Usuari:Pallares/Max von Sydow

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Biografia[modifica]

Nascut Carl Adolf von Sydow[1], creix en una família de Lund. El seu pare, Carl Wilhelm von Sydow, era ethnologue i professor de irlandais, la seva mare, la baronesa Greta, nascuda Rappe, era  institutriu.[1] Va aprendre anglès i alemany als nou anys, i, a més de suec parla també  francès, italià, espanyol,  danès i  noruec. A l'escola, forma amb alguns amics una tropa de teatre aficionat. És així com comença la seva carrera d'actor. El 1951, Max von Sydow es casa amb l'actriu Kerstin Olin, amb qui té dos fils, Claes i Henrik. Els seus nens han aparegut amb lluïdes en la pel·lícula Hawaï. Divorciarà d'amb Olin el 26 de febrer de 1979. Max von Sydow viu actualment amb la seva dona Catherine Brelet (#del qual adopta els seus 2 fils Yvan i Cédric) a París, on estima llegir, escoltar de la música i jardiner. Ha declarat #que no té cap intenció de prendre la seva jubilació tant #que trobarà papers interessants. Ha obtingut la citoyenneté francesa l'any 2002 i Thierry Frémaux lluïdes ha posats els Insignes de Chevalier en l'Ordre Nacional de la légion d‘Honor en marge del Festival Llum el 17 d'octubre de 2012.

Carrera[modifica]

Max von Sydow al festival de Bastons 1990.

Deu la seva notoriété en la història del cinema principalment al començament de la seva carrera, gràcies a Ingmar Bergman #del qual és llavors un dels actors fétiches, sobretot en El Setè Segell on encarna un chevalier existencial del XIVe segle de retorn de les croades en plena epidèmia de peste, i #que juga la seva vida a les échecs amb la Mort.

En 1973, interpreta el paper d'un sacerdot exorciste en la pel·lícula La Exorciste, #que semblava haver-hi més de 80 anys pels cinéphiles, mentre que en el moment del rodatge, no tenia més que 43 anys en realitat.

La seva notoriété lluïdes llauri les portes de les cinématographies europees, a continuació hollywoodienne. Envellint, el seu física no ha res perdut del seu âpreté turmentada com en pel·lícules tals que La Mort en directe de Bertrand Tavernier en 1980 o Pelle el conquistador de Bille August en 1987. En 1975, ha escollit per jugar el tueur a penyores fred i oportunista #que ha d'abatre « el Condor » (Robert Redford) en la pel·lícula Els Tres Dies del Condor de Sydney Pollack. El seu joc d'actor reforça el paper de Redford i l'atmosfera oppressante #que pesa sobre la pel·lícula. N'abril 1997, ell esposa la documentariste francesa Catherine Brelet en Provence. En 2008, gira sota la direcció de Francis Huster, als costats de Jean-Paul Belmondo i Hafsia Herzi, en la pel·lícula Un home i el seu gos.

Doublage français[modifica]

Références[modifica]

[[Categoria:Actors francesos]] [[Categoria:Actors suecs]] [[Categoria:Cavallers de la Legió d'Honor]]