Usuari:Pallares/Felicity Huffman

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Felicity Kendall Huffman (Bedford, Nova York; 9 de desembre de 1962) és una actriu nord-americana coneguda principalment pel seu paper com Lynette Scavo en la sèrie de televisió Desperate Housewives, emesa entre 2004 i 2012 en la cadena ABC durant un total de vuit temporades. La seva trajectòria com a actriu va començar en els escenaris, continuant amb rols en televisió i cinema. En 2005 va interpretar el paper d'una dona transexual en la pel·lícula independent Transamérica, que li va valer una nominació al premi Óscar. Diverses vegades guardonada pel seu acompliment actoral, entre els seus múltiples premis es troben l'Emmy, el Globus d'Or i el Premi del Sindicat d'Actors. Quant a la seva vida personal, des de 1997 està casada amb el també actor William H. Macy.

Primers anys[modifica]

Huffman va néixer en Bedford, Nova York, filla de la Grace Valle (de soltera de Ewing), una actriu, i Moore Peters Huffman, un banquer i soci de Morgan Stanley. És d'origen anglès, alemany, norirlandés, escocès, irlandès, francès i holandès.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès Els seus pares es van divorciar un any després del seu naixement, i ella va ser criada principalment per la seva mare. Té sis germanes (Mariah, Betsy, Jane, Gracia, Isabel, Jessie) i un germà (Moore Jr.). Va assistir a The Putney School, una escola privada de Putney, Vermont, i va cursar l'ensenyament mitjà en la Interlochen Arts Academy en Traverse City, Míchigan. Després de la secundària va assistir a la Universitat de Nova York i a l'institut d'actuació Circle in the Square, amb una llicenciatura en Belles arts en Drama.

Carrera[modifica]

Ha treballat en televisió en sèries com Sports Night i ha fet aparicions en Frasier o The West Wing.

Huffman va aconseguir un reconeixement internacional gràcies al seu treball en la sèrie Desperate Housewives (Mestresses de cases desesperades, Esposes desesperades o Dones desesperades), on fa el paper de Lynette Scavo, una mestressa de casa, publicista, esposa i mare de cinc fills. El programa, que a més compta amb la coprotagonización estel·lar de Teri Hatcher, Eva Longoria i Marcia Cross, es va emetre entre 2004 i 2012 en la cadena nord-americana ABC.

Pel seu acompliment va guanyar un premi Primetime Emmy com a millor actriu en una sèrie de comèdia, un Premi del Sindicat d'Actors a la millor actriu en una sèrie de televisió de comèdia i un altre al millor repartiment en una sèrie de televisió de comèdia.

Cinema[modifica]

Huffman va debutar al cinema en 1988 en la pel·lícula Things Change, dirigida per David Mamet, on va fer una breu aparició. Des de 1990 a 1997, va realitzar diversos papers com a actriu de repartiment. Els més notables van ser com Julianna Reinhardt, l'esposa de Scott Reinhardt (Tim Matheson), en Quicksand: No Fuita (1992), i com l'agent McCune en The Spanish Prisoner (1997). Poc després va interpretar el paper de Cinthya en la pel·lícula dramàtica Magnolia (1999), dirigida i escrita per Paul Thomas Anderson.

Durant la dècada de 2000, l'actriu va continuar fent papers de repartiment, encara que també va tenir papers protagónicos. Va actuar com Lindsay Davis, la germana major d'Helen Harris (Kate Hudson), en la comèdia Raising Helen, i com Merry, la millor amiga de Nora Krank (Jamie Lee Curtis), en Christmas with the Kranks.

Huffman va rebre els premis a la millor actriu de 2005 punt del Festival de Cinema de Sant Diego com del Festival de Cinema de Tribeca per la seva actuació en Transamérica, on va fer el paper de Sabrina Osbourne, una dona transexual que va néixer sota el nom de Stanley Schupak i qui una setmana abans de la vaginoplastia que conclourà el seu procés de reassignació de sexe, descobreix que té un fill de disset anys del que desconeixia la seva existència. Va guanyar un Globus d'Or a la millor actriu dramàtica pel seu acompliment en el film. També va rebre una nominació als Premis Globo del Sindicat d'Actors a la millor actriu i una nominació als Premis Óscar pel mateix paper.

Vida personal[modifica]

Huffman està casada amb l'actor William H. Macy, amb qui té dues filles, Sophie Grace (1 d'agost, 2000) i Geòrgia Grace (14 de març de 2002). Es van casar el 6 de setembre de 1997. Huffman ha aparegut en la televisió, en pel·lícules, i en l'escenari moltes vegades amb el seu marit, al programa de televisió Sport Nights i en la pel·lícula Magnolia.

En 2005, Huffman va revelar que havia sofert anorèxia i bulímia durant la seva adolescència fins a començada la seva joventut. S'identifica com a pro-elecció, i s'ha vist fent campanya pels drets de les dones en nom de NARAL. També identifica com a demòcrata.[cita [cal citació] En 2006 publica el llibre A Practical Handbook for the Boyfriend juntament amb una amiga seva.

Referències[modifica]

[[Categoria:Actors de l'estat de Nova York]] [[Categoria:Actors de cinema estatunidencs]] [[Categoria:Actors de sèries de televisió estatunidencs]] [[Categoria:Guanyadores del premi Globus d'Or a la millor actriu dramàtica]] [[Categoria:Guanyadors del premi Globus d'Or]]