Usuari:Mcapdevila/Cartró guix

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El cartró guix o tauler de guix és un material de construcció utilitzat per construir envans interiors i revestiments de sostres i parets. Se sol utilitzar en forma de plaques, panells o taulers industrialitzats. Consisteix en una placa de guix laminat entre dues capes de cartró, pel que els seus components són generalment guix i cel·lulosa.

Característiques[modifica]

Les plaques de cartró guix es fabriquen en una amplada estandarditzada 1.22m (4 peus) i diferents longituds de 2.44 m (8 peus), 3/5 m (10 peus) i 3.66 m (12 peus). Els fabricants pot canviar la longitud de la placa a les dimensions del client per comandes prou grans. Es comercialitzen en diferents gruixos (3/8 ", 1/2", 5/8 "o fins a 1"), encara que per gruixos considerables és habitual superposar diverses plaques de poc gruix, col·locades a matajunta .

A més de les plaques de cartró guix per a ús normal, existeixen plaques modificades per a usos especials.

Resistència al foc[modifica]

El cartró guix no és inflamable, és a dir no s'incendia encara estigui exposat al foc directe. Està fet de sulfat de calci hidratat (CAS 4 +H 2 O) i altres compostos . [1] En exposar-se al foc, el sulfat de calci perd les molècules d'aigua per evaporació, retardant la propagació del foc per diversos minuts. En assecar-se o deshidratar el sulfat de calci es desintegra (craquela) i la placa s'enfonsa permetent finalment el pas del foc a l'altre costat de l'envà.

Necessita ser instal·lat correctament per servir de barrera contra el foc ja que qualsevol perforació o espai petit permetrà el pas del foc tot i que la placa no s'hagi desintegrat.

Una placa més gruixuda resisteix més temps l'embat del foc que una altra del mateix tipus però més prima. Dues plaques instal·lades una sobre l'altra també ofereixen major resistència al foc, en aquests casos és recomanable que els entroncaments estiguin alternats per oferir major resistència. Existeixen versions especials fabricades amb compostos que resisteixen més temps al foc.

Aïllament acústic[modifica]

Les plaques de guix tenen una massa molt reduïda, de manera que per si soles no proporcionen un gran aïllament acústic. Aquest aïllament se sol obtenir mitjançant la col·locació d'un material absorbent col·locat a l'interior de la cambra de l'envà, o bé entre la placa de trasdosat i l'element de suport.

El so es propaga a través de materials sòlids com ara estructures metàl·liques que suporten les plaques oa través dels buits que queden sobre els plafons. Per tant és important que el tractament anti-so sigui un projecte conjunt de parets, estructures i sostres per tenir una major efectivitat.

Aïllament tèrmic[modifica]

Les plaques de guix per si soles no són bones aïlladores de temperatura. A causa del seu gruix prim, la calor o fred fàcilment penetra d'un costat a l'altre la placa de guix resultant en temperatures incòmodes a l'interior de l'espai construït. Per obtenir un bon aïllament tèrmic, cal recobrir l'interior dels murs o sostres amb aïllament tèrmic de fibra de vidre, plaques sòlides d'escuma o altres materials.

Resistència a la humitat[modifica]

Existeixen plaques de guix resistents a la humitat, que s'empren en locals humits com banys, quarts de neteja, cuines, etc, en què pot haver zones exposades a esquitxades ocasionals. Les plaques de guix resistents a la humitat estan fabricades amb paper tractat que retarda l'absorció de l'aigua i el creixement de fongs. A més el nucli de la placa conté additius especials perquè no es taquin ni es desintegrin. Les plaques estan dissenyades per resistir esquitxades ocasionals d'aigua però no estan recomanades per estar exposades a la pluja ni en contacte directe o constant amb aigua o vapor com regadores, dutxes o saunes.

Altres aplicacions[modifica]

Les plaques poden tenir recobriments de barita o làmines de plom que es cargolen a l'envà per a ser usades en sales radiològiques d'hospitals i clíniques, per servir com a barrera contra les radiacions ionitzants. També poden cobrir-se amb làmines de fibra de vidre que són totalment rentables, per a cuines industrials o fàbriques d'aliments.

Normativa[modifica]

Els panells de cartró guix fabricats a Espanya han de complir les especificacions de la norma UNE 102.023, que defineix les seves característiques mínimes:

  • Pes específic 800 kg/m³
  • Classificada com M-1 (no inflamable).

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Cartró guix

Referències[modifica]

  1. Norma ASTM C1396/C1396M per a la Fabricacio de cartró guix