Usuari:Pallares/William H. Macy

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Primers anys[modifica]

Macy va néixer a Miami, Florida, i va créixer a Geòrgia i Maryland. El seu pare, William Hall Macy, Sr., va rebre la medalla Distinguished Flying Cross i la Air Medal per pilotar un bombarder Boeing B-17 Flying Fortress en la Segona Guerra Mundial; més tard va dirigir una companyia constructora a Atlanta i va treballar per a la corporació Dun & Bradstreet abans d'assumir el control d'una agència d'assegurances en Cumberland, Maryland, quan Macy tenia nou anys d'edat. La seva mare, Lois, va ser vídua després de la guerra i va conèixer al pare de Macy després que el seu marit va morir en 1943; Macy l'ha descrit com una "senyoreta meridional".[1][2] Macy té un mig germà, Fred Merrill, del primer matrimoni de la seva mare.

Macy es descriu a si mateix com un "bromista", malgrat ser relativament tímid fins a la secundària. Després que el seu germà li ensenyés a tocar la guitarra, va començar a cantar en un xou de talents, amb molta aprovació del públic. Més tard es va presentar com a president de la classe, encara que tenia un pobre rendiment acadèmic. Després de graduar-se en 1968 en la Secundària Allegany de Cumberland, Maryland, va participar en el moviment antibélico hippie, i consumia grans quantitats de drogues, entre elles la marihuana i el LSD. Macy va estudiar veterinària a la Universitat Bethany de Virgínia de l'Oest. Segons ell mateix va admetre, era un "horrible estudiant". Es va canviar al Goddard College i es va involucrar en el teatre on va actuar en produccions com L'òpera dels tres centaus, El somni d'una nit d'estiu i una gran varietat de peces contemporànies i improvisades. Allí és on va conèixer a David Mamet. Després de graduar-se en 1971, es va mudar a Chicago, Illinois, i per pagar el lloguer va aconseguir treball com a cambrer. En el transcurs d'un any, ell i David Mamet, entre uns altres, van fundar el reeixit St. Nicholas Theater Company, un teatre on Macy va interpretar personatges en obres de Mamet, tals com American Buffalo i The Water Engine.[3]

Carrera[modifica]

Després de viure algun temps a Los Angeles, Califòrnia, Macy es va mudar a Nova York en 1980. A Nova York va aconseguir papers en més de cinquanta obres de Broadway i off-Broadway. Un dels seus primers papers al cinema va ser una tortuga anomenada Sòcrates en el telefilme The Boy Who Loved Trolls (1984), apareixent en els crèdits com a W.H. Macy. També va treballar en pel·lícules de David Mamet com House of Games, Things Change, Homicide, Oleanna (interpretant el mateix paper que en l'obra del mateix nom), Wag the Dog, State and Main i Spartan. Entre 1994 i 1998, Macy va interpretar el paper secundari del Dr. David Morgenstern en el drama mèdic ER, tornant a interpretar-ho per a la temporada final de la sèrie.

Un dels papers més famosos de Macy és el que va interpretar en Fargo (1996), pel qual va ser nominat a l'Oscar i ho va ajudar a catapultar la seva carrera, encara que sovint els seus personatges serien encasellats com preocupats i nerviosos.[4] Després de Fargo Macy treballaria en pel·lícules com Benny & Joon, Above Suspicion, Mr. Holland's Opus, Ghosts of Mississippi, Air Force One, Boogie Nights, Pleasantville, Twenty Bucks, el remake Psycho (Psicosi) de Gus Van Sant, Happy, Texas, Mystery Men, Magnolia, Jurassic Park III, Focus, Panic, Welcome to Collinwood, Seabiscuit, The Cooler i Sahara.

Macy durant la vaga de guionistes (gener de 2003).

Vida privada[modifica]

El 5 de setembre de 1997 Macy es va casar amb l'actriu Felicity Huffman. La parella té dos fills, Sofia Grace (n. 1 d'agost de 2000) i George Grace (n. 14 de març de 2002). Viuen a Los Angeles, Califòrnia, i tenen una cabanya en Vermont des dels anys 1980.

Macy i Huffman van aparèixer en una reunió de la campanya presidencial del demòcrata John Kerry en 2004.[5][6] Macy a més toca el ukelele i és un àvid tallador de fusta, fins i tot va aparèixer en la tapa de la revista nord-americana Fini Woodworking. És ambaixador nacional de la United Cerebral Palsy Association.[7]

Referències[modifica]

  1. William H. Macy Biography - Yahoo!
  2. Error en el títol o la url.«».
  3. [1]. Routledge. ISBN 041510520X. 
  4. http://web.archive.org/20061208195445/www.hollywoodreporter.com/hr/search/article_display.jsp?vnu_content_id=2072068
  5. Error en el títol o la url.«».
  6. Error en el títol o la url.«». Newsmeat.
  7. «UCP Announces William H. Macy as UCP Ambassador». National Ambassadors. United Cerebral Palsy, 14 enero 2003.

[[Categoria:Actors de Florida]] [[Categoria:Actors de teatre estatunidencs]] [[Categoria:Persones de Miami]]