Krause.  

Anys després, es va crear el Boletín de la Institución Libre de Enseñanza (BILE), on van col·laborar pedagogs i filòsofs com Maria Montessori, Dewey i Machado. 

Índex  [modifica]

1. Història

2. Fundadors

2.1 Francisco Giner de los Ríos

2.2 Fundació Francisco Giner de los Ríos

3. Principis i ideals 

4. Boletín de la Institución Libre de Enseñanza

4.1 Membres

4.1.1 Generació del 98

4.1.2 Generació del 27

4.1.3 Internacionals (Montessori, Dewey)

5. Bibliografia