Usuari:Pallares/Matthew McConaughey

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Biografia[modifica]

Matthew McConaughey (/məˈkɒnəheɪ/) va nèixer a Texas, a la petita ciutat de Uvalde.[1] És el petit de tres germans. El seu pare, James, era propietari d'una gasolinera, també va ser futbolista.[2] La seva mare, Mary, era mestra de maternal. Té orígens escocesos, angleses, irlandesos, suecs, i alemanys.[3]

Surt titulat l'any 1988. Marxa a continuació un any a Austràlia en viatge d'estudis, abans de tornar a Texas on es matricula per estudiar dret a la universitat del Texas a Austin. Interessat pel cinema, canvia de curs i pensa esdevenir director. Tanmateix, és com actor que trobarà treball després. El 1993, coneix l'agent de càsting Don Phillips, que el contracta de seguida pel film de Richard Linklater  Dazed and confused  comèdia dramàtica que serà considerat més tard com un film culte i que va descobrir McConaughey així com Ben Affleck o Milla Jovovich.

Carrera[modifica]

Amb la seva companya Camilla Alves, l'abril de 2010.

Gràcies a Dazed and confused la seva carrera arranca molt ràpidament i després d'haver obtingut el paper principal de Lone Star de John Sayles, aconsegueix el  1996 el paper d'un advocat a Dret a matar? amb Samuel L. Jackson i Sandra Bullock. Steven Spielberg a continuació el crida pel seu film sobre l'abolició de l'esclavatge, Amistad, després el mateix any dóna la rèplica a Jodie Foster a Contacte, film de ciència-ficció de Robert Zemeckis adaptació d'una novel·la de Carl Sagan. A continuació té el primer paper d' En directe sobre Ed TV, un film satíric sobre la celebritat i la telerealitat dirigit per Ron Howard, davant de Woody Harrelson i Dennis Hopper.

Als anys 2000, treballa principalment en comèdies romàntiques pel gran públic com Un matrimoni massa perfecte amb Jennifer Lopez, How to Lose a Guy in 10 Days al costat de Kate HudsonFailure to Launch amb Sarah Jessica Parker.

El 2011, obté el paper d'un advocat decebut que decideix de reprendre la seva carrera en un cas d'homicidi en The Lincoln Lawyer. Troba després el realitzador Richard Linklater a la comèdia policíaca Bernie, al costat de Jack Black, que li permet obtenir el premi al millor actor secundari als premis Nacional Society of Film Critics. La seva carrera coneix llavors una segona empenta i roda films sota la direcció de directors reconeguts com Magic Mike de Steven Soderbergh, Killer Joe de William Friedkin i Mud de Jeff Nichols.

Fa igualment una curta aparició a The Wolf of Wall Street de Martin Scorsese, on interpreta un corredor de borsa, mentor del personatge encarnat per Leonardo DiCaprio.

El 2013, perd aproximadament vint quilos per encarnar Ron Woodroof, un cowboy texà seropositiu, al film Dallas Buyers Club realitzat per Jean-Marc Vall.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès Gràcies a aquest film, assoleix diversos premis entre els quals el del millor actor en el 8e Festival internacional de cinema de RomaError de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès, el Golden Globus al millor actor a un film dramàtic així com el Oscar al millor actor.

El 2014, encarna Rust Cohle a la primera temporada de la sèrie policíaca True Detective al costat del seu amic Woody Harrelson, difosa sobre la cadena de televisió HBO als Estats Units. El mateix any, la revista Time el selecciona a la seva llista de les cent personalitats més influents del món.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès


Té després el paper principal del nou blockbuster de ciència-ficció realitzat per Christopher Nolan, Interstellar, estrenat el  novembre de 2014, al costat de Jessica Chastain, Anne Hathaway i Michael Caine.

Vida privada[modifica]

El 1996, va tenir una relació amb l'actriu americana Ashley Judd.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès De l'agost de 1996 a 1998, va ser parella de l'actriu americana Sandra Bullock.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès De febrer a març 2002, va sortit amb la cantant i actriu americana Janet Jackson.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès De febrer 2005 a juny 2006, va ser el company de l'actriu espanyola Penélope Cruz.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès El 2007, va tenir una relació amb l'actriu americana Cassandra Hepburn.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès

L'abril de 2007, Matthew McConaughey coneix la estilista i model brasilera Camila Alves  (nascuda l'any 1982). El 26 de desembre de 2011, anuncien el seu matrimoni després de quatre anys de vida comuna.[4] Es casen el 9 de juny de 2012 a Austin, Texas. Junts, tenen tres fills: Levi Alves McConaughey, nascut el 7 de juliol de 2008, Vida McConaughey, nascuda el 23 de gener de 2010, i Livingstone McConaughey, nascut el 28 de desembre de 2012.

Els tabloides li han dedicat una relació amb l'actriu americana Salli Richardson-Whitfield de l'agost de 2000 a 2001Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès.

Notes i referències[modifica]

  1. Error en el títol o la url.«», 07-01-2013.
  2. Error en el títol o la url.«».
  3. Biographie sur imdb.com
  4. Error en el títol o la url.«».

[[Categoria:Actors estatunidencs]] [[Categoria:Guanyadors del premi Globus d'Or al millor actor dramàtic]] [[Categoria:Guanyadors del premi Oscar al millor actor]] [[Categoria:Directors de cinema estatunidencs]] [[Categoria:Guionistes estatunidencs]]