Esselen

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Esselen
Esselen
Parlat a:
Regió: Costa central de California
Parlants: extinta
Rànquing: -
Classificació genètica: Amerindia

  Aïllada

estatus oficial
Llengua oficial de: -
Regulat per: -
codis de la llengua
ISO 639-1 -
ISO 639-2 -
ISO 639-3 esq
Globe of letters.svg Visiteu el Portal:Llengües Globe of letters.svg

La llengua Esselen era parlada pel grup ètnic Esselen, a la costa central de Califòrnia. Es considera tradicionalment com a la primera llengua extinta a la costa oest dels actuals EUA, a les darreries dels s. XIX.

Durant tot el s. XVIII els Esselen van ser forçats a integrar-se a les "misiones" espanyoles de California (Carmelo, Soledad, San Antonio o San Carlos) on eren batejats, esclavitzats i desculturitzats, a més a més de encomanats de malalties com xarampió o sífilis. Petits grups van fugir a les muntanyes on van sobreviure fins a meitat del s.XIX. Es considera que cap al 1840 la cultura Esselen havia desaparegut. La llengua, que ja no es transmetia de pares a fills, va seguir el mateix camí poques dècades després. Tot i això es considera Isabel Meadows, morta en 1939, com a la darrera persona que era capaç d'expressar-se en Esselen.

Abans del genocidi espanyol els Esselen vivien a la vall del riu Carmel i les muntanyes Santa Lucia. Estaven dividits en cinc grups diferenciats: els Excelen, Eslenajan, Ekheajan, Imunajan i Aspasniahan. Els Esselen eren probablement multilingües i de ben segur bilingües car parlaven amb fluidesa el Rumsen o Costano. Ambdues llengües pertanyen a families diferents però es trobaven altament "contaminades" perquè compartien pràcticament un mateix territori i costums.

El mot Esselen prove de la paraula Ex'seien, que significa "la Roca" i que fa referència al probable origen d'aquests grups que es van desplaçar en un moment indeterminat del interior muntanyenc a la costa.

No està clara la filiació de la llengua Esselen, classificant-se de vegades com a llengua aïllada o com a membre de la familia Hoka.

En la actualitat, l'anomenada Ohlone/Costanoan Esselen Nation, fa esforços per recuperar la llengua i la cultura, ensenyant-la als infants però sense rebre reconeixement oficial ni ajut per part de l'administració nord-americana. S'ha de saber, però, que la llengua és morta, que no hi viu ni un esselent-parlant i que l'ensenyament de la llengua no pot anar més enllà de aprendre llistes de paraules.


Els deu primers números en Esselen[modifica | modifica el codi]

1 Pek

2 Ulax

3 Kxulef

4 Kxamakxus

5 Pekmakxala

6 Pek-walanai

7 Kxulak-walanai

8 Kxulep-walanai

9 Kxamakxus-walanai

10 Tomoila


Algunes paraules en Esselen[modifica | modifica el codi]

Home Exenoch

Dona Tanoch

Nen Pana

Fill Exepana

Sol Ashi

Lluna Tomanish'ashi


Enllaços relacionats[modifica | modifica el codi]