Tacuate

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguaTacuate
Tu'un va'a
Ús
Parlants1.523 (2010)[1]
Autòcton deestat d'Oaxaca (Santa María Zacatepec)
EstatMèxic
Classificació lingüística
llengua humana
llengua indígena
llengües ameríndies
llengües mesoamericanes
llengües otomangues
llengües mixteques Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Institució de normalitzacióInstituto Nacional de Lenguas Indígenas (INALI)
Codis
ISO 639-2mza

El tacuate o mixtec de Sierra sud-oest és una llengua indígena americana de la família mixteca parlada en l'estat d'Oaxaca, entre 2.000 i 6.000 persones, la majoria dels quals són també bilingües en espanyol (només un 20% són monolingües).[2] És la llengua dels tacuates, grup ètnic de parla mixteca que posseeix una identitat diferenciada dels altres pobles mixtecs. Aquesta varietat de les llengües mixteques també és coneguda com a mixteco de Santa María Zacatepec i tacuate.

Aspectes històrics, socials i culturals[modifica]

Els tacuates viuen principalment en dos municipis de la Mixteca de la Costa: Santa María Zacatepec (distrito de Putla, Oaxaca) i a Santiago Ixtayutla (districte de Jamiltepec, Oaxaca).[3]

Classificació[modifica]

El mixtec de Santa María Zacatepec és una de les Llengües mixteques, pertanyent al grup otomang. Els tacuates no es reconeixen a si mateixos com a mixtecs, però la seva parla forma part de la macrollengua mixteca. Anomenen la seva parla quotidiana tu'un va'a. Ethnologue diu que la intel·ligibilitat del mixtec de Zacatepec és de 40-50% respecte al de Metlatónoc, 25-30% amb la varietat de Yoloxóchitl; guarda major similitud amb les parles d'Ixtayutla i *Jicaltepec, amb 64 i 63% d'intel·ligibilitat mútua respectivament.

Referències[modifica]

  1. INEGI, 2005, pàgina 41.
  2. «Mixtec, Santa María Zacatepec». Ethnologue.
  3. «Tacuate». visiteoaxaca.com. Arxivat de l'original el 2014-02-02. [Consulta: 30 gener 2014].