Vés al contingut

Llengües mon-khmer

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguaLlengües mon-khmer
Tipusfamília lingüística Modifica el valor a Wikidata
Ús
ParlantsUns 85 milions
EstatTailàndia, Myanmar, Cambodja, Vietnam, Laos, Xina, Malàisia i Índia.
Classificació lingüística
llengua humana
Macrofamilia àustrica
llengües austroasiàtiques Modifica el valor a Wikidata
Codis
ISO 639-2mkh Modifica el valor a Wikidata
ISO 639-5mkh Modifica el valor a Wikidata
ASCL63 Modifica el valor a Wikidata
IETFmkh Modifica el valor a Wikidata
Distribució de les llengües mon-khmer

Les llengües mon-khmer són un grup lingüístic que forma part de la família austroasiàtica. Tradicionalment se les ha considerat, juntament amb les llengües munda, com un únic subgrup: recentment, però, hi ha nombrosos estudis que ho posen en dubte i es proposen altres classificacions. Agrupa unes 150 llengües parlades sobretot al sud-est asiàtic, tot i que el nombre varia molt a causa de la disparitat de definicions del concepte llengua.

Història[modifica]

La història del grup mon-khmer va molt lligada a la de la seva família. Els primers senyals que constaten l'evidència de correspondències sistemàtiques són a les pàgines del diari The Journal of the Indian Archipielago de la mà de James Logan a mitjans del segle xix. En estudis posteriors el mateix autor deixa entreveure la diferència entre les llengües munda i la resta de les llengües de la família austroasiàtica, que més tard són les que esdevindran les llengües mon-khmer.

A principis del segle xx, en plena guerra entre neogramàtics i difusionistes, Pater Schmidt, fa una proposta d'anàlisi del grup lingüístic amb l'objectiu de reconstruir el protomon-khmer basada en un model de monosíl·labs que acabarà influint en pràcticament tots els treballs del segle xx. A més a més, comença ja a parlar de llengües mon-khmer, malgrat que per a ell aquest terme era més restringit, només en formaven part el bahnar, el khmer i el mon.

Molts altres autors han fet estudis sobre aquest grup lingüístic i sobre la família en general, destaquen en aquest aspecte Ernst Kuhn, Charles Otto Blagden, Jean Przyluski i Heinz-Jürgen Pinnow.

Propostes de classificació actuals[modifica]

Hi ha tres autors que han publicat recentment propostes de classificació de les llengües austroasiàtiques, només un dels quals considera com a vàlid el grup de llengües mon-khmer. Les propostes que fan són les següents:

Classificació d'Ilia Peiros (2004) [1][modifica]

Proto austroasiàtic

Nicobarès


Munda-khmer

Munda


Mon-khmer

Khasi


Mon-khmer 
 nuclear

MàngicLlengües viètiques ~ Vietnamita i Muong


Mon-khmer 
 del nord

PalaungKhmuicMon-khmer 
 central

KhmerPeàric


Llengües asli 
 -bahnàriques

Aslià


Mon
 -bahnàriques

Mon


Katu 
 -bahnàriques

Llengües katuLlengües bahnàriques


Classificació de Gérard Diffloth (2005)[modifica]

Austroasiàtiques
Munda


RemoSavara

Llengües khari-juang
KorkuKherwari

 Khasi– 
 Khmuic
 


Khmui
PakaniPalaung

KhasiMon–khmer 
 nuclearViètic ~ VietnamitaLlengües katu

Llengües bahnàriques
KhmerPeàricNicobarès
AsliàMon


Classificació segons Paul Sidwell (2013)[modifica]

Austroasiàtic 
= Mon–Khmer

MundaKhasiAsliàLlengües bahnàriquesLlengües katuViètic ~ VietnamitaKhmerKhmuiPakani-màngiquesMonNicobarèsPalaungPeàricCom es pot comprovar, en tots els casos es manté la diferència entre les llengües munda i la resta de parles. Això facilita el donar el nom de mon-khmer a totes aquelles llengües no-munda, excepte segons Sidwell, segons el qual austroasiàtic i mon-khmer són sinònims.

Característiques lingüístiques[modifica]

La principal diferència del grup mon-khmer és que manté les arrels monosil·làbiques del protoaustroasiàtic, a diferència del grup de llengües munda, que les reduplica o crea mecanismes per fer arrels bisil·làbiques. A continuació es mostra aquest fenomen en relació a la hipòtesi de reconstrucció del protoaustroasiàtic:[2]

Català Protoaustroasiàtic Cua (mon-khmer) Palaung (mon-khmer) Mundari (munda)
Gos /sɔʔ/ /sɔ:/ /sɔ/ /seta/
Madur /cin/ - /sin/ /isin/
Agre /ʝuʔ/ /ʝuaʔ/ - /ʝɔʝɔ/
Cama /ʝuəŋ/ /ʝo:k/ /ʝɯŋ/ /ʝaŋga/


Per altra banda, una altra característica que distingeix les llengües mon-khmer de les llengües munda és l'ordre bàsic de les oracions, que en les llengües que ens ocupen és SVO (subjecte-verb-objecte) mentre que en les altres és SOV (subjecte-objecte-verb).

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]