Usuari:Mcapdevila/Arc dels Argentaris

Vista de l'arc al vespre.

L'Arc dels Argentaris és una petita porta que es troba a Roma, adossada al pòrtic de l'església de San Giorgio al Velabro. Té forma de porta arquitravada, de manera que en realitat no és un arc com el seu nom modern indica.

El monument va ser aixecat l'any 204, en el punt en el qual l'antiga via urbana del vicum Jugarium donava a la plaça del Fòrum Boarium, a la zona actual de la plaça de la Bocca della Verità. És una dedicatòria privada dels argentarii et negotiantes Boari huius loci (els banquers i els comerciants Boario d'aquest lloc) als augustos Septimi Sever i Caracalla, al Cèsar Geta, a Júlia Domna, dona de Septimi Sever, i a Fulvia Plautilla, dona de Caracalla. Les inscripcions van ser aviat producte de les Damnatio Memoriae, esborrant els noms de Plautilla (exiliada al 205 i morta al 211) i de Geta (mort el 212). En un primer moment la dedicatòria va conservar potser també el prefecte del pretori Gaio Fulvio Plauziano, caigut en l'205.

El monument té una alçada de 6,80 mi una amplada de 5,86m. La porta està constituïda per un arquitrau de marbre sostingut per dues grans pilastres, amb lesenas decorades en els angles, dels quals el més oriental va ser semienglobat al segle vii a l'església de Sant Giorgio in Velabro. L'estructura està revestida per plaques de marbre blanc, mentre que el basament és de travertí. És probable que sobre l'arc foren col·locades les estàtues de la família imperial.

La decoració és riquíssima, amb motius vegetals i cobreix tots els espais disponibles (horror vacui), alliberant per als espais figuratius: Sobre el costat meridional la inscripció dedicatòria, que se sobreposa al fris i a l'arquitrau de la trabeació, està enquadrada per dos baixos relleus que representen Hèrcules i un geni. Els panells de l'interior del passatge presenten relleus amb escenes de sacrifici, amb les figures simètricament contraposades: en el costat dret estan representats Septimi Sever i Giulia Domna, mentre que una figura esborrada havia de representar a Geta, i sobre el costat esquerre Caracalla, que en un origen tenia al costat a Plautilla i a Plauziano, esborrats per la damnatio memoriae. En el costat extern del pilar occidental, el panell representa soldats i presoners bàrbars, mentre que sobre el costat frontal, entre les dues lesenes angulars decorades amb estendards romans, es conserva una figura amb una túnica curta. Completa el mateix, sobre els relleus més grans, panells més petits amb Victòries o àguiles, i sota el mateix, escenes d'immolació de les víctimes sacrificades.

Bibliografia[modifica]

  • FILIPPO COARELLI: Guida Archeologica di Roma
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Arc dels Argentaris