Usuari:Mcapdevila/Simon Baker

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMcapdevila/Simon Baker

Simon Baker-Denny (Launceston, Tasmània, 30 de juliol de 1969) és un actor australià de cinema i televisió. Ha estat l'estel de la sèrie de televisió El mentalista de la CBS, principalment com a actor, encara que també ha dirigit quatre episodis.

Primers anys[modifica]

Baker va néixer a Tasmània, Austràlia, és fill d'Elizabeth Labberton, una professora d'anglès de secundària, i de Barry Baker, un jardiner i mecànic. Baker, conegut llavors com Simon Denny, va créixer en el llogaret de Lennox Head, en el nord de Nova Gal·les del Sud, va assistir a l'institut Ballina i es va graduar en 1987. Es va mudar a Sídney per estudiar infermeria; no obstant això, no va acabar la seva carrera. Baker es considera catòlic. Va emigrar als Estats Units en 1995.

Carrera artística[modifica]

Baker va ser campió esportista i va competir a nivell estatal en surf i water pol. Va començar actuant en la televisió australiana durant finals dels 80 utilitzant el nom de "Simon Baker Denny". En 1991 va aparèixer en els videoclips de música de Melissa Tkautz ( "Read My Lips") i en el conjunt de dansa australiana Euphoria ("Love You Right") abans d'aparèixer en la reeixida sèrie I Street, Home and Away i Heartbreak High. Baker es va traslladar a EE.UU., on era conegut amb el cognom del seu padrastre (com Simon Baker-Denny o Simon Denny).

Va ser seleccionat per a un petit però important paper entre diversos joves aspirants per a la pel·lícula L.A. Confidential, que va obrir pas a noves oportunitats per a rols en altres pel·lícules. En 1998 va participar en una petita pel·lícula independent del cineasta Stephen Grynberg titulada Love from Ground Zero. En el 2000 va exercir el rol d'un astronauta en el film Planeta vermell amb Val Kilmer, Carrie Anne Moss i Benjamin Bratt. Va exercir el paper principal en la sèrie de televisió El Guardià durant tres temporades a partir de 2001, i també va aparèixer en The Affair of the Necklace. En el 2004, va exercir el rol d'un marit angoixat en El llibre de l'Amor i a l'any següent va protagonitzar un heroi altruista a la terra dels morts, de George A. Romero.

En el 2006, va interpretar a Brian Kelly en la pel·lícula Un nou amor, i a l'escriptor Christian Thompson, un cínic galant en El diable vesteix de Prada, i va tenir un paper destacat com Jeff en la sèrie de televisió Smith. A l'any següent, va ser seleccionat com Roderick Blank en Sex and Death 101.

En el 2008, Baker va rebre el paper de protagonista en la sèrie de televisió El mentalista de la CBS, en el qual juga un paper molt important com Patrick Jane o Sr. Jane, un assessor de la Brigada Criminal de Califòrnia (CBI), amb molt sentit de l'humor, i que té un fosc passat el qual li turmenta al llarg de la història: la seva dona i la seva filla van ser assassinades per un assassí en sèrie anomenat John el Vermell; això ho impulsa a formar part de la brigada on utilitzarà les seves habilitats: l'observació, escolta i suggestió, per donar amb el culpable dels crims.

Vida personal[modifica]

Baker està casat amb l'actriu australiana Rebecca Rigg, a la qual va conèixer en 1991, i tenen tres fills: Stella Breeze (n. 1993), Claude Blue (n. 1998) i Harry Friday (n. el 19 de setembre de 2001). En una entrevista amb David Letterman en el Batega Xou (24-11-2008), Baker va fer esment del fet que els seus companys actors australians, Nicole Kidman i Naomi Watts són padrines de dues dels seus fills (Naomi ho és de Stella i Nicole d'Harry). Ambdues actrius són íntimes amigues des dels anys d'Institut de l'esposa de Simon, Rebecca.

Temps enrere, Simon i la seva família residien en Malibú, Califòrnia, abans de desplaçar-se temporalment a Sídney (Nova Gal·les del Sud, Austràlia), però actualment estan vivint a Los Angeles. Simon mai ha tingut problemes de premsa, doncs ell mateix assegura que no és escandalós i  els paparazzi no es preocupen per ell.

Filmografia[modifica]

Pel·lícules
Any Pel·lícula Rol Notes
1997 L.A. Confidential Matt Reynolds
1997 Most Wanted Periodista
1998 Restaurant Kenny
El petó de Judes Junior Armstrong
Love from Ground Zero Eric
1999 Cavalca amb el diable George Clyde
2000 Sunset Strip Michael Scott
Planeta vermell Xip Pettengill
2001 The Affair of the Necklace Rétaux de Villette
2004 Book of Love David Walker
2005 The Ring Two Max Rourke
La terra dels morts vivents Riley
2006 Un nou amor Brian Kelly
El diable es vesteix de prada Christian Thompson
Something New Brian Kelly
2007 Sex and Death 101 Roderick Blank
The Key to Reserva Roger Thornberry Curtmetratge
2009 L'Hoste Malcolm
Not Forgotten Jack Bishop
Women in Trouble Travis McPherson
2010 The Killer Inside Em Howard Hendricks
2011 Margin Call Jared Cohen
2013 I Give It a Year Guy Harrap
Televisió
Any Sèrie Rol Notes
1987 Midnight Magic Telefilme per CHCH-TV
1992-1993 I Street Constable Sam Farrell
1994 Which Way to the War Pvt Stan Hawke
Fora de casa James Healey
1995 Nu
1995–1996 El Rompecorazones Mr. Thomas 'Tom' Summers
1996 Nu: Història d'Homes Gabriel Episodi: Blind-Side Breakaway
La suor (Sweat) Paul Steadman Episodi: 1.3
1999 Secrets dels homes de negocis Andy Greville Telefilme per ABC TV
2001-2004 El Guardià Nick Fallin
2006-2007 Smith Jeff Breen
2008-2015 El mentalista Patrick Jane

Premis i nominacions[modifica]

Logie Awards

  • 1993: Guanyador, "Most Popular New Male Talent" - 'I Street'

Premis del Sindicat Australià de Cinema

  • 2000: Nominat, "Millor actuació en un paper de lideratge en una mini-sèrie" - secrets dels Homes de Negoci

Premis de Televisió Familiar

  • 2002: Guanyador, "Millor Actor" - El Guardià

Premis Globus d'Or

  • 2001: Nominat, Globus d'Or al millor actor de sèrie de TV - Drama - El Guardià
  • 2009: Nominat, Globus d'Or al millor actor de sèrie de TV - Drama - El Mentalista

Premis Prisma

  • 2005: Nominat, "Millor Actuació en una Sèrie d'Història Dramàtica" - El Guardià

Premis Emmy

  • 2009: Nominat "Millor actuació principal en una sèrie Dramàtica" - El Mentalista

Enllaços externs[modifica]

Categoria:Actors de cinema australians Categoria:Actors de sèries de televisió australians Categoria:Persones de Tasmània