Usuari:Medol/Banyera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Una banyera és un recipient que serveix per banyar-se i treure's la brutícia.[1] La seva etimologia deriva de bany, del llatí balneum, amb el mateix significat, i alhora del grec antic βαλανεῖον (balaneion, bany públic).[2]

Peça bàsica dels aparells sanitaris de les cambres de bany, les banyeres modernes més econòmiques es fabriquen en fibra de vidre o fibra acrílica; també n'hi ha en porcellana, pisa, acer, ferro colat i fusta (tradicionals al Japó).

Història[modifica]

La qualitat diferencial de la banyera respecte d'altres formes d'higiene i de relaxació és el seu caràcter privat.[3] Tot i l'escassetat i dificultat interpretativa de fonts i referències sobre la banyera al món antic, la relativa abundància de restes arqueològiques i iconografia artística, permeten especular que va ser un objecte d'ús tant al llunyà i mig orient com a la Grècia clàssica.

Un exemple arqueològic emblemàtic de la major i més antiga banyera de caràcter no privat és el "Gran Bany de Mohenjo Daro", una mena de piscina municipal, amb escales que baixaven fins a l'aigua.[4] Les banyeres individuals més antigues es daten a Babilònia cap al 1800 a. C.

A Europa, les excavacions als palaus micènics revelen estades reconeixibles com 'quartos de bany', informació que concorda amb les escenes relatades als poemes homèrics, on els herois, abans de dinar, prenen un bany en una banyera mentre un servent ruixava la seva esquena amb aigua escalfada en un recipient sobre una trespeus.[5] Abans del període hel·lenístic les instal·lacions es limiten a una pila circular amb un peu elevat que només permet ablucions rituals; a partir del segle IV aC apareix el loutron, peça destinada al bany. Als gimnasos, a més de les piscines i banys públics tradicionals, s'instal·len estufes per a la sudació i banyeres d'interior a la part superior de les instal·lacions. A les riques cases hel·lenístiques de la ciutat d'Olint, totes mostren una peça amb una banyera i una paret termògena, si bé es tracta d'un cas aïllat de luxe.

En la higiene personal hi ha pocs avenços des de l'edat mitjana fins al segle xix,[6] quan apareixen a l'occident de la il·lustració models precursors de les banyeres modernes. Això no obstant, el seu ús no s'estendrà fins ben avançat aquest segle amb l'aparició de la banyera a l'anglesa i les primeres banyeres mòbils de ferro anomenades com a tals.[7] El desenvolupament de la societat industrial, els invents i avenços en el camp de la fontaneria,[8] i la consciència despertada per descobriments medico científics com els de Pasteur en aquesta segona meitat del segle XIX,[9] van convertir un objecte abans exòtic en un article de consum necessari, gairebé vital, de la civilització occidental.[10]

El procés per esmaltar banyeres de ferro fos inventat per l'escocès David Dunbar Buick,[11] suposarà l'empenta definitiva per a la popularització de la banyera entre les classes riques dels països de la cultura occidental.

Banyeres famoses[modifica]

  • La banyera més famosa de l'antiguitat va ser la del savi Arquimedes. Anècdota, llegenda o realitat, la veritat és que algun tipus de recipient (fora tina, cubell o banyera) va resultar ser clau per descobrir i enunciar la 'llei' física coneguda com a principi d'Arquimedes.
  • Explica Plini,[12] que Popea, esposa de Neró, portava en la seva comitiva cinc-centes ruques per banyar-se en la seva llet, és de suposar que també portava una banyera. En aquest capítol de bellesa també podria incloure's la banyera de la reina egípcia Cleòpatra VII (amb el mateix contingut), i la de Paulina Bonaparte, germana de Napoleó.[13]
  • Tristament famosa seria la banyera de Marat, en què l'estadista de la Revolució Francesa se submergia durant llargues hores per aplacar una malaltia de la pell, i en què va morir apunyalat per la jove Charlotte Corday. Així ho descriu Alphonse de Lamartine en el llibre 44 de la seva Història dels girondins: Marat, cobert a la seva banyera per un drap brut i tacat de tinta, no tenia fora de l'aigua més que el cap, les espatlles, la cimera del bust i el braç dret.[15]
    Jacques-Louis David : La mort de Marat (1793)
  • Igualment trista i tràgica seria la banyera d'un pis del barri parisenc del Marais, on va ser trobat sense vida el músic Jim Morrison el 1971.
  • El geni d'Alfred Hitchcock va immortalitzar cinematogràficament la banyera a la recurrent escena de Psicosi: "...després de plorar a la seva habitació, Marion entra a la cambra de bany i es despulla per fer-se una dutxa. Ja dempeus a la banyera, i amb l'aigua corrent, no sent que algú obre la porta del bany. Inesperadament, es corre la cortina i Marion només arribarà a veure l'ombra d'una dona gran que esgrimeix un gran ganivet de cuina. Marion crida, mentre la dona clava diverses vegades el ganivet al cos mullat. La dona es retira del bany i deixa Marion morta, que esquinça la cortina de la dutxa i cau sobre la vora de la banyera. La dutxa continuarà corrent i arrossegant la sang de Marion cap a l'embornal. Un primer pla mostra el seu ull mentre la càmera s'allunya girant sobre ella mateixa..." [16]
  1. Julio Casares: Diccionario ideológico de la lengua española. Editorial Gustavo Gili. Barcelona, 1975. ISBN 84 252 0126 8.
  2. Vial (1983), p.39
  3. Historia de la vida privada (1987/1999), pp. 417-420.
  4. John Keay: India: A History. Grove Press, (2001), pp. 13-14, ISBN 0-8021-3797-0.
  5. Vial, 1983, p.39
  6. La reina Isabel I de Inglaterra, por ejemplo, solo se bañaba una vez al mes y muchas personas no lo hacían en toda su vida.
  7. En el universo de la cultura cristiana, el uso de la bañera por parte de las mujeres sigue estando limitado por el ritmo menstrual y la norma dictada por san Agustín.Historia de la vida privada (1987/1999) pp. 417-420.
  8. El calentador de gas fue inventado en 1868 por Benjamin W. Maughan.
  9. Historia de la vida privada, 1987/1999; pp. 326-329.
  10. En la Barcelona industrial y burguesa del siglo XIX, se puso de moda el alquiler de bañeras a caldereros para la toma de baños en casa, debiendo el alquilador llenarlas de agua. Se llevaban a domicilio, tanto de día como de noche. Había diferentes tipos de bañeras según su uso: baños generales, de asiento, de pies, y otras para los brazos que se podían tomar con toda comodidad desde la cama...Guía general de Barcelona: Manuel Saurí,José Matas. 1849
  11. Buick también inventó el motor OHV y fundó la Buick Motor Company Biografía de Buick..
  12. Plinio el Viejo: La historia natural (libro XXVIII). Remedios derivados de las criaturas vivientes.
  13. Según documenta la página francesa de Wikipedia dedicada a la leche de burra.
  14. La reutilización de bañeras romanas de pórfido para enterramiento, documentada en el bajo imperio romano y el imperio bizantino y, durante la Edad media, por los emperadores carolingios, se mantuvo aún por algunos pontífices romanos, así como algunos emperadores del Sacro Imperio y soberanos de Sicilia.
  15. Otra descripción del suceso, más novelada que periodística, puede leerse en la novela El ocho de Katherine Neville.
  16. John Kobal: Las 100 mejores películas. Alianza Editorial; Madrid, 1990. ISBN 84-206-0502-6. p.246.