Viquipèdia:La taverna/Polítiques/Arxius/2006/03

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Tertúlia de març[modifica]

A la secció de les polítiques de la Taverna hi tenen lloc converses sobre polítiques de la Viquipèdia, normes que ja existeixen, o d'aplicació de llurs criteris. Actualment es mostren les converses del mes d'abril, però si voleu recuperar converses d'un mes anterior, inactives o antigues, busqueu-lo a l'arxiu de les polítiques per a copiar-lo sencer i portar-lo ací, inserint-lo al final amb la vostra nova intervenció.
Mostra la taverna sencera | Amunt | Inicia un nou tema


Icona d'una tassa de cafè Taverna de la Viquipèdia

Arxius de març del 2006

Icona d'una nota enganxada en un tauler Novetats
Icona de globus de diàleg Polítiques
Icona d'eines manuals Tecnicismes
Icona d'un paraigua Propostes
Icona d'un globus de diàleg amb un interrogant Ajuda
Icona d'una flor General

Roine[modifica]

Hola a tothom. Des de fa uns dies que han estat creats dos articles sobre departaments francesos (Roine (departament) i Les Boques del Roine) amb una falta d'ortografia al títol. És més si escrius al cercador el nom correcte se't redirigeix cap al nom incorrecte. Que jo sàpiga la traducció catalana de Rhône és Roine, i no pas Roina. A l'Enciclopèdia Catalana, Roine hi apareix amb 'e' i a la Viquipèdia hi ha d'altres articles on també apareix la paraula Roine escrita amb 'e': Roine, Roine-Alps. És per això que no puc entendre d'on surt Roina. Crec que s'hauria de canviar. --Manu bcn 19:56, 4 mar 2006 (UTC)

Si trobes cap falta d'ortografia en cap títol tu mateix tens la llibertat de canviar-ho sense demanar-ho aquí. Llull · (vostè dirà) 20:02, 4 mar 2006 (UTC)

Política provisional pel blocat de pagines / sobre el vandalisme[modifica]

Fa temps que tenim pendent una Presa de decisions/2005/Sobre la política a seguir per al bloqueig de pàgines. Com que la discussio esta parada i be cal blocar pagines de moment, m'he permes escriure una politica provisional (a la pagina mateixa de la presa de decisio) basada en el que de fet estem aplicant majoritariament. Proposo que l'utilitzem provisionalment mentre no s'arribi a un acord, i obviament que es millori en tot el que faci falta.

De pas vull fer un petit comentari sobre el vandalisme recent i sisteamatic que tenim: sisplau, NO PERDEU EL TEMPS CONVERSANT AMB ELS VANDALS, tant si es per dir-los que sisplau es portin be, com per rebaixar-se al seu nivell i comensar a insultar-los. Estic parlant de vandalisme clarissim , del tipus que intenta fer malbe tantes pagines com sigui possible amb frases ofensives. Es obvi que no s'hi pot raonar, i que deuen estar mes que contents quan veuen que obtenen resposta d'algu i poden afegir uns quants insults mes. La millor politica es ignorar-los completament, revertir les seves tonteries sense llegir-les, i pensar que perden molt mes temps ells escrivint-les que nosaltres revertint-les. Xevi 20:05, 12 mar 2006 (UTC)

Molt d'acord amb el que diu en Xevi. A la ignorància cal ignorar-la i res més. Ja se'n cansaran. Nosaltres som més a revertir i esmenar que ells a potinejar. Ara bé, també és cert que caldria avançar, com més aviat millor, a l'hora de consensuar una política de bloqueig. Qui ho hauria de moure?.--Xadaga (digue'm) 15:38, 15 mar 2006 (UTC)
A mi la proposta d'en Xevi m'ha semblat molt bona. Crec que la hauríem de fer oficial. Estaria bé que us passéssiu per la plana de discussió per decidir com fer-ho.
Sobre el vandalisme, sabem que actualment tenim tres tipus de vandalisme:
  1. El que es dedica a fer proves o escriure burrades o gracietes. És el millor de tots i el més divertit. A més normalment no és repetitiu i en el cas de que ho sigui es posa la plantilla {{subst:proves}} i si no cesa se'l bloca.
  2. El que es dedica a modificar articles introduint-hi textos clarament no NPOV. O eliminant paràgrafs que no li agraden. Aquest és una mica mes complicat, però es pot solucionar parlant amb el vàndal i convencent-lo de que una enciclopèdia ha de ser neutral (plantilla {{subst:vandalisme}}). En alguns casos també s'ha de blocar.
  3. Per últim el que sense cap altra motivació que la de molestar es dedica a blanquejar pàgines aleatòriament escollides o bé substituir-les per textos d'insults. L'única solució és la reversió sistemàtica i el bloqueig inmediat. A més molts cops genera aquelles emocionats (i sovint divertides) situacions de uns quants viquipedistes "perseguint" els canvis del vàndal i revertint-los.
--SMP (missatges) 11:13, 17 abr 2006 (UTC)
Seguint una mica el que he llegit a la viquipedia en angles, les edicions vandaliques serien nomes les que de manera indubtable volen danyar la viquipedia. Des d'aquest punt de vista, edicions aillades del tipus 1 no caldria considerar-les vandaliques si no reincideixen (a mes, com dius tu el mes practic es revertir-ho i oblidar-se'n). Les del tipus 2, tampoc crec que se les hagi de qualificar de vandaliques (obviament, si reincideixen o ignoren el consens de la comunitat, llavors si). Ho dic pq normalment no em sembla be de titllar de vandal el 1er que arriba i fa un canvi en un article sense tenir en compte les normes, ja que al cap i a la fi animem a tothom a participar. Xevi 17:38, 17 abr 2006 (UTC)

Quant al desbloqueig de vàndals[modifica]

Trobo del tot desencertat desbloquejar als vàndals per què pot molestar a algú amb bona fe. Hem de tenir una mesura d'actuació contra els vàndals, no els podem deixar campar per què sí sobretot amb aquest pelma (que n'és de curt, redéu, quines ganes de fer feina en va...) campant per aquí. Si amb algú amb bona fe vol ajudar ja es podrà registrarar i podrà escriure el que li vingui de gana. Donat que s'estan bloquejant pàgines per què no les puguin modificar els anònims els efectes a la pràctica per a una persona amb bona fe seran els mateixos (no poder vandalitzar com a anònim) de manera que no hi perdrem res. La solució seria que la totalitat dels articles per norma no els poguessin modificar anònims, però si els codi no ens ho deixa no veig millor alternativa per posar-los aturador. Bloquejant pàgines i prou no n'hi ha prou segur. Demano per tant que es deixi de deslboquejar IP en massa. Sense tenir en compte les escassíssimes possibilitats de què realment pugui afectar a ningú... Llull · (vostè dirà) 21:06, 15 mar 2006 (UTC)

  • Tenim un munt de IP bloquejades, no és possible que un sol vàndal actui a traves de tantes IP. És el mateix, el seu estil el delata. Trob més encertat que es bloquegin les IP només per un temps molt curt, només el necesari per revertir, i per desanimar al vàndal. Les planes es poden bloquejar actualment només per anònims. No cal tampoc bloquejar totes les pàgines, només aquelles que han sufert l'acció dels vàndals més repetides vegades. Plàcid Pérez Bru 21:14, 15 mar 2006 (UTC)
  • Pens que s'haurien de desbloquejar totes les IP bloquejades fine el 14 d'abril. Plàcid Pérez Bru 21:17, 15 mar 2006 (UTC)
Suposo que ja es una mica tard per contestar aixo, pero estic d'acord amb en Llull. Hi ha diverses IPs que vaig blocar per 3 dies i les ha reutilitzat acabat el temps de blocat. Per aixo ara el bloco per 1 mes. Ja es veu que te temps per perdre i no es desanima facilment. Pel que diu Martorell, moltes d'aquestes IPs son estrangeres, i es improbable que emprenyem gaire ningu blocant aquestes IPs (millor grups d'IPs si podem). Plàcid, sisplau, no desbloquegis mes IPs. Xevi 12:02, 19 mar 2006 (UTC)

P.S. Suposo que deu ser possible configurar el programari per no admetre usuaris anonims mai, pero jo no arribaria a aquest extrem a no ser que realment ens desbordes.