Usuari:Paukipedia/proves/Concert per a violí i orquestra (Garreta)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Concert per a violí i orquestra de Juli Garreta[modifica]

Infotaula de personaJuli Garreta i Arboix
Biografia
Naixement12 de març de 1875
Sant Feliu de Guíxols
Mort2 de desembre de 1925(1925-12-02) (als 50 anys)
Activitat
OcupacióCompositor de sardanes

El Concert per a Violí i Orquestra en sol menor, és l'última obra escrita per Juli Garreta l'any 1925 i estrenada el 23 d'octubre del mateix any per l’Orquestra Pau Casals, amb Francesc Costa com a violí solista i el mateix Pau Casals com a director.

Consta dels tres temps clàssics i segueix els cànons tradicionals quant a la forma, amb una excepció : posa la clàssica cadença del final del primer temps al començament del tercer, després d'una petita introducció.

El concert és d'un gran virtuosisme per al solista i té una durada aproximada d'uns trenta minuts. Corresponia a la inauguració del tretzè curs de l' Associació de Música «da Camera», i va ser l'única ocasió en què l'autor va poder sentir-la interpretada, ja que va morir al cap d'unes setmanes. De tota manera, tot i ser una obra important, després de la mort de Garreta va interpretar-se poc, només en el concert d'homenatge organitzat al Palau el 25 de maig de 1926, en el qual novament Francesc Costa va ser el solista. No va presentar-se altra vegada al públic fins al 3 de juliol de 1971 a Sant Feliu de Guíxols, en la inauguració de la «Setmana Juli Garreta».

La partitura[1] es conserva a l’arxiu de la Biblioteca de l’Orfeó Català. Voldríem donar les gràcies a aquesta entitat i a Lluís M. Millet per totes les facilitats que hem rebut per poder disposar del material musical del Concert per a violí i orquestra


Enllaços Externs[modifica]

  1. «concert per a violí i orquestra». Falta indicar la publicació, 23-10-1925 [Consulta: 19 abril 2016].