Usuari:Victoriapedestre/proves/Gustau Vila Berguedà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Gustau Vila i Berguedà (Sabadell, 1894 - Carabanchel, 1955) va ser un dibuixant i empresari sabadellenc conegut amb el pseudònim de Grapa. Va col·laborar en revistes com ara l’anarquista Solidaridad Obrera, La Rambla o L’Opinió amb els seus dibuixos contra el feixisme, l’Església i la burgesia[1]. Gustau Vila va rebre una primerenca formació de carder, la qual va saber combinar amb una gran afició al dibuix adquirint una sòlida formació de manera autodidacta. Durant aquesta època va estar vinculat a l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell. Els seus dibuixos, marcadament satírics i anticlericals, el portaran a l’exili[2]. La seva llarga i penosa estada al camp d’Argelers està documentada gràcies als dibuixos que des del camp de concentració va enviar al seu amic Apa, Feliu Elias. Aquests dibuixos es conserven a l’Arxiu Històric de Sabadell. Després d’uns quants anys d’exili forçat, va tornar a Sabadell i va tenir la mala sort de ser denunciat. A arrel de la denúncia, va passar una setmana a la presó i en va sortir gràcies a l’aval de l’alcalde Josep Maria Marcet. És per aquesta raó que l’any 1946 va abandonar Sabadell i va marxar cap a Madrid. Amb altres famílies de Sabadell, va crear una fàbrica tèxtil a Carabanchel[3]. Va viure a Madrid envoltat de la seva família i amics fins que va morir, nou anys més tard, a l’edat de 60 anys. Categoria:Empresaris sabadellencs Categoria:Dibuixants catalans

  1. Martínez de Sas, Maria Teresa; Pagès, Pelai. Diccionari biogràfic del moviment obrer als Països Catalans. (en català). 2000. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat. ISBN 84-8415-243-X. 
  2. Capdevila, Jaume «Dibuixant amb l'esquerra. Els ninotaires de la premsa d'ERC durant la República.». Gazeta, 2010, pàg. 11.
  3. López i Fort, Mercè «Gustau Vila i Bergadà, dibuixant i caricaturista, ens llegà un testimoni punyent i directe de l'exili des del camp de concentració d'Argelers.». Arraona, 2006, pàg. 12.