Tolowa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguaTolowa
Siletz Dee-ni
Tipusllengua, llengua morta i llengua extinta Modifica el valor a Wikidata
Ús
Parlants1 (2001)[1]
Autòcton deCalifòrnia (vall de Hoopa)
EstatEstats Units
Classificació lingüística
llengua humana
llengua indígena
llengües ameríndies
llengües na-dené
llengües eyak-atapascanes
llengües atapascanes
llengües atapascanes de la costa del Pacífic Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Nivell de vulnerabilitat5 en perill crític Modifica el valor a Wikidata
Codis
ISO 639-3tol Modifica el valor a Wikidata
Glottologtolo1259 Modifica el valor a Wikidata
Ethnologuetol Modifica el valor a Wikidata
UNESCO779 Modifica el valor a Wikidata
IETFtol Modifica el valor a Wikidata
Endangered languages855 Modifica el valor a Wikidata

El tolowa (Taa-Laa-Wa), Chetco-Tolowa, o Siletz Dee-ni) és una llengua atapascana del subgrup de les Llengües atapascanes de la costa del Pacífic parlada pels tolowes. Juntament amb dues llengües relacionades (riu Rogue i alt umpqua) forma la secció oregoniana del grups.

Distribució geogràfica[modifica]

En el moment del primer contacte amb els europeus el tolowa era parlat en diverses comunitats dels pobles grans i pròspers de la costa del Comtat de Del Norte a la cantonada nord-oest de Califòrnia i al llarg de la costa sud del Comtat de Curry (Oregon). Avui dia el terme tolowa (o de vegades Smith River) és utilitzat principalment pels residents a Califòrnia, la majoria dels quals estan afiliats a ranxeria Smith River. Aquells que resideixen a Oregon, la majoria dels quals estan afiliats a les Tribus Confederades de Siletz al sud-oest de Portland, on es van retirar als seus avantpassats en la dècada de 1850 (Beckham 1971), es refereixen a si mateixos com a chetco, tututni, o deeni.

Per als detalls de la documentació lingüística del chetco-tolowa i un recull de fonologia i gramàtica de l'atapascà d'Oregon, veure Golla (2011:70-75).

Revitalització de la llengua tolowa[modifica]

Loren Bommelyn, parlant materna i lingüista, ha publicat diversos llibres pedagògics i ensenya a joves estudiants tolowes a Crescent City (Comtat de Del Norte).

S'han usat tres alfabets des de la formació del Programa de Llengua Tolowa Dee-ni’, patrocinat per l'Associació pel Benestar Indi Del Norte en 1969. El primer era una "versió tolowa de l'alfabet Uni-fon", escrit a mà. En 1993 es va desenvolupar un Nou Alfabet Pràctic amb el propòsit d'escriure a l'ordinador. El 1997 Loren Bommelyn va desenvolupar un alfabet que no requeria caràcters barrats o de ganxo nasal anomenat Alfabet Tolowa Dee-ni’.[2]

Revitalització de la llengua Siletz Dee-ni[modifica]

Siletz Dee-ni és una forma de tolowa històricament parlada pels membres de la Tribus Confederades de Siletz a la reserva Siletz d'Oregon. D'acord amb un informe de la National Geographic Society i Living Tongues Institute for Endangered Languages (Institut Llengües Vives per a Llengües en Perill), que és l'últim dels molts idiomes que es parlaven a la reserva i es deia que el 2007 només tenia un parlant viu.[3] No obstant això, la llengua almenys ha estat parcialment reviscolada i en algunes àrees ‘ara molts ensenyen als altres en Siletz Dee-ni’.[4]

S'han ofert cursos de 6è a 8è grau a l'Oregon's Siletz Valley Charter School. Alfred "Bud" Lane ha reunit 14,000 paraules de Siletz Dee-ni, una varietat de chetco-tolowa "restringida a una petita àrea a la costa central d'Oregon," en un diccionari audio/dibuix online per a ús de la comunitat.[5][6][7]

Referències[modifica]

  1. Tolowa referència a Ethnologue (16th ed., 2009)
  2. «Language : Smith River Rancheria». Arxivat de l'original el 2012-06-05. [Consulta: 4 juny 2012].
  3. Wilford, John Noble «Languages Die, but Not Their Last Words». New York Times, 19-09-2007 [Consulta: 19 setembre 2007].
  4. ‘Embracing the future’, The Economist, 25 Feb 2012
  5. «BBC News - Digital tools 'to save languages'».
  6. «Siletz Talking Dictionary».
  7. «How to Help an Endangered Language». , 05-08-2012. « »

Bibliografia[modifica]

  • Beckham, Stephen Dow (1971). Requiem for a People: The Rogue River Indians and the Frontiersmen. Norman: University of Oklahoma Press.
  • Bommelyn, Loren (1995). Now You're Talking Tolowa. Arcata: Humboldt State University, Center for Indian Community Development.
  • Collins, James (1998). Understanding Tolowa Histories: Western Hegemonies and Native American Responses. London: Routledge
  • Golla, Victor (2011). California Indian Languages. Berkeley: University of California Press. ISBN 978-052-026667-4.

Enllaços externs[modifica]

Prova Wikipedia en tolowa a Wikimedia Incubator.