Vés al contingut

Usuari:Mcapdevila/Assortiment

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

S'anomena assortiment al conjunt d'articles que un establiment comercial ofereix a la venda. Es refereix a la varietat d'articles presents a la sala de vendes, no a la quantitat d'un producte en concret.

Assortiment de fruita i verdura en el «Mercat 2 Lavradores» de Funchal, Madeira (Portugal).

Els detallistes i altres empreses de distribució utilitzen la paraula « assortiment », mentre que les empreses industrials o fabricants usen el vocable « gamma » per referir-se a la col·lecció de productes presents en seva catàleg comercial.

L'assortiment es defineix d'acord amb el tipus de públic al que està orientat l'establiment. Els objectius bàsics de l'assortiment són satisfer les necessitats dels consumidors i rendibilitzar al màxim el punt de venda.

Estructura[modifica]

L'assortiment s'estructura en nivells. Aquests nivells varien amb el tipus d'establiment. Els comerços més petits tenen solament tres nivells, mentre que els més grans estableixen tots els nivells que necessiten per a la gestió rendible de l'assortiment. De forma genèrica, poden ser:

  1. Departaments o unitats de negoci independents entre si.
  2. Seccions .
  3. Subseccions .
  4. Famílies o conjunt d'articles que responen a una mateixa necessitat del consumidor final.
  5. Subfamilies .
  6. Articles (també anomenats productes ) o noms comuns.
  7. Referències o unitat de venda (una presentació, mesura, grandària ... concreta)

Característiques[modifica]

  • Amplitud . Reflecteix el nombre de famílies de productes diferents que s'ofereixen al consumidor. L'assortiment pot ser ampli o estret.
  • Profunditat . Indica el nombre de productes diferents que s'ofereixen dins de cadascuna de les famílies. L'assortiment pot ser profund o poc profund.
  • Coherència . Mostra l'homogeneïtat de l'assortiment en el sentit d'articles complementaris o relacionats entre si.

Un assortiment ampli (o ample) i profund es dóna en aquells punts de venda que volen satisfer àmpliament gran varietat de necessitats; es compon de moltes famílies i moltes referències dins de cada família: «gairebé de tot». És típic de supermercats, grans superfícies, grans magatzems i hipermercats.

Un assortiment ampli (o ample) i poc profund apareix en autoserveis, botigues de conveniència, botigues de tot a 100 i botigues descompte; tenen moltes famílies, però poca varietat d'articles dins de cada família: «una mica de tot».

Un assortiment estret i profund és el que ofereix una botiga especialitzada, ja que ofereix un gran nombre de productes per a unes famílies determinades: perfumeries, botigues d'electrodomèstics, etc.

Finalment, un assortiment estret i poc profund consta de poques famílies i poques referències, com ocorre en els concessionaris d'automòbils, els llocs de venda ambulant, les botiges tradicionals ...

Construcció de l'assortiment[modifica]

El comerciant ha de tenir en compte diversos factors a l'hora de definir l'assortiment que vol oferir a la seva botiga:

  1. Productes que tenen èxit en la zona en funció del públic existent: edat, nivell socioeconòmic, etc.
  2. Productes que ofereix la competència. Serveix d'orientació sobre els productes a oferir i també per no entrar en col·lisió amb ella.
  3. Espai disponible a la botiga. Determinarà l'amplitud i profunditat de l'assortiment a oferir.

A l'hora de triar les referències, s'ha d'oferir un mínim de famílies perquè el consumidor tingui opció d'escollir. Cada producte ha de disposar més d'un espai mínim en el lineal perquè el client ho percebi quan passa amb el carret.

Els tipus de productes entre els quals cal triar són els següents:

  • Productes líders . Són marques conegudes pel públic amb una bona imatge i que han estat fortament publicitades en els mitjans de comunicació.
  • Productes de segona signatura . També són coneguts i tenen una bona reputació entre els consumidors.
  • Productes locals . Són poc coneguts però de bona qualitat. Es componen per marques regionals que donen cos a l'assortiment.
  • Productes de marca blanca . Són els articles amb la marca de la distribució; tenen qualitat uniforme i menor preu que els líders.
  • Productes de primer preu . Tenen els preus més baixos del mercat i encara que tenen un marge limitat, constitueixen un bon reclam de vendes per als consumidors.

Vegeu també[modifica]

Nota[modifica]