Usuari:Josu PV/Província de Đắk Lắk

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Đắk Lắk és una província del Vietnam . Es troba a les terres centrals del Vietnam i acull nombroses minories ètniques indígenes, com els Rade, els Jarai i els Mnong, entre d’altres.

Etimologia[modifica]

El nom prové de la paraula en Mnong (una llengua Mon-Khmer) dak Lak, literalment " Llac Lak",[1] el llac d'aigua dolça més gran de la província. La paraula dak significa "aigua" o "llac" i és un doblet del vietnamita nước / nác ("aigua"). També s'han utilitzat algunes altres grafies com Dak Lak, Daklak, Đăk Lăk, Đắc Lắc i Darlac (en textos francesos antics), entre d'altres.[2] El Daklak Guest House, per exemple, utilitza inconsistentment Daklak i Đắk Lắk.[3] El lingüista Nguyen Minh Hoat argumenta que un nom sensat seria Dak Lak, basat en l'argument que lak significa dermatofitosi en Rade (una llengua de la família de les austronèsiques), mentre que al mateix temps cita l'origen Mnong com a base per la part dak de la paraula. Sembla que el derivat d'una altra província Đắk Nông va rebre el nom a partir d'aquesta província substituint Lắk per Nông.

Història[modifica]

La zona coneguda actualment com Đắk Lắk estava originalment controlada pel Regne de Txampa. Quan Txampa va ser conquerida i annexionada per Vietnam al segle XV, Đắk Lắk va quedar sota un fluix domini vietnamita. Més tard, el 1540, un noble anomenat Bùi Tá Hán va ser nomenat per les autoritats vietnamites per dirigir l'assentament de la zona per vietnamites, posant les terres altes sota un control vietnamita més eficaç. Es van establir avançades militars a la zona per protegir-se de les possibles agressions de l'oest. Més tard, quan Vietnam va ser ocupat pels francesos, hi van establir un gran nombre de plantacions a la zona. La resistència al domini francès va ser forta a Đắk Lắk, amb diverses tribus minoritàries dirigint una sèrie de rebel·lions importants. La més notable va ser una campanya de 23 anys liderada per N'Trang Lơng, un líder tribal de M'Nông . Més tard, Đắk Lắk va formar part del Vietnam del Sud i va tenir una acció considerable a la guerra del Vietnam.

Fins fa poc, Đắk Nông formava part de Đắk Lắk, però actualment és una província independent.

Cronologia d’esdeveniments clau

  • Finals del segle XIX: Đắk Lắk pertanyia a Kon Tum, part del Vietnam.
  • 22 de novembre de 1904: la província de Đắk Lắk es va crear i era administrada per Annam.
  • 9 de febrer de 1913: la província de Đắk Lắk torna a formar part de Kon Tum.
  • 2 de juliol de 1923: es va formar un nou Đắk Lắk. Només format per pobles.
  • 1931: constava de 5 províncies: Buôn Ma Thuột, Buôn Hồ, Đắk Song i Lak, M'Đrăk
  • 2 de juliol de 1958: Đắk Lắk estava compost per Buôn Ma Thuột, Lạc Thiện, M'Đrăk, Đắk Song i Buôn Hồ
  • 23 de gener de 1959: es va crear la província de Quảng Đức amb la separació de Đăk Song. Una part del districte de M'Đrăk es va afegir a la província de Khánh Hòa.
  • 20 de desembre de 1963: es va formar el districte de Phước An, amb la capital a Phước Trạch, i després a Thuận Hiếu l'1 de setembre de 1965.
  • 1976: es va formar el nou Đắk Lắk a partir de l'antic Đắk Lắk i Quảng Đức.
  • 26 de novembre de 2003: Đắk Lắk es va tornar a dissoldre en Đắk Lắk i Đắk Nông.

Geografia[modifica]

Đắk Lắk es troba a l'altiplà de Đắk Lắk, a uns sis-cents metres sobre el nivell del mar.

Uns 60 km al sud de Buôn Ma Thuột hi ha el llac Lắk. Amb vistes al llac es troba l’antiga residència d’estiueig de l’emperador Bảo Đại, que ha estat reformada en un hotel. Al voltant del llac hi ha la vila de Jun. Els vilatans tenen una forma peculiar de pescar on fixen canyes metàl·liques a la bateria d’un cotxe i passen les canyes per l’aigua de forma que electrocuten els peixos i després lels recullen per guardar-los en un tanc al poble fins que siguin necessaris.

Divisions administratives[modifica]

Đắk Lắk es subdivideix en 15 subdivisions a nivell de districte:

Districtes Area (km2) Subdivisions de tercer nivell
Barris Municipis Comunes
Ciutat Buôn Ma Thuột 377,18 13 8
Ciutat de Buôn Hồ 282,06 7 5
Districte de Buôn Đôn 1412,50 7
Cư Districte de Kuin 288,30 8
Districte Cư M'gar 824,43 2 15
Districte d'Ea H'leo 1335.12 1 11
Districte d’Ea Kar 1037,47 2 14
Districte d’Ea Súp 1765,43 1 9
Districte de Krông Ana 356,09 1 7
Districte de Krông Bông 1257,49 1 13
Districte de Krông Búk 358,70 7
Districte de Krông Năng 641,79 1 11
Districte de Krông Pắc 625,81 1 15
Districte de Lắk 1249,65 1 10
Districte de M'Drắk 1336,28 1 12

A més, es subdivideixen en 12 municipis, 152 comunes i 20 barris.

Economia[modifica]

El cafè, la fruita i la goma tenen un paper important en la seva economia. Recentment, s’ha intentat aprofitar el considerable potencial de generació d'energia hidroelèctrica de la província. La gent Jun s’aprofita del petit comerç turístic que hi passa, oferint passejos amb elefants pel poble i a través del llac.

Referències[modifica]