Usuari:Mcapdevila/Voltàmetre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un voltàmetre , també anomenat culombímetre , és un instrument de mesura utilitzat per a mesurar la quantitat d'electricitat. Aquest no s'ha de confondre amb un voltímetre, el qual mesura el potencial elèctric.

La unitat internacional per la quantitat d'electricitat és el coulomb, així mateix la unitat internacional per el potencial elèctric és el volt.

Tipus de voltàmetre[modifica]

El voltàmetre és una cel·la electrolítica i el mesurament és feta pel pes del element dipositat o alliberat al càtode en un temps específic.

Voltàmetre de plata
Aquest és el tipus més precís. Consisteix de dos plats de argent en una solució de nitrat de plata. Quan el corrent aquesta fluint, la plata es dissol en el ànode i és dipositada en el càtode. El càtode és pesat, el corrent és passat per un temps comptat, després del càtode és pesat una i altra vegada.
Voltàmetre de coure
Aquest és similar al de plata, però l'ànode i càtode són de coure i la solució és sulfat de coure (II), acidificada amb àcid sulfúric. Aquest és més barat que el voltàmetre de plata però lleugerament menys precís.
Voltàmetre d'àcid sulfúric
L'ànode i càtode són de platí i la solució és àcid sulfúric diluït. Hidrogen és alliberat en el càtode i recollit en un tub graduat perquè la seva volum pugui ser mesurat. El volum és ajustat a pressió i temperatura estàndard i la massa d'hidrogen és calculada pel seu volum. Aquest tipus de voltàmetre de vegades és anomenat voltàmetre de Hofmann.

Equivalents electroquímics[modifica]

L'equivalent electroquímic d'un element és la massa d'aquest element (a gram s) transportada per 1 coulomb d'electricitat.

Element Equivalent electroquímic
Plata 0.0011181
Coure 0.0003281
Hidrogen 0.0000104

Origen històric del nom[modifica]

Michael Faraday va usar, en alguns dels seus experiments, un aparell que va anomenar "volta-electròmetre", d'on va derivar a "voltàmetre".[1]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Voltàmetre


  1. Frank A. J. L. James, (1991), The correspondence of Michael Faraday , IET, ISBN 0-86341-249-1, letter 872, 1836.01.09