Usuari:Townie/traduccions3

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Deambulatorio de la Nieuwe Kerk a Delft amb la tomba de Guglielmo el Taciturn (1651 al voltant)

Gerard o Gerrit o Geraert o Geeraert Houckgeest, o Hoeckgeest o Houkgeest (El Aia, 1600 sobre – Bergen op Zoom, agost 1661), ha estat una incisore i pintor holandès del segle d'or.

Biografia[modifica]

Fantasia arquitectònica amb figure (1638)

Fill del comerciant Joris i nipote de Joachim Houckgeest, es va formar al col·legi de Bartholomeus van Bassen.[1][2] Va operar inicialment en la seva ciutat natal #li del 1625[1], any en qui divenne membre del local Gremi de San Luca[3], al 1635.[1] Probablement durant els anys #'30 es recò en Anglaterra: Carlo ELS efectivament posseïa almenys cinc de les seves perspectives i la seva primera obra existent datata 1635, avente com soggetto l'interior d'un palau immaginario, es troba ancor avui a Hampton Court.[4] Es va transferir després a Delft[1], on va entrar a fer part del Gremi de San Luca[3] i on va quedar fi al 1649.[1] El 1º novembre 1636 va casar la benestante Helene van Cromstrijen.[2] El 22 juliol 1639 va deixar la gilda dels pintors de Delft i divenne productor de cervesa.[2] En el 1640 va treballar com dibuixant de models per tapissos per la Cambra de la Junta.[2] Quan el germà Joris es va transferir en Índia, Gerard va ser autorizzato a ocupar-se i risiedere prop del birrificio Clauw el 23 desembre 1644.[2] Per fi és assenyalada la seva presència a Steenbergen en els anys 1651-1652 i a Bergen op Zoom del 1653 al 1661.[1]

Interior de la Nieuwe Kerk a Delft amb la tomba de Guglielmo el Taciturn (1651-1652)

Seguint les orme del seu insegnante, es specializzò en la pittura d'arquitectures i interiors, en particular d'esglèsies, realitzats amb colors a[1] oli.[3] Les seves obres són eseguite en mode puntual i dettagliato, prediligendo una llum pura, però freda a la manera de Hendrick van Vliet i amb un estil assimilabile a aquell de Emanuel de Witte.[3] Seus soggetti prediletti van ser la Nieuwe Kerk i la Oude Kerk de Delft[3], que els seus interni van ser realitzats amb la innovativa tècnica de la perspectiva en diagonale, differenziandosi així dels dipinti realitzats de Pieter Jansz Saenredam en els anys precedents, caracteritzats d'una visual perpendicular a la navata o al mur de l'edifici soggetto de l'obra.[4][5] Altres característiques d'aquestes obres innovative estan la imponenza de les columnes posada en relleu de la llum del dia incident sobre d'aquestes, les petites figure dipinte a colors vivaços i la tomba de Guglielmo el Taciturn parcialment coberta de les columnes, però de totes maneres evidenciada de les escultures allegoriche de la llibertat.[5]

Obres[modifica]

Note[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • (Error en el títol o la url.«».) Emil KrError en el títol o la url.«»., Daniel Marx, "HOUCKGEEST, Gerard", en Error en el títol o la url.«»., 2011. Error en el títol o la url.«».
  • (Error en el títol o la url.«».) J.M. Block, "HOUCKGEEST (Gerard)", en Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek (NNBW), 2011.Error en el títol o la url.«». Error en el títol o la url.«».
  • (Error en el títol o la url.«».) "Houckgeest, Gerard", en Error en el títol o la url.«»., 2013.Error en el títol o la url.«». Error en el títol o la url.«».
  • (Error en el títol o la url.«».) "Error en el títol o la url.«».", en Error en el títol o la url.«»., 2011. Error en el títol o la url.«».

Altres projectes[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • (Error en el títol o la url.«».) Gerard Houckgeest al Rijksmuseum d'Amsterdam, rijksmuseum.nl.
  • (EN) Gerard Houckgeest Error en el títol o la url.«». Artnet, artnet.com.[1]
  • (EN) Gerard Houckgeest Error en el títol o la url.«». Artcyclopedia, artcyclopedia.com.[2]
  • (EN) Gerard Houckgeest Error en el títol o la url.«». The Union List of Artists Names, getty.edu.[3]

[[Categoria:Pintors neerlandesos del Barroc]]