Venda en descobert

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
La imatge representa una venda en descobert en dos passos.

En finances, es diu Venda en descobert, que es correspon al terme Anglés Short selling, a una pràctica de venda de béns, generalment valors, que han estat rebuts en préstec d'un tercer, que generalment és un agent, amb la intenció de tornar-los a comprar en una data posterior, i procedir a retornar-los a qui va fer-li el préstec. Qui realitza l'operació ho fa amb l’esperança d'aconseguir un benefici, en cas que les accions baixin de valor durant el temps transcorregut entre les operacions de venda i compra. S'ha de remarcar que la devolució de valors al prestador es fa en una quantitat idèntica a les rebudes. Si resulta que les accions pugen de valor, tindrà evidentment una pèrdua.

En realitzar vendes en descobert, existeix el risc de perdre fins i tot més del 100% del capital invertit, car les accions no tenen un sostre que en limiti les pujades.

És a dir, pels que compren accions a l'alça, el més gran risc que poden enfrontar és el de perdre tot l'import que en un principi invertiren. En el cas de vendes en descobert les pèrdues poden superar àmpliament l'import invertit originalment.

Per exemple, si un fa una venda en descobert d'una acció a 1.000 $, pot ser que arribat el termini de la recompra aquesta costi 2.500 $, cosa que implicaria una pèrdua de 150% per qui és el titular de les accions.

El límit de guanys també és desfavorable. En una compra d'accions tradicional, el valor d'aquestes seguretats pot multiplicar-se nombroses vegades, multiplicant la inversió inicial. Tanmateix, en una venda en descobert el límit de guanys és el preu de les accions, car les accions no tenen preus negatius. És a dir, en un escenari ideal, l'inversor fa una venda d'una acció de 1.000 $ i la recompra a 0 $, per un guany del 100%.

Les vendes en descobert s'ocupen principalment en operacions de curt termini per aprofitar el fet que els mercats tendeixen a experimentar caigudes de preus més ràpides que les pujades de preus. Tanmateix, el fet que la majoria dels mercats financers tenen una tendència a llarg termini a l'alça i la seva major exposició per un guany limitat comparada amb les compres tradicionals limita l'ús de les vendes per inversions a llarg termini.

Vegeu també[modifica]