Usuari:Mcapdevila/Teulada tradicional

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Coberta de casa colonial a Veneçuela.

Les teulades tradicionals són les que es construeixen amb materials fàcils de treballar i d'obtenir en la zona, generalment eren construïts pel propi habitant. La varietat de teulades és tan àmplia com la imaginació de l'espècie humana. N'hi ha algunes, que es poden veure encara avui en diverses regions del planeta, adaptats a més a les condicions climàtiques de cada zona.

Teulada de pedra[modifica]

Trulli al sud d'Itàlia.
Teulada de pedra moderna, de construcció rústica, a la Vall del Pellice, nord d'Itàlia.
Teulada sofisticada de llosa.
Coberta de palla a més de 3000 msnm, a la serra central de l'Equador.

Hi ha una gran varietat de formes d'utilitzar la pedra com a cobertura de morades i resguards. Aquests han anat evolucionant i perfeccionant-se fins als nostres dies, en que les teulades de lloses són molt apreciats en construccions sofisticades. Algunes variants de teulades de pedra tradicionals són presentats a continuació.

El trullo era una típica construcció camperola a la Pulla, al sud d'Itàlia, on el "cozzaro", el que conreava la terra del patró, podia disposar d'una protecció on descansar i guardar els instruments de cultiu. Els espessos murs dels trullos es construïen amb una tècnica particular de sobre posició de pedres, i molt sovint es posava una capa de terra, per mantenir l'ambient intern fresc a l'estiu i calent a l'hivern. En el cim de cada trullo, s'hi posa una pedra, la qual resulta ser la "pedra clau" del sostre cònic. Aquesta pedra és un únic monòlit. Es diu que quan el patró s'aproximava, amb la intenció de cobrar el dret de Morada dels camperols, aquests, retirant una sola pedra destruïen la teulada perquè semblés un simple munt de pedres.[1]

Les teulades de pedra de pissarra en els Alps occidentals, són utilitzades encara avui, havent-se perfeccionat el sistema de fixació de les pedres, per a que aguantin el mal temps

Coberta de palla[modifica]

La palla és un dels tipus de producte vegetal molt utilitzat en la fabricació de teulades. Segons el tipus de palla disponible a la zona també varia el tipus d'amarratge i la forma del sostre.

A la serra central de l'Equador, en altures majors als 3.000 msnm, Per exemple en els voltants del Parc Nacional Sangay es poden veure encara habitatges amb teulades de palla lligada externament amb cordes o mitjançant trenes fetes amb la mateixa palla, per evitar que el vent trenqui les tiges de la palla i el sostre a poc a poc pugui sortir volant. Així i tot, els forts vents freqüents en eixes altures van arrossegant a poc a poc el material, fet que obliga a seguir un manteniment freqüent, per evitar que el gruix del sostre disminueixi i per tant perdi les seves qualitats d'aïllant tèrmic. Moltes vegades, estant aquests habitatges en vessants pronunciats, un dels costats del sostre està en contacte amb el terreny. L'habitatge està per tant semi excavat a la vessant.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Darwin Porter; Danforth Prince. Frommer's Italy 2010. Frommer's, 2 December 2009, p. 812–. ISBN 9780470470695.