Vestit Delphos

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
La senyora Condé Nast utilitzant un dels vestits dissenyats pel famós Fortuny. Aquest bonic vestit de seda no té túnica però està finament prisat, a l'estil de Fortuny, i cau en línies allargades fins a terra, seguint de prop el cos

El vestit Delphos va ser una línia de vestits d'estil grec, creada pel dissenyador de moda català Marià Fortuny el 1907 i patentat a París el 1909. Emprant una tècnica de múltiples prisats amb una fina tela de seda, van ser portats per dones famoses, de l'alta aristocràcia i del món de les arts.[1] Va ser glossat per escriptors com D'Annunzio i Proust.

Fortuny va tenir un taller amb cent treballadors i va obrir botigues a París i Londres.

El vestit Delphos va consagrar universalment Marià Fortuny, que va proposar per a les dones un vestit format per una simple túnica de seda prisada, d'inspiració grecoromana; cadascun dels vestits tenia un color únic, que l'artista obtenia mitjançant un bany en 15 tintes diferents, i tenia uns 400 plecs que permetien que la tela s'adaptés de manera perfecta al cos de la dona. Encara avui dia els vestits Delphos són altament apreciats. També és famós el seu mocador de seda Knossos, igualment inspirat en el món clàssic, de forma rectangular i amb dissenys geomètrics asimètrics; o els llums Fortuny, metàl·lics, per a interiors, i els seus llums de seda.

Vegeu també[modifica]

Nota[modifica]

  1. Valerie Cumming; C. W. Cunnington; P. E. Cunnington. The Dictionary of Fashion History. Berg, 30 juny 2010, p. 64–. ISBN 9781847885340 [Consulta: 11 juny 2011]. 

Enllaços externs[modifica]