Vés al contingut

Usuari:Pallares/Sam Worthington

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Biografia[modifica]

Worthington va néixer en Godalming, Surrey, Anglaterra; però durant la seva infància es va mudar a Perth, Austràlia.[1]

El seu pare Ronald "Ron" Worthington, era emprat en una planta energètica i la seva mare Jeanne Worthington una mestressa de casa, té una germana Lucinda Worthington.

Va assistir al John Curtin College of The Arts, però finalment va abandonar l'escola als disset anys i es va dedicar a la construcció i a alguns treballs esporàdics, establint-se en Sídney.[2] Quan tenia dinou anys i treballava com a paleta, va fer una prova pel National Institute of Dramatic Art (NIDA) on va ser acceptat i es va graduar en 1998.[3]

Carrera[modifica]

Després de graduar-se en 1998, Worthington va realitzar una producció sobre el Petó de Judes per a la productora Company B en el Belvoir St Theatre.

Va seguir actuant en una sèrie d'Austràlia, en pel·lícules i sèries de televisió, incloent una funció, Bootmen i actuacions en Dirty Deeds, Gettin Square (La Revenja),Somersault i Macbeth. Worthington va guanyar en 2004 el Premi al Millor Actor Principal pel seu paper en Somersault.

En 2004 es va unir a l'elenc recurrent de la primera temporada de l'aclamada sèrie australiana Love My Way on va interpretar a Howard Light, l'ex-nuvi de Julia Jackson (Asher Keddie).

La carrera internacional de Worthington al cinema va començar amb una sèrie de petits papers a Hollywood en produccions com Hart's War (La Guerra de Hart) i The Great Raid, que es va rodar a Austràlia. Va ser un de diversos actors candidats per fer el paper de James Bond (que Pierce Brosnan havia deixat) per a la pel·lícula de 2006 Casino Royale. El director, Martin Campbell va declarar que només Worthington i Henry Cavill van resultar finalistes i en renyida competició amb el qual va anar el guanyador al final, Daniel Craig.

En el 2007 el director James Cameron ho va triar per al paper principal de la pel·lícula Avatar. El 12 de febrer de 2008 va saltar la notícia que havia estat triat, per recomanació de Cameron, per al paper de Marcus Wright en Terminator Salvation.

En el 2010 va prestar la seva veu per al personatge d'Alex Mason del videojoc "Call of duty: Black Ops".

L'any 2012 l'artista es trobava a Tenerife, Canàries (Espanya), per a l'enregistrament del segon lliurament de Fúria de Titanes, també va gravar un tráiler del videojoc "Call of Duty: Modern Warfare 3" amb Jonah Hill i Dwight Howard.

En el 2015 apareix en la pel·lícula Everest on dóna vida a Guy Cotter.[4] La pel·lícula està basada en els fets reals ocorreguts durant el desastre del Everest de 1996 on diversos alpinistes van morir.

Referències[modifica]

  1. «Avatar first reviews, Sam Worthington next Hollywood star in the making» (en inglés), 11 diciembre 2009. [Consulta: 5 enero].
  2. «Sam Worthington» (en inglés). [Consulta: 5 enero].
  3. «a» (en inglés). [Consulta: 5 enero].
  4. Sam Worthington & Robin Wright Join Universal’s ‘Everest’ Expedition

[[Categoria:Actors de cinema australians]] [[Categoria:Actors de sèries de televisió australians]]