Llengües austroasiàtiques

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Zones on es parlen llengües austroasiàtiques.

Les llengües austroasiàtiques són una família de llengües parlades a l'Índia i Àsia Sud-oriental. Entre aquestes llengües, solament el vietnamita i el khmer tenen l'estatus de llengües oficials (al Vietnam i Cambodja respectivament). Tota la resta de les llengües d'aquesta família són parlades per grups minoritaris. Ethnologue identifica 169 membres de la família.[1] D'aquests, el més parlat és el vietnamita, que té més parlants nadius que totes les altres llengües de la família juntes.

La distribució d'aquestes llengües és discontínua, interrompuda per regions on es parlen d'altres llengües, de les famílies sinotibetanes, tai-kadai, dravídiques, austronèsies, i indoeuropees. Hom creu generalment que la família austroasiàtica representa les llengües autòctones de l'orient de l'Índia i del sud-orient d'Àsia. La distribució extensiva de la família evidencia l'arribada posterior de les altres llengües de la regió.

Des de principis del segle XX alguns han proposat la teoria que les llengües austroasiàtiques pertanyen a una macrofamília, típicament coneguda com a àustric. Aquestes hipòtesis proposen una connexió històrica amb les llengües austronèsies) o bé amb la macrofamília àustro-tai (la qual hipòtesi connecta les llengües austronèsies amb les tai-kadai). Sovint es proposa també que les llengües hmong-mien formen una part de la família àustrica.

Subgrups[modifica | modifica el codi]

La divisió tradicional de la família divideix la família en les llengües kolàries (o munda), de l'Índia Oriental, i les llengües mon-khmer.[1] Aquest divisió es troba extensament en obres de referència, però no és ben provada, i algunes classificacions recents han posat en dubte l'existència d'un vertader grup mon-khmer.[2][3] Ambdues classificacions mouen branques del subgrup mon-khmer a altres parts de l'arbre. La falta general d'acord i d'evidència (tant per la divisió tradicional com per a les propostes més recents) fa impossible descriure amb certesa l'estructura interna de la família.

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llengües austroasiàtiques Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. 1,0 1,1 Language Family Trees: Austro-Asiatic, Ethnologue. Data d'accés: 22 de desembre, 2009.
  2. Peiros, Illa (1998). "Comparative Linguistics in Southeast Asia". Pacific Linguistics Series C, No. 142. Canberra: Australian National University.
  3. Sidwell, Paul (2005). "Proto-Katuic Phonology and the Sub-grouping of Mon-Khmer Languages". In Sidwell, ed., SEALSXV: papers from the 15th meeting of the Southeast Asian Linguistic Society.