Vaginoplàstia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Vaginoplàstia: aspecte abans de l'operació (esquerra), i aspecte després d'operar (dreta) d'una reducció de llavis

La vaginoplàstia és una cirurgia plàstica reconstructiva i un procediment cosmètic per al canal vaginal i la seva membrana mucosa i de les estructures vulvo-vaginals els quals poden estar absents o danyats a causa d'una malaltia congènita (per exemple, atrèsia vaginal) o degut a una causa adquirida (per exemple, trauma físic del part, càncer).[1]

Com a tal, el terme vaginoplàstia descriu en general qualsevol d'aquestes reconstruccions, mentre que el terme neovaginoplàstia descriu específicament els procediments de qualsevol construcció o reconstrucció del complex vulvo-vaginal parcial o total.[2] A vegades es refereix com "rejoveniment vaginal", "cirurgia estètica vaginal", o "cirurgia vaginal cosmètica". EL rejoveniment vaginal és sovint dues cirurgies diferents combinades: la labioplàstia i la vaginoplàstia. La labioplàstia és una reducció dels llavis per a reduir o canviar la forma dels llavis menors de l'exterior de la vagina. En la vaginoplàstia la cirurgia es porta a terme mitjançant l'eliminació de l'excés de mucosa vaginal i l'enduriment dels teixits i els músculs tous que l'envolten.

L'evolució postoperatòria de la vaginoplàstia és variable, en general permet el coit (relacions sexuals) després d'una setmana, tot i que la sensibilitat no sempre pot estar present. En dones en edat fèrtil, la menstruació i la fertilització s'asseguren quan l'úter i els ovaris han conservat les seves funcions normals; en uns pocs casos, el part vaginal és possible.

En la cirurgia de reassignació de sexe, algunes dones trans es sotmeten a una vaginoplàstia. L'activitat sexual després del postoperatori també és possible, encara que amb un retard molt més llarg (en general al voltant de sis setmanes). La sensibilitat és generalment molt bona. Una diferència important respecte a la vaginoplastia en dones és que en els transsexuals cal dilatar, amb aparells, la vagina gradualment durant dies.

El terme "vaginoplastia" també s'aplica a himenotomia, que és la creació d'una obertura en un himen imperforat i la himenorrafia, que és la recreació d'un trencament de l'himen.

Procediment vaginoplàstic[modifica]

La vaginoplàstia utilitza autotrasplantaments de teixits biològics del mateix pacient, per a la construcció d'àrees de la vagina i àrees del complex vulvovaginal. Els teixits disponibles per a la correcció quirúrgica inclouen la mucosa oral, penjoll de pells, empelt de pells, llavis vaginals, pell del penis, teixit de l'escrot del penis i mucosa intestinal. Els factors físics que limiten les dimensions vaginals són la Fascia Denonvilliers rectoprostática (profunditat) i l'elevador de l'anus muscular (diàmetre); per tant, en pacients que es transformen en dones, l'estretor de la pelvis dels homes pot reduir l'àrea disponible per a ser utilitzada per a la vaginoplàstia.

Referències[modifica]

  1. Joseph VT «Pudental thigh-flap vaginoplasty in the reconstruction of genital anomalies». Journal of Pediatric Surgery, 32, 1, gener 1997, pàg. 62–65. DOI: 10.1016/s0022-3468(97)90095-6.
  2. «Labiaplasty, Vaginoplasty, Female Genital Surgery, Vaginal Cosmetic Surgery». Urogyn.org. [Consulta: 9 novembre 2012].