Usuari:Pallares/Franka Potente

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Biografia[modifica]

Després haver estudiat l'art dramàtic, a l'escola Otto Falckenberg de Múnic i al celebra Lee Strasberg Theatre Institute a Nova York, Franka Potente ha fitxat per un agent de càsting a un club berlinois. l'any 1995, debuta sobre gran pantalla amb el paper principal de la comèdia Al bosc verge després de cinc hores, per al qual rep el preu bavarois de la Millor esperança femenina.

Després d'alguns telefilms a Alemanya, Franka Potente adquireix una notorietat internacional l'any 1998 gràcies al thriller Corro, Lola, corro, realitzat per Tom Tykwer. Després d'aquest enorme èxit a Alemanya, qui la veu arpenter els carrers de Berlín a la investigació del seu petit amic, l'actriu s'il·lustra al film d'horror Anatomie a continuació al drama romantique La Princesa i el Guerrer, novament havent de la càmera de Tom Tykwer.

Forta del seu èxit internacional, Franka Potente es distingeix a Hollywood. Se la veu l'any 2001 al générique de Blow, amb Johnny Depp, però és sobretot en companyia de Matt Damon a la Memòria a la pell i La Mort a la pell que es fa observar. De les aparicions a de grosses produccions qui no la impedeixen evolucionar a films més intimistes, com el thriller Creep, l'any 2004, on es troba presonera del metro londinenc.

Ha fet part del jurat internacional presidit pel realitzador alemany Roland Emmerich en el moment de la 55e Festival de Berlín .