Usuari:Mcapdevila/Formulari web

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un formulari web permet a l'usuari 'una pàgina web introduir dades que s'envien a un servidor per ser processades. Els formularis web s'assemblen als formularis de paper perquè els internautes omplen aquests formularis usant caselles de selecció, botons d'opció, o camps de text. Per exemple, els formularis web poden ser usats per introduir dades d'enviament o dades d'una targeta de crèdit amb l'objectiu de sol·licitar un producte o bé ser utilitzada per sol·licitar dades (p. ex., En buscar en un Motor de cerca).

A més de servir com a plantilles per a nova informació, els formularis web també poden ser usats per consultar i mostrar informació existent en forma similar als formularis de Combinació de correspondència, incorporant els mateixos avantatges. La separació del l'estructura i les dades subjacents d'un missatge, permet a ambdós variar independentment. L'ús de formularis webs per a aquest propòsit evita els problemes associats amb la creació explícita de pàgines webs separades per a cada registre en una base de dades.

Els formularis web estan definits en llenguatges de programació com HTML, Perl, Java o . NET. Les implementacions d'aquests llenguatges usualment invoquen automàticament els idiomes de la interfície d'usuari, com ara el disseny estructural, i tema, minimitzant el temps, el cost i el temps de programació.

Formularis XHTML/HTML[modifica]

Exemple de formulari renderitzat per a Mozilla Firefox. (Clic en la imatge per veure el codi HTML que ha generat aquest formulari).

Un formulari en XHTML o HTML és la forma més comuna d'usar un formulari en línia.

Els següents elements poden formar part d'un formulari del costat de l'usuari:

  • Camp tipus input
    • Text - una simple caixa de text que permet entrar una sola línia de text
    • Checkbox - una casella de selecció
    • Ràdio - un botó d'opció
    • File - control tipus Examinador de fitxers de càrrega
    • Reset - un botó tipus reset que en activar-lo li diu al navegador que restauri els valors del formulari al seu estat inicial
    • Submit - un botó que indica al navegador que realitzi l'acció (action) del formulari (referit típicament a enviar al servidor)
  • Textarea - molt semblant a la caixa de text excepte perquè un control textarea permet mostrar i ingressar multiples línies de dades
  • Select - una drop-down list que mostra una llista de ítems que l'usuari podria selecccionar

La imatge d'exemple de la dreta mostra tots aquests elements:

  • Una caixa de texo que permet introduir un nom
  • Un parell de botons d'opció per seleccionar el sexe
  • Una drop-down list que dóna una llista de colors d'ulls a triar
  • Un parell de caselles de selecció que són seleccionades si s'apliquen a l'usuari
  • Un textarea que descriu l'habilitat atlètica
  • Un botó submit per enviar la informació al servidor

Aquests elements bàsics proveeixen la major quantitat possible d'elements GUI, però no tots. Per exemple, no hi ha equivalents a una combobox, globus d'ajuda (informàtica), vista arbre, o vista tabular. Una vista tabular, però, pot ser imitada usant una taula HTML estàndard amb elements input text en cada cel·la. Una vista d'arbre pot ser imitada mitjançant de taules niades o bé, semànticament parlant, amb llistes niades. Molts d'aquests elements estan disponibles mitjançant les llibreries Javascript.

XForms[modifica]

XForms és una alternativa estàndard que va ser dissenyada per representar la propera generació de formularis HTML/XHTML. També és un estàndard que és prou genèric per ser usat de manera standalone o al costat de llenguatges de reprecentacion diferents d'HTML o XHTML per descriure formularis en altres interfícies d'usuari. A diferència dels formularis HTML/XHTM, XForms usa un acostament Model Vista Controlador.

Un document XForms pot ser tan simple com un formulari web HTML/XHTML, però XForms inclou moltes característiques avançades. Per exemple, el formulari pot reaccionar en temps real i solcitar o enviar nova informació mentre aquest encara esta sent, sense l'ús d'un llenguatge script separat. El formulari pot especificar com són validats les seves dades o com canviaran certes porcions del formulari depenent de les dades que són ingressats en altres parts del mateix.

A diferència dels formularis HTML/XHTML, XForms àdhuc no és suportat pels navegadors disponibles actualment.

Combinats amb programes[modifica]

Els formularis poden ser combinats amb diversos scripts per permetre als programadors crear llocs web dinàmics. Això inclou tant llenguatges del costat del servidor com a llenguatges del costat del client.

Del costat del Client[modifica]

L'estàndard de facto en el que a scripts per a webs del costat del client fa és JavaScript. Utilitzar JavaScript al vostre DOM és el mètode més utilitzat per generar HTML Dinàmic que permet creació i modificació dinàmica d'una pagina web dins del navegador.

Encara que els llenguatges del costat del client que són usats en conjunt amb els formularis són limitats, aquests comunmente poden servir per fer una prevalidació de les dades del formulari i/o preparar aquestes dades per enviar-los al programa del costat del servidor.

Del costat del Servidor[modifica]

Els programes del costat del servidor poden fer un vast ordenament de tasques per crear llocs web dinàmics - des de la autenticació d'un login a través de, per exemple, LDAP per enviar i guardar informació en una base de dades fins revisar l'ortografia d'un document en enviar un correu electrònic - a diferència del que podria fer un programa del costat del client. La majoria de les peticions dels programes del costat del servidor han de passar per per el CGI del servidor web per executar el programa de manera de realitzar les tasques.

L'avantatge del costat del servidor per sobre el costat del client és la concentració de la funcionalitat en un sol ordinador (el servidor), revés de dependre en la implementació a cada navegador de totes les funcions involucrades. Aquest mateix problema és tremendament evident per a qualsevol programador que escriu codi JavaScript per a múltiples navegadors.

Alguns dels llenguatges script comunmente usats:

Vegeu també[modifica]

Nota[modifica]