Via verda de la Terra Alta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Túnel a la Via Verda de la Terra Alta amb una instal·lació fotovoltaica.
Viaducte a la Via Verda de la Terra Alta.

La Via verda de la Terra Alta[1] aprofita el tram a la comarca de la Terra Alta de l'antic traçat del Ferrocarril del Val de Zafán, i recorre espectaculars paratges entorn de la Serra de Pàndols i el parc natural dels Ports de Tortosa-Beseit. La Terra Alta és un territori agrest situat al sud de Catalunya i deixa pas als 25,8 quilòmetres de via verda del Baix Ebre que va des del Pinell de Brai fins a Tortosa.

Amb un recorregut de 23,6 quilòmetres la via verda de la Terra Alta transcorre pels termes municipals d'Arnes, Horta de Sant Joan, Bot, Prat de Comte i el Pinell de Brai.

Parades imprescindibles:

Pont de l'Arc, entre Horta de Sant Joan i Bot, es tracta del segon viaducte més gran de l'Estat construït amb pedra, amb certa curvatura i peralt pronunciat.

La Fontcalda, entre Bot i el Pinell de Brai, és un conjunt d'edificis que acompanyen una ermita, en una zona de fonts termals. La seva ubicació està dins d'un paratge natural de gran bellesa i construccions geològiques quasi úniques al món, que destaquen per la disposició vertical dels sediments.

El riu Canaletes, que solca gran part del camí al costat de la via, convida a un bany amb el bon temps.

A la població de Bot, han de visitar-se (malauradament no són visitables interiorment):

  1. L'antic celler cooperatiu, reformat a principis de segle per l'arquitecte Cèsar Martinell (deixeble d'Antoni Gaudí).
  2. La Casa Paladella, impressionant casa pairal de les més imponents dels voltants amb gairebé 2.000 m² construïts, sobresortint la seva façana principal de carreus i la seva gran portalada d'accés.

Referències[modifica]