Usuari:Martillu77/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Kim M. Cobb (nascuda el 1974) és una científica del clima estatunidenca. És professora d'entorn i societat i professora de ciències terrestres, ambientals i planetàries a la Universitat de Brown, on dirigeix l'Institut per a l'Entorn i la Societat. Cobb va ser anteriorment professora a l'Escola de Ciències de la Terra i Atmosferes de l'Institut de Tecnologia de Geòrgia. Està particularment interessada en oceanografia, geoquímica i modelització paleoclimàtica.

Vida i Educació[modifica]

Kim Cobb va néixer el 1974 a Madison, Virgínia, Estats Units d'Amèrica[1]. Va créixer a Pittsfield, Massachusetts. Es va interessar per l'oceanografia després d'assistir a una escola d'estiu a la Institució Oceanogràfica de Woods Hole, Massachusetts. Va estudiar biologia i geologia a la Universitat de Yale, on va prendre consciència de les causes antropogèniques del canvi climàtic. Va abandonar la seva intenció original de fer medicina i es va inscriure en un programa d'estiu a l'Institució Oceanogràfica Scripps, on es va graduar el 1996[1][2]. Cobb va completar el seu doctorat en oceanografia a Scripps el 2002, investigant els esdeveniments d'El Niño en un nucli de sediment de Santa Barbara. Va passar dos anys com a postdoc a Caltech abans de ser contractada com a professora assistent a Georgia Tech el 2004. Ha publicat més de 100 publicacions revisades per experts en revistes de renom[2]. Va ser nomenada professora titular el 2015 i supervisa diversos estudiants de doctorat i màster.

Recerca[modifica]

El grup de Cobb cerca entendre el canvi climàtic global i identificar les causes naturals i antropogèniques. Aquesta recerca l'ha portat en diverses expedicions oceanogràfiques al voltant del Pacífic tropical i expedicions d'espeleologia a les selves pluvial de Borneo. El grup de recerca de Cobb utilitza coralls i estalagmites de coves com a arxius del canvi climàtic passat i investiga la variabilitat climàtica del passat durant els darrers segles fins a diversos centenars de milers d'anys enrere. A més de generar registres paleoclimàtics d'alta resolució, el grup de recerca de Cobb també estudia la variabilitat climàtica moderna, realitza anàlisis de models i caracteritza la variabilitat climàtica del Pacífic tropical. Ella i el seu equip van recollir fragments de corall antic de les illes de Kiribati i Palmira, els van datar amb urani-tori i van utilitzar el cicle de la proporció d'isòtops d'oxigen per mesurar la intensitat dels esdeveniments d'El Niño durant els últims 7.000 anys[3]. Cobb és membre del consell editorial de Geophysical Review Letters i va actuar com a primera autora en el Sisè Informe d'Avaluació del Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic. Al maig de 2022, la Universitat de Brown va anunciar el nomenament de Cobb com a directora de l'Institut de Brown per a l'Entorn i la Societat.

Política i participació pública[modifica]

Cobb forma part del Grup d'experts en Ciència del Clima de l'Associació americana per l'avanç de la ciència AAAS, del Comitè Internacional del Pacífic CLIVAR i del Comitè d'Intersecció Internacional PAGES-CLIVAR. També forma part del consell assessor de l'Institut Leshner de Participació Pública AAAS.

Cobb és una defensora de la divulgació científica i d'establir contacte amb les comunitats, i imparteix xerrades regularment en escoles, col·legis i altres grups públics sobre ciència del clima. Ha estat involucrada en política i és autora de diversos articles d'interès públic sobre el canvi climàtic, intentant inspirar altres científics del clima perquè s'impliquin en el debat internacional. Ha aparegut al documental "Years of Living Dangerously" de Showtime. Cobb defensa l'estudi del paleoclima: "El registre instrumental del clima és massa curt per identificar alguns dels canvis més importants del clima sota un forçament de l'efecte hivernacle. Les dades del paleoclima venen al rescat, mirant les sequeres passades, els esdeveniments extrems i els canvis del nivell del mar". Cobb va fer una presentació a la Marxa per a la Ciència a Atlanta, Geòrgia, l'abril de 2017.

El febrer de 2019, Cobb va testificar davant del Comitè de Recursos Naturals de la Cambra dels Representants dels Estats Units, a la audiència "Canvi climàtic: impactes i necessitat d'actuar". En aquesta declaració, va descriure com el Niño del Pacífic de 2016 va aniquilar el 90% dels coralls en el seu lloc d'estudi, dient: "Vaig tenir un seient de primera fila de la carnisseria". Va subratllar la gravetat i l'augment clar dels efectes del canvi climàtic, i va destacar que molts científics amb qui va parlar estaven disposats a col·laborar amb els legisladors sobre el canvi climàtic.

Diversitat[modifica]

Cobb és una professora ADVANCE per a la "Diversitat Institucional" al Georgia Tech, i és part dels esforços de la Fundació Nacional de Ciència per augmentar la representació i l'avanç de les dones en la ciència i l'enginyeria.

Premis i reconeixements[modifica]

  • El 2007, va guanyar el premi NSF CAREER i el premi de col·laboració en educació de Georgia Tech.
  • El 2008, Cobb va ser reconeguda com una de les joves científiques més destacades de la nació, guanyant el premi Presidencial per a Joves Científics i Enginyers PECASE (de l'anglès: Presidential Early Career Award for Scientists and Engineers).
  • El 2009, Cobb va rebre una beca "Frontiers of Science" de Kavli. Cobb va ser convidada a la Casa Blanca per l'esdeveniment sobre Polítiques de Flexibilitat Laboral el 2011.
  • El 2019, Cobb va rebre la medalla Hans Oeschger del 2020 de la Unió Europea de Geociències.


Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Dr Kim Cobb» (en anglès). Gender Summit. [Consulta: 22 març 2023].
  2. 2,0 2,1 «Kim M. Cobb» (en anglès). ResearchGate. [Consulta: 22 març 2023].
  3. Christopher Pala «Corals tie stronger El Niños to climate change» (en anglès). Science, 09-12-2016 [Consulta: 22 març 2023].