Gorges de Carançà

(S'ha redirigit des de: Vall de Carançà)
Infotaula de geografia físicaGorges de Carançà
Imatge
Ponts metàl·lics a l'engorjat
TipusCanyó Modifica el valor a Wikidata
Localitzat a l'entitat geogràficavall de Carançà Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaToès i Entrevalls (Conflent) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 31′ 11″ N, 2° 13′ 18″ E / 42.51979°N,2.22163°E / 42.51979; 2.22163
SerraladaPirineus Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
AltitudDe 875 a 1.050

Les Gorges de Carançà són un congost situat en el terme comunal de Toès i Entrevalls, a la comarca del Conflent, a la Catalunya del Nord.

Es troben[1] al sud-est del poble de Toès; el congost corre de forma sinuosa de nord a sud. Són un important reclam turístic per a la comarca. Ultra el gran parc d'estacionament públic que hi ha, disposa d'una parada del Tren Groc a la vora. Es tracta d'un congost de la vall del Torrent de Carançà situat en una zona boscosa que s'eixampla a tot el sector sud-est del terme de Toès i Entrevalls.

Etimologia[modifica]

Alguns autors[2] han defensat la forma Querençà per a aquest topònim. Joan Coromines, en canvi, es decanta per Carançà després d'un llarg raonament en el seu Onomasticon Cataloniae. Coromines explica que aquest topònim prové d'un ètim preromà, sorotàptic, karanto (carant, canaleta molt pendent i rocosa per on salta l'aigua). Per tant, exclou del tot les propostes anteriorment explicades. Seguint el raonament de Coromines, tant Becat[3] com el Nomenclàtor toponímic de la Catalunya del Nord avalen la forma Carançà.

Les gorges[modifica]

A part de ser un atractiu turístic de primer ordre, per la seva situació geogràfica, les Gorges de Carançà són destí de nombroses rutes[4][5] turístiques, moltes d'elles amb origen o destí a la Vall de Núria, en rutes transpirinenques.

Referències[modifica]

  1. Les Gorges de Carançà en els ortofotomapes de l'IGN
  2. Segons el DCVB i els documents de Julià Bernat Alart i Enric Guiter https://ddd.uab.cat/record/85914 Algunes bases preromàniques en la toponímia del Pirineu mediterrani
  3. Becat, 2015.
  4. Ruta de Senderisme i teca
  5. Les Gorges de Carançà a Pas a pas

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gorges de Carançà
  • Becat, Joan. «175 - Toès i Entrevalls». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. II. Montoriol - el Voló. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Coromines, Joan. «Carançà». A: Onomasticon Cataloniae: Els noms de lloc i noms de persona de totes les terres de llengua catalana. Barcelona: Curial Edicions Catalanes i la Caixa, 1995 (Onomasticon Cataloniae, III Bi - C). ISBN 84-7256-902-0. 
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «Toès». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8.