Usuari:Mcapdevila/Rellotge patró peu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un rellotge patró peu o rellotge amidat en peus és un tipus de rellotge solar que es fonamenta en la mesura de la longitud de l'ombra humana. Des dels "Temps de la República Romana" fins ben entrada l'edat mitjana es troben a la literatura antiga diversos testimonis d'un singular sistema per calcular l'hora, que fa servir la longitud que de l'ombra del cos humà sobre el terra en ser il·luminat pel Sol. Aquest sistema es considera un tipus derellotge de Sol que rep el nom de Rellotge patró peu .

Mètode[modifica]

Aquest mètode utilitza la relació constant d'1/7 entre l'altura d'un home i la longitud del seu propi peu. Un exemple d'aquesta proporció es pot trobar a l'Home de Vitruvi És a dir, un home o una dona qualsevol sempre obeeixen (aproximadament) a la proporció següent: la longitud del peu aplicada 7 vegades verticalment proporciona l'alçada de l'individu. D'aquesta manera es tabulaven les llargades de peus d'ombra per a cada hora i per cada mes i així en resultava el Rellotge patró peu .

Reg a València amb rellotge patró peu[modifica]

Fins fa poc, i des de temps ancestrals, el rellotge patró peu s'emprava a València, per mesurar els intervals de servei d'aigua que corresponien als diferents regants de la séquia del Port d'Atzeneta. És possible que aquest antic costum de mesurar l'hora hagi estat heretada dels antics pobladors musulmans d'aquesta zona, encara que la forma de com hi va arribar està per esclarir. Segons l'estudiós Joan Oliveres es va mantenir aquesta antiga forma de mesurar el temps perquè la séquia que regava era compartida per dues comunitats de regants que van mantenir aquest atavisme per mesurar el temps pel fet que qualsevol canvi usant instruments més moderns hagués generat desavinences. En l'actualitat no s'usa com mesura per regar hi ha quedat en desús però encara queden regants d'edat avançada que el van conèixer i el saben utilitzar.

Exemples de Rellotges patró peu[modifica]

Taules d'aquest estil es troben a les Taules descrites en Re Agricultura de Paladius. A Espanya es pot veure un rellotge de peus dins de l'Església Visigòtica de Sant Pere de la Nau situada a Zamora, inscrita en la pedra dels carreus esquerres immediats a l'arc toral.

En l'actualitat alguns nòmades del desert empren la longitud de la seva ombra per determinar l'hora en què s'han de resar les primeres oracions indicades per l'islam i que corresponen a les oracions vespertines denominades: el ashr , que segueixen a l'oració de Migdia o Zhur

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]