Usuari:Mcapdevila/Etilè Vinil Acetat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Pessebre fet de foamy (escuma o goma EVA).

L ' Etilè Vinil Acetat o EVA o Goma EVA (un dels diversos noms comercials), és un polímer termoplàstic conformat per unitats repetitives de etilè i acetat de vinil. Es designa com EVA (per les sigles en anglès, ethylene Vinyl acetate ). També és conegut pel seu nom comercial en anglès, Foamy ("escumós"), que és el nom utilitzat en més de 30 països. La goma EVA és un material que combina amb qualsevol accessori o producte d'aplicació directa o superposada. És un material que no substitueix a cap conegut, sinó que per contra, el complementa.

Polimerització[modifica]

El procés de polimerització d'EVA es produeix per polimerització d'etilè a través de radicals lliures, pressió i temperatures elevades, que poden variar de 150 a 300º C, amb variacions de pressió que van des de 103-345 MPa., Així també se li afegeix al reactor un corrent controlada de comonòmer (Vinil acetat VA). Per a realitzar a terme la reacció s'utilitzen autoclaus tubulars amb agitació, es prefereixen autoclaus amb més alt contingut de VA (18%) a fi de controlar millor les variables crítiques, com el pes molecular i el contingut de comonòmer. Una diferència important entre el procés comú del LDPE i l'empleat per EVA és el sistema d'acabat, es requereix equip especial per manipular el copolímer EVA, que és tou, de baixa temperatura de fusió i freqüentment enganxós. La incorporació de l'acetat de vinil en el procés de polimerització de l'etilè produeix un copolímer amb una cristal·linitat més baixa que la de l'homopolímer d'etilè comú, per tant aquestes resines de de més baixa cristal·linitat tenen temperatures de fusió i temperatures de termosello més baixa, a més de que es redueix la rigidesa, resistència a la tracció i duresa, són més transparents, més flexibilitat a baixa temperatura, major resistència a la ruptura ia l'impacte, però les seves propietats a altes temperatures són menors que les del LDPE, també són més permeables a l'oxigen, al vapor aigua i l'òxid de carboni, la resistència química és similar al de LDPE, però les resines d'EVA amb major contingut de VA tenen una resistència una mica major als olis i greixos.

Estructura química[modifica]

El Etilè Vinil Acetat és un polímer d'addició format per unitats repetitives d'Etilè i Acetat de Vinil, com es pot veure a continuació:

Estructura química de l'Etilè Vinil Acetat.

Característiques[modifica]

El foamy o goma EVA és un polímer tipus termoplàstic. Les seves característiques més resaltantes són:

  • És fàcil d'enganxar.
  • És fàcil de tallar.
  • És fàcil de pintar.
  • Baixa absorció d'aigua.
  • És rentable.
  • No és tòxic.
  • No és nociu al medi ambient, es pot reciclar o incinerar.
  • Fàcil de modelar a la calor.

Usos[modifica]

La goma EVA s'utilitza per a dissenys i treballs escolars, indústria del calçat, escenografia i teatre, manualitats didàctiques i creatives, parcs infantils, teràpia ocupacional per la 3ra., 4a., I 5ta. edat, etc.

A nivell mundial, es distribueix comercialment en papereries i botigues de joguines com a eina didàctica i material escolar, a més en botigues d'artesanies i manualitats, en forma de làmines de diversos colors.

En escenografies i escoles d'aparadorisme (muntatge de vidrieres-exhibidors), s'utilitza el títol "Fomy art" (l'art de treballar amb foamy ) com a part d'una tècnica o recurs d'avantguarda que permet desenvolupar treballs creatius professionals, en petit i gran format.

Per ser un material molt lleuger, la goma EVA (foamy) serveix a molts interessos comuns de les manualitats, creatives o professionals, és termoformable, és rendible, no té vores afilades, no és tòxic, i es pot pintar amb qualsevol tipus de pintura coneguda (guixos, pintures al tremp, acríliques, gouache, aquarel·les, diamantines, brillantines, volum, ceres, sorres de colors, oli, etc.), però a més, es pot aplicar sobre aquest material qualsevol tècnica coneguda de pintura sobre seda, teles o llenços, així com el pirogravat.

Un altre ús bastant estès és com material per encoixinar objectes o superfícies, per la seva textura elàstica i esponjosa. Per exemple, es fabriquen peces d'aquest material per cobrir el sòl d'habitacions (molt utilitzat en arts marcials) o per encoixinar barres o altres elements i evitar així els danys que pugui causar un cop contra ells.

Aplicacions[modifica]

Algunes de les aplicacions del Etilè Vinil Acetat són:

  • Soles de sabates.
  • Calçat (sandàlies d'ús diari o de bany).
  • Joguines.
  • Adhesius termofusibles (col·loquialment coneguts com a silicona calenta).
  • Matalassos.
  • Articles per la llar.
  • Jardins d'Infants.
  • Usat com pis en diferents esports (Karate, Judo, Taekwondo, etc.).
  • Encapsulant fundible dels panells solars fotovoltaics.
  • Raquetes de Pàdel.

Reciclatge[modifica]

El Etilè Vinil Acetat també és reciclable, igual que altres termoplàstics, com el Polietilè, Polipropilè, Poliestirè, PVC o Poliuretà Termoplàstic.

Aquest material pot ser reciclat, igual que els altres termoplàstics. Pot ser identificat amb el següent símbol:

Plàstic reciclable

Noms comercials[modifica]

Alguns noms comercials del Etilè Vinil Acetat són Foamy, Fomi o Goma EVA.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: [[commons:Category:Vinyl acetate|]]


Nota[modifica]