Usuari:Mcapdevila/Mitjanit

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Colom intimida els indígenes mitjançant la predicció d'un eclipsi lunar

La mitjanit, literalment 'la meitat de la nit' o 'el centre de la nit', és l'hora arbitràriament assenyalada per determinar el final d'un dia i el principi del següent en algunes cultures, principalment occidentals. La mitjanit va dependre originalment del moment de posta de sol i de l'alba, variant segons les estacions.

La mitjanit solar és l'oposat al migdia solar, quan el sol està proper al nadir i la nit és més fosca. A causa de l'adveniment de les zones de temps, que permet tenir la mateixa hora en un rang de meridians, coincideix rarament amb la mitjanit del rellotge, però pot ser calculada. La mitjanit solar depèn més de la longitud que del fus horari.

Se la sol anomenar popularment "les dotze de la nit" a causa de la posició de les agulles en el rellotge. Per a efectes d'horari, se sol utilitzar la denominació 12:00 am per a distingir-la de les 12:00 pm, que correspon al migdia.

Començament i fi del dia[modifica]

La mitjanit marca el començament i el final de cada dia en l'hora civil a través del món. Com que dues mitjanits s'associen a cada dia, és necessari distingir entre aquestes. En la notació de 24 hores del temps, la solució és molt simple: "00:00" es refereix al començament i "24:00" a l'extrem d'una data donada. És a dir, "avui a les 24:00" equival a "demà a les 00:00".

Alguns calendaris religiosos continuen començant el dia en una altra hora, per exemple, a la foscor en el calendari hebreu i en el calendari islàmic.

Significats culturals[modifica]

Dins del pensament màgic tradicional, la mitjanit es refereix a la mitjanit solar, en oposició al migdia solar. Aquests formen un eix que lliga el món real a altres mons, que són l'apogeu de la foscor i del perigeu de la llum. Així, la mitjanit tradicional s'associa al caos, a la mort, a l'inframon i al misteri.

Totes les criatures sobrenaturals de la foscor -que evoquen temuts depredadors nocturns- freqüenten la nit, i el seu poder és major al punt central: la mitjanit.

La mitjanit era també el moment apropiat per a recollir els ingredients usats en actes màgics.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Mitjanit