Vés al contingut

Usuari:Joangid7/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aplicacions educatives[modifica]

Una aplicació mòbil (app o apli) [1] és una aplicació informàtica dissenyada per ser utilitzada en telèfons intel·ligents, tauletes tàctils i altres dispositius mòbils amb la finalitat de realitzar una determinada tasca de caràcter professional, d’oci o entreteniment. Es poden adquirir a través de plataformes de distribució d'aplicacions. Algunes aplicacions són lliures, és a dir gratuïtes, mentre que altres han de ser comprades. Solen ser descarregades de la plataforma de distribució a un dispositiu de destinació mòbil però algunes també poden ser baixades directament a ordinadors, i permeten un accés immediat sense necessitat d’accedir a internet.

Les apps educatives són eines o programes que faciliten l’ensenyament i l’aprenentatge sobre qualsevol matèria o tema, ajuden a adquirir noves estratègies d'aprenentatge i faciliten el desenvolupament de les habilitats cognitives (és a dir les habilitats de pensament necessàries per analitzar i comprendre la informació rebuda).[2]

Característiques[modifica]

Les aplicacions móbils faciliten l'accés a la informació alhora que permeten un aprenentatge més personalitzat, compartit i contextual, tot reflectint les més recents teories de l’aprenentatge aplicades a l'educació en línia (aprenentatge virtual, connectat i mòbil).

Tanmateix canvia el concepte d'aula i la relació entre l’estudiant i el professor donant lloc als anomenats processos d'aprenentatge ubic (U-learning). Aquests fan referència a la ubiqüitat com experiència d'adaptació a contextos diversos i en constant fluctuació, amb un matís més immersiu que el que s’obté amb l'aprenentatge mòbil (M-learning), que fa referència a qualsevol acció educativa que fa servir dispositius mòbils de forma flexible, amb indiferència de si estan o no connectat en xarxes socials.

Les apps han esdevingut una de les eines educatives més poderoses, com a conseqüència de la difusió massiva entre persones de totes les edats i d’arreu del món on els dispositius mòbils s'han instal·lat amb facilitat. Així mateix, diversos factors com ara, el cost assequible d'aquests dispositius i de les connexió a Internet, han transformat aquestes senzilles aplicacions en canals facilitadors d'accions educatives.

L'accés a les aplicacions educatives s'ha pogut generalitzar no només gràcies a la ràpida extensió dels telèfons intel·ligents i les tauletes, sinó al baix cost associat, doncs o bé són gratuïtes o bé tenen un preu molt assequible.

Afegint aquest fet a les característiques multi-media i multi-tasca ja pròpies dels dispositius mòbils (càmera, gravadora d'àudio, GPS, etc.), les possibilitats que ofereixen a nivell formatiu són enormes. La incorporació d'aquests sistemes a la pràctica educativa ha facilitat el desenvolupament de noves metodologies com pot ser el BYOD ("porta el teu propi dispositiu") on cada estudiant pot rebre la formació a través dels seus propis dispositius. Aquesta metodologia redueix el cost de la formació i personalitza les eines d’aprenentatge, motiu pel qual ha esdevingut un referent en la formació d'àmbit corporatiu.[3] L'accés massiu d'aquests dispotitius a la xarxa de les empreses o dels centres formatius no está exenta de riscos, la major part dels quals afecten a la seguretat. Per aquest motiu ha calgut crear un programari i uns serveis específics pel control de les aplicacions mòbils, coneguts com administració d'aplicacions mòbils (MAM), la finalitat principal dels quals passa per gestionar la seguretat de les empreses. Eines com aquestes seran indispensables en el futur de l'Internet de les coses on s'espera que tots els dispositius i objectes es connectin i gestionin a través d'aplicacions.

  1. {{«Terminologia bàsica dels dispositius mòbils» (en català). Termcat. Centre de terminologia, 2014. [Consulta: 8 abril 2016]}}
  2. {{«Apps Educatives» (en català), 2016. [Consulta: 8 abril 2016].}}
  3. {{Edupapers}}