Paipai

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llenguaPaipai
Akwa'ala
Tipusllengua, llengua viva, llengua no-escrita i llengua severament amenaçada modifica
Parlants
199 (2010)[1] principalment a Mèxic Mèxic
Rànquing-
Parlat aBaixa Califòrnia
Autòcton deBaixa Califòrnia modifica
Classificació lingüística
Llengües yuma-cochimí

 Yuma

  Paipai
Característiques
Sistema d'escripturasense valor modifica
Institució de normalitzacióInstituto Nacional de Lenguas Indígenas (INALI)
Nivell de vulnerabilitat4 en perill sever modifica
Codis
ISO 639-2ppi
ISO 639-3ppi modifica
Glottologpaip1241 modifica
Ethnologue.comppi modifica
UNESCO725 modifica
IETFppi modifica
Endangeredlanguages.com1538 modifica

El paipai (també: akwa'ala o jaspuy pai, AFI /xaspuj pai/)[2] és una llengua pertanyent a la família lingüística yuma-cochimí, que ha estat inclosa en la controvertida macrofamília hoka. És parlat pels paipais que habiten en el municipi d'Ensenada, en el centre-sud de l'estat mexicà de Baixa Califòrnia.

L'idioma paipai ha estat documentat per Judith Joël i Mauricio J. Mixco, que han publicat diversos textos sobre la seva sintaxi, gramàtica i morfologia.

Classificació[modifica]

Com a part de la família yuma, el paipai forma part del subgrup anomenat mico, que inclou l'alt yuma (els dialectes més coneguts del qual són els parlats pels yavapai, hualapai i havasupai, a l'occident d'Arizona). La relació entre el paipai i les llengües alt-yuma és molt propera. Exemple de l'anterior és que el paipai és mútuament intel·ligible amb el yavapai, raó per la qual alguns autors han proposat que ambdues llengües són en realitat dialectes d'un mateix idioma. En contrast, alguns escriptors opinen tot el contrari, i sostenen que es tracta de llengües separades.

Història[modifica]

La controvertida tècnica de la glotocronologia suggereix que el grup pai de les llengües yuma-cochimí es va poder haver separat d'altres branques del grup yuma (riueny i del delta) fa uns 1 mil -- 1 mil 700 anys abans. També segons dades glotocronològics, s'ha plantejat que el paipai es va separar de l'alt yuma fa menys de mil anys.

Referències[modifica]

  1. INEGI, 2005, pàgina 41.
  2. INALI. «Paipai». Catalogo de lenguas indígenas nacionales: Variantes lingüísticas de México con sus autodenominaciones y referencias geoestadísticas, 2008.

Bibliografia[modifica]

  • Mixco, Mauricio J. «Características tipológicas de las lenguas yumanas». A: Estudios de lingüística y sociolongüística, 1994.