Usuari:Treballviki12

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Introducció.[modifica]

Peter Salovey, nascut el 21 de Febrer de 1958 a Cambridge, Massachusetts, EEUU, esdevé un dels pioners líders de la intel·ligència emocional i de la investigació de la promoció de la salut. Salovey, especialitzat en Psicologia social, actualment és President de la Unversitat de Yale, prèviament nombrat degà de Yale Graduate School of Arts and Sciences.

Biografia.[modifica]

Primers Anys[modifica]

[1]Salovey va néixer l’any 1958 a Cambridge, Massachusetts, EUA. Aquest, esdevé el fill gran del matrimoni format per Elaine Salovey, infermera a l'Hospital Jewish i del Medical Center a Brooklyn i, Ronald Salovey, químic, físic i professor d'Enginyeria Química i Ciència de Materials de la Universitat del Sud de Califòrnia. Els seus primers anys els va passar al nord de Nova Jersey, assistint a l'escola secundària de Wiliamsville North High School, un suburbi de Buffalo. Més tard, al 1975, quan el seu pare va ser nombrat professor de la Univesritat del Sud de Càlifronia, la família es va traslladar a Nova York, als suburbis de Los Angeles. Un any més tard, es va graduar en Rolling Hills High School en el Rancho Palos Verdes, Califòrnia on va ser guardonat com el millor estudiant.

Trajectória Acadèmica[modifica]

[2]Salovey assistí a la Universitat de Standford l’any 1980, on va rebre un AB, títol de llicenciatura atorgat per un curs que inclou un programa en arts liberals, ciències o ambdues, que en el seu cas fou en Psicologia i, un altre títol, AM, procedent de la Universitat de Standford, en Sociologia, amb honors departamentals i distinció universitària. Més tard es va unir a la Universitat de Yale, on es va graduar en 1986 i es va unir al Departament de Psicologia com a professor assistent, rebent un Ph. D. per part de la mateixa universitat, l’any 1995, va ser nomenat professor a temps complet.

Actualment té càrrecs secundaris en docència a la Universitat de Yale, en Escoles d'Administració i Salut Pública hi ha l'Institut d'Estudis Socials i Polítiques.

També va ser nomenat degà de la Facultat d'Arts i Ciències al gener de 2003, i va ser nomenat degà en el 2004, rector en el 2008 i finalment el president en el 2013 de la Universitat de Yale.

Contribucions[modifica]

Les investigacions mes importants d’aquets autor estan dirigides en el camp de la intel·ligència emocional. Gran part de les seves investigacions són conjuntes amb John D.Mayer, on van poder ampliar el concepte de varis treballs en aquest camp.

Tenien la teoria de que no només les persones tenen una àmplia gama de capacitats intel·lectuals, si no que també tenen un gran número de habilitats emocionals que afecten profundament en el seu pensament i en les accions que fan.

Segons la versió original d’aquets autors, la intel·ligència emocional és la habilitat per gestionar els sentiments i les emocions, usant aquets coneixements per dirigir els propis pensaments i accions.

[3]Model de Intel·ligència Emocionals de Mayer i Salovey:[modifica]
Quatre habilitats: Descripció:
Percepció Emocional: És l’habilitat per percebre les pròpies emocions i les dels demés
Assimilació Emocional: Habilitat per generar, usar i sentir les emocions com necessàries per comunicar sentiments, o utilitzar-les en processos cognitius.
Comprensió Emocional: Habilitat per comprendre la combinació de la informació emocional a través del temps i apreciar els significats emocionals.
Regulació Emocional: És la habilitat per estar obert als sentiments, modulats per els propis i els dels demés, així com promoure la comprensió i el creixement personal.

Seguidament van desenvolupar models i proves d’intel·ligència emocional com els Test Mayer-Salovey- Caruso.

Salovey va investigar en la psicologia de la Salud per conèixer l’eficàcia dels missatges de promoció de la salut i en com persuadir a la gent per canviar els comportaments de risc relacionats amb el càncer, el VIH i deixar de fumar.

El Sr. Salovey autor o editor de tretze llibres traduïts a onze idiomes i publicat més de 350 articles i assaigs en revistes, es van centrar principalment en les emocions humanes i el comportament de la salut.

El Sr. Salovey ha estat membre de Psicologia Social de la Fundació Nacional de Ciència Advisory Panell, l'Institut Nacional de Salut Mental Grup de Treball Ciències del Comportament, i el Consell Assessor Nacional de Salut Mental del NIMH. Era un recipient d'una Fundació de Ciència Nacional Presidencial Premi Jove Investigador, un soci CIS Institut Nacional del Càncer en el Premi d'investigació, i un Abús de Substàncies i Serveis de Salut Mental Administració premi a l'excel·lència. El Sr. Salovey va servir com a president de la Societat de Psicologia General i Tresorer de la Societat Internacional per a la Investigació sobre l'emoció. Va ser l'editor fundador de la Revista de Psicologia General i editor associat de l'emoció i Psychological Bulletin.

Honors[modifica]

Va tenir múltiples reconeixements en les investigacions realitzades, a més de l'ensenyament i orientació puntuacions dels estudiants graduats, el Sr. Salovey ha guanyat tant la medalla William Clyde Devane per a la Beca Distingit i l'ensenyament a la universitat de Yale i el Premi Lex Hixon '63 per a l'Excel·lència en l'Ensenyament de les Ciències Socials. Ha rebut títols honoraris de la Universitat de Pretòria a Sud-àfrica i la Universitat Xangai Jiao Tong. Va ser triat membre de l'Acadèmia Americana de les Arts i les Ciències i l'Institut de Medicina de l'Acadèmia Nacional el 2013.

Referències[modifica]

  1. «Peter Salovey» (en 2017).
  2. «Salovey» (en ingles). [Consulta: 2017].
  3. «MSCEIT» (en ingles). [Consulta: 2017].