Usuari:Mcapdevila/Mini-CD

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Mini-CD reescribible fabricat per Memorex

Els MiniCD són discos compactes de format reduït, també coneguts com Pocket-CD .

  • CD single, en un disc de 80 mm. Aquest format és utilitzat per distribuir els senzills de la mateixa manera que amb els senzills en vinil. En un disc de 80 mm es pot emmagatzemar fins a 21 minuts de música o 180 MB de dades.
    • En baixa densitat un MiniCD emmagatzema 18 minuts o 155 MB.
    • En alta densitat arriben fins als 34 minuts o 300 MB.
  • Bussiness card CD és un disc de 80 mm retallat amb una capacitat d'uns 50 MB.
    • L'eix llarg del disc és de 80 mm mentre que l'eix curt és de 60 mm.
    • El disc pot ser rectangular amb uns laterals que arriben fins a la mida dels d'un MiniCD de 80 mm.
  • Disc de 60 mm , és una versió arrodonida de la bussiness card amb la mateixa capacitat (50 MB).

Quan els Mini CD, van ser introduïts per primera vegada als Estats Units, van ser inicialment comercialitzats com CD3, referint-se a la seva mida aproximada a polzada s, els CD més grans van ser anomenats CD5, això malgrat el fet que les especificacions d'ambdós estaven definides només en termes de unitats mètriques. Aquests noms no van guanyar acceptació.

Compatibilitat[modifica]

Aquest tipus de discs no poden ser utilitzats en la majoria dels dispositius amb ranura de càrrega, com ara els reproductors de CD per Cotxes i d'alguns ordinador és. Hi ha adaptadors disponibles on es pot inserir en Mini CD, l'adaptador s'estén l'ample del CD a la mida d'un CD de 120 mm, de manera que pugui ser utilitzat en qualsevol dispositiu amb ranura de càrrega. No hi ha adaptadors coneguts per a Business Card CD.

Hi ha molt pocs sistemes amb ranura de càrrega que acceptin un Mini CD tal qual, però, és insegur provar ja que si la unitat no suporta el medi, aquest podria quedar encallat endins. En particular, el sistema de ranura de càrrega de la iMac, de 1999, suportava Mini CD. Cap unitat amb ranura suporta Business Card CD tal qual.

La majoria dels dispositius de càrrega en safata té dos 'nivells'; un està dissenyat per a un CD normal i l'altre, més profund, per Mini CD. Els dispositius que tinguin aquesta característica, no tenen problemes amb els Mini CD, ja que aquest disc és col locat en el rotor com si fos un disc normal.

Alguns dispositius de safata de càrrega vertical, com ara el Playstation 2 quan es col loca en forma vertical, requereixen d'un adaptador per poder utilitzar aquests discs CD o DVD de 80 mm.

Disponibilitat Comercial[modifica]

Des del 2005, molts fabricants ofereixen discs CD-R i CD-RW a la venda en locals d'electrònica, i en botigues de subministraments d'oficina. Aquests són comercialitzats com "Pocket CD-R/CD-RW (Memorex)" o "Mini CD-R" (TDK). La majoria d'aquests discs tenen capacitats de 185 MB (o 21 minuts), o 210 MB (o 24 minuts) de dades.

Business card CD-R mitjana estan disponibles, generalment en paquets, en diversos magatzems en línia. La capacitat típica és de 50 MB (o 6 minuts) de dades o menys.

Tot i que tècnicament, no són "mini" CD, alguns fabricants, com ara Mintech Technology, ofereixen discs de formes encunyades. La majoria d'aquests mitjans tenen una superfície escriptura només encastada, amb la mateixa capacitat d'un mini CD o d'una Business card.

En la majoria dels comerços comuns no es poden adquirir, però es troben en totes les botigues especialitzades en computació

Dispositius que usen Mini CD[modifica]

Mentre que gairebé tots els dispositius de CD basats en safates o en rotors, poden utilitzar mini CD, altres estan dissenyats expressament per a usar aquest format, generalment per raons de portabilitat.

Sony En-88[modifica]

El primer reproductor de CD de butxaca va ser el Sony D-88 (ca. 1990). Només reproduïa CD d'àudio PCM (Llibre Vermell). Podia reproduir discos de 120 mm, ajustant el mecanisme de manera que permetés ficar-los dins de la unitat.

"Memorex Mini" CD MP3 Player[modifica]

Posteriorment, Memorex va oferir un reproductor de CD portàtil que encaixava amb la grandària dels discos de 80 mm. Va ser comercialitzat com un reproductor de MP3, i s'animava a l'usuari a gravar fitxers MP3 en un mini CD, per després reproduir-lo en aquest aparell, el qual era notablement més petit que un reproductor de CD estàndard. El dispositiu podia també reproduir Àudio PCM gravat en aquests discs. Pot reproduir tant mitjans CD-R com CD-RW, així com mini CD de premsa.

Sony Mavica[modifica]

La línia de càmeres digitals Mavica de Sony, oferia càmeres que gravaven directament a un mini CD. Hi va haver dos models: CD350 i CD500, els quals oferien 02/03 megapíxel és i 5.0 megapíxels respectivament. Aquestes podien gravar vídeo MPEG directament al Mini CD - una predecessora de les Camcorders per mini DVD. Curiosament, la capacitat del medi en aquests aparells, era de 156 MB, en lloc de 185 MB. És possible que aquests aparells usessin el format d'escriptura de paquets, que ocupava una mica de l'espai disponible per a l'ús d'informació de formateig.

Imation RipGo ![modifica]

La Imation RipGo ! era una gravadora de CD-R portàtil que era de dimensions similars a la de l'Memorex Mini CD player. Igualment, va ser comercialitzada com a reproductor de MP3, i podia reproduir fitxers MP3 i WMA gravats en un mini CD. Estava alimentat per una bateria de ions de liti interna que li donava una autonomia de cinc hores de reproducció. La unitat va patir alguns revessos, més notablement: temps d'inicialització lents (temps durant el qual analitza el contingut del mitjà amb MP3), velocitat màxima de gravació de 4X (pel fet que el dispositiu usava una connexió USB 1.1 per connectar-se a un computador), i no suportava mitjans CD-RW. Algunes persones també han reportat problemes a l'usar Mini CD de 24 minuts (210 MB), l'aparell va ser creat per a mitjans de 21 minuts (185 MB), i sembla poc fiable quan grava mitjans d'una densitat lleument més gran.

Sony Photo Vault[modifica]

Sony també va fabricar un dispositiu gravador de mini CD, dissenyat per a ser "Lliure de PC". Permetia gravar imatges provinents d'un Memory Stick, d'una unitat USB Flash o d'una càmera, a un mini CD. Va ser el precursor dels moderns "mitja vaults" com els adaptadors per iPod photo i altres unitats d'emmagatzematge d'imatges basades en disc dur.

Vegeu també[modifica]

  • Disc compacte
  • MiniDVD, el DVD en format de 80 mm, per a vídeo-singles.
  • DataPlay, a proprietary write-one mini optical disc format which is even smaller than mini CD mitjana.
  • MiniDisc, el sistema propietari de Sony.