Sònia Fuertes Ledesma

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Usuari:Sònia Fuertes Ledesma)
Infotaula de personaSònia Fuertes Ledesma

Sònia Fuertes Ledesma (Barcelona, 1968) és una educadora social i llicenciada en Filosofia i Ciències de l'Educació per la Universitat de Barcelona.

Formació i docència[modifica]

La seva formació com a educadora es va desenvolupar a la Escola d’Educadors Especialitzats Flor de Maig obtenint la equivalència al grau per la Universitat Ramon Llull. Tanmateix va cursar estudis de doctorat a la facultat de Pedagogia de la mateixa universitat, realitzant els dos cursos del Doctorat.

Com a docent va col·laborar en diverses institucions acadèmiques i organitzacions. Des de la pròpia APESC, Associació Professional d'Educadors Socials de Catalunya- [1]antecedent del col·legi professional-, a institucions com la UPC o la Fundació les Heures de la UBV, en temàtiques vinculades a la formació de formadors, la supervisió, la funció professional i el treball en equip, entre d'altres.

Amb la carrera acabada, va fer estudis de doctorat a la mateixa Universitat de Barcelona però a la facultat de Pedagogia, realitzant els dos cursos del Doctorat "Història del pensament a la institucions educatives". És en aquell moment que va començar a impartir docència en diverses associacions i organitzacions. Des de la pròpia APESC, Associació Professional d'Educadors Socials de Catalunya-[2] antecedent del col·legi professional-, i a altres espais, en temàtiques vinculades a la supervisió, la funció professional i el treball en equip, entre d'altres.

Pel que fa a la seva trajectòria acadèmica, cal destacar també el Postgrau en Ciències Polítiques i de l’Administració de la UOC,[2] la formació sobre Funció Gerencial a les ONG impartida per ESADE,[3] els seminaris de formació de la Unió Consorci Formació o els seminaris del Campo Freudiano.

Trajectòria professional i vida associativa[modifica]

Va compatibilitzar el temps de formació amb la pràctica professional i la docència. Com a educadora va treballar en diversos àmbits, especialment en addiccions, salut mental i execució penal. En aquests àmbits també va ostentar llocs de coordinació i direcció. Va ser subdirectora de l’Àrea d’Inclusió Social i reducció de danys en drogodependències de la Fundació Salut i Comunitat.[4]

En relació a la vida associativa, l'any 2002 va participar del que va ser la gènesi de la constitució d'ECAS, Entitats Catalanes d'Acció Social,[5] que es va constituir l'estiu del 2003. S’inicia doncs un altre camí a la seva trajectòria professional: la vinculació a l’àmbit de la federació del tercer sector social.[6] A ECAS va desenvolupar gran part d’aquesta trajectòria, desenvolupant diversos rols a la junta directiva per finalment assolir la presidència l’octubre de 2017.[1] Com a ECAS,[1] va participar a la junta de la Taula del Tercer Sector exercint com a vicepresidenta i coordinadora del grup d’inclusió.[7] D’altra banda va representar la Taula del Tercer Sector a EAPN España,[6] formant part de la comissió permanent i liderant el grup d’inclusió estatal.

Una de les seves idees clau és que "Cal replantejar el model socioeconòmic i cal pensar molt més en clau de polítiques socials com a inversió i, per tant, entendre-les també des de la seva vessant preventiva i transformadora cap a les col·lectivitats i les persones, i no tant des d'un vessant pròpiament pal·liatiu, d'actuació només en aquests casos en què ja s'ha viscut un procés d'exclusió" (XXX).[5]

Un altre dels seus àmbits d’expertesa és la introducció de la perspectiva de gènere en les polítiques socials, impulsant la xarxa de Dones Directives i Professionals de l'Acció Social (DDiPAS)[8] on va exercir com a vicepresidenta.

Va ser membre de la Comissió de Seguiment de la Renda Garantida de Ciutadania i forma part del Consell Assessor per la Renda Bàsica i del Consell Consultiu de la FAS, Fundació Autònoma Solidària.[9]

Referències[modifica]