Família lingüística

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Famílies de llengües al Món.

Una família lingüística és un grup de llengües emparentades històricament i que semblen derivar d'una llengua més antiga que per diversificació dialectal va donar lloc a diferents llengües, normalment inintel·ligibles entre si. En sentit estricte, una família de llengües és una unitat filogenètica, és a dir, tots els seus membres deriven d'un ancestre comú. Si la llengua comuna no està provada sinó solament reconstruïda, es parla de protollengua.

Distribució[modifica]

Distribució dels grups principals:

Parlants[modifica]

La família que té més parlants és la indoeuropea (un 46% de la població mundial), seguida de les llengües sinotibetanes (21%). Si es té en compte la quantitat de llengües que inclou una família, la primera és la niger-congo, seguida de les llengües austronèsies, ambdues amb més de 1000 idiomes. Amb més de 400 idiomes se situen les dues famílies més nombroses i els grups ubicats a Oceania no austronesis, mentre que les llengües niloticosaharianes sumen més de 200 idiomes en total.

Superfamílies[modifica]

S'ha intentat agrupar les famílies lingüístiques en superfamílies, la majoria d'elles controvertides i oposades entre si. No és clar tampoc si totes les superfamílies deriven d'una sola llengua mare o si es van formar independentment. Els partidaris de la primera opció parlen de la llengua original o llenguatge universal, un sistema primitiu de comunicació del que derivarien les superfamílies. La hipòtesi boreana, defensada per Sergei Starostin, agruparia gran part dels idiomes de l'hemisferi nord, diferenciant-los de les llengües australs. Altres estudiosos afirmen que l'origen del llenguatge és múltiple i que van sorgir de forma independent diversos idiomes primitius, germen de les superfamílies de cada zona.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Família lingüística