Llengües yuki-wappo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de família lingüísticaLlengües yuki-wappo
Tipusfamília lingüística Modifica el valor a Wikidata
Distribució geogràficaCalifòrnia
Parlat aEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Classificació lingüística
llengua humana
llengua indígena
llengües ameríndies Modifica el valor a Wikidata
Subdivisions
Distribució geogràfica
  Extensió de les llengües yuki-wappo abans del contacte
Codis
ISO 639-2yuk
Codi Glottologyuki1242 Modifica el valor a Wikidata

Les llengües yuki-wappo (o yukianes) són un petita família de llengües, actualment extintes de la costa californiana. La família constaria de dues llengües remotament relacionades: el yuki i el wappo. La relació no es considera plenament provada i no està universalment acceptada.

Història[modifica]

Les llengües yuki-wappo podrien trobar-se entre les més antigues establertes a Califòrnia, precedint fins i tot a la irrupció de les llengües hoka (Goddard 1996:84). El yuki sembla associat amb el complex arqueològic Mendocino situat al voltant del llac Clear (3000 aC), d'altra banda els wappo de la Vall de Napa semblen associats amb el St Helena Aspect i l'Augustine Pattern.

Les estimacions apunten que les dues llengües van poder començar a divergir fa 3.000.000 o 4.000.000 anys. Els parlants de proto-wappo podrien haver separat dels parlants de proto-yuki a causa de l'emigració a la regió de pobles pomo. Una altra possibilitat és que els yuki i els wappo arribessin al nord de Califòrnia com a comunitats diferenciades que es van assentar en àrees diferents, o que els parlants de wappo migressin al sud procedents d'àrea originària yuki-wappo hipotèticament situada als alts del riu Eel. La migració dels wappo a la vall d'Alexander durant el segle xix es va deure a la guerra amb els pomo del sud.

Classificació[modifica]

Classificació interna[modifica]

Les família té dos membres documentats :

1. Yuki
2. Wappo

El yuki més tenia tres dialectes: yuki, yuki costaner i huchnom. El wappo tenia quatre dialectes a la vall de Napa, amb un cinquè dialecte parlat en un enclavament sobre el llac Clear.

El wappo i el yuki són força diferents gramaticalment i lèxicament (Goddard 1996:83), el que ha conduït a moltes controvèrsies sobre el seu hipotètic parentiu. A més, els wappo i els yuki difereixen molt tant cultural com físicament (Goddard 1996:83).[1]

L'hipotètic parentiu del yuki i del wappo ha estat rebutjat per Jesse Sawyer qui creu que les semblances són explicables per manlleu i trets compartits d'àrea lingüística. No obstant això, William Elmendorf ha presentat evidències raonables en favor del parentiu. Però, Campbell (1997) considera que l'evidència Elmendorf no és concloent. Mithun (1999) considera que el parentiu entre totes dues segueix sent una qüestió oberta.

Relacions amb altres llengües[modifica]

A part de la discussió sobre el parentiu intern, s'han proposat altres relacions amb altres llengües de Califòrnia:

Fins a la data cap d'aquestes connexions s'ha provat satisfactòriament.

Referències[modifica]

  1. Golla, Victor. (2011). California Indian Languages. Berkeley: University of California Press. ISBN 978-0-5202-6667-4

Bibliografia[modifica]

  • Campbell, Lyle. (1997). American Indian languages: The historical linguistics of Native America. Nova York: Oxford University Press. ISBN 0-19-509427-1.
  • Goddard, Ives (Ed.). (1996). Languages. Handbook of North American Indians (W. C. Sturtevant, General Ed.) (Vol. 17). Washington, D. C.: Smithsonian Institution. ISBN 0-16-048774-9.
  • Heizer, Robert F. (Ed.). (1978). California. Handbook of North American Indians (W. C. Sturtevant, General Ed.) (Vol. 8). Washington, D. C.: Smithsonian Institution.
  • Mithun, Marianne. (1999). The languages of Native North America. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-23228-7 (hbk); ISBN 0-521-29875-X.