Viquipèdia:Viquimarató Salvadoriana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Escultura de Jaume Salvador

La Viquimarató Salvadoriana és una activitat organitzada per Amical Wikimedia, l'Institut Botànic de Barcelona i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, que té per objectiu millorar articles relatius a l'àmbit del col·leccionisme en ciències naturals als segles XVIII i XIX, especialment entorn de la família Salvador.

Quan
Dissabte 13 de juny de 2015 a les 10:00 del matí.
On
Sala Salvador de l'Institut Botànic de Barcelona, al Jardí Botànic de Barcelona.
Passeig del Migdia, s/n  (cantonada Can Valero)
08038 Barcelona

Com arribar:

L’Institut Botànic de Barcelona es troba situat dins l’actual Jardí Botànic (JBB) dalt la muntanya de Montjuïc. L’entrada es realitza per la porta situada a la part superior del jardí, al passeig del Migdia.

Transport:

Bus: 150, des de la plaça d’Espanya fins a la parada situada a la cruïlla de Can Valero amb el Passeig del Migdia. Metro: L1 i L3, parada Espanya. Des de la plaça d’Espanya cal caminar uns 35 minuts pujant les escales mecàniques o agafar l’autobús. Funicular: connectat amb les línies L3 i L2 del metro. Cal caminar uns 15 minuts.

Coordinació
Vàngelis Villar
Cristina Serradell


Twitter
@AmicalWikimedia
@museuciencies
#Viquimarató
#Salvadoriana

Context[modifica]

La Viquimarató Salvadoriana es proposa com a objectiu la millora d'articles relacionats amb la nissaga Salvador i amb l'àmbit de la botànica catalana en general. Es realitzarà al Jardí Botànic de Barcelona que actualment presenta una exposició temporal sobre la col·lecció de la família Salvador que va recol·lectar durant més de dos segles.

Què és una Viquimarató?[modifica]

Una Viquimarató és una activitat on un grup de viquipedistes es troben físicament en un lloc -sovint una biblioteca- per ampliar el màxim possible un article i/o temàtica determinada de l'enciclopèdia. Ja s'han fet diverses maratons sobre Joan Miró o sobre la Guerra de Successió Espanyola entre d'altres (Vegeu llista completa). És una bona manera de fer créixer un article d'una manera ràpida i també de socialitzar un viquiprojecte. Els experts proporcionen bibliografia de qualitat, i els viquipedistes només necessiten connexió a Internet, bibliografia, una taula, una cadira i, si pot ser, cafè. És també una manera idea d'iniciar-se en l'ús de la Viquipèdia!

Data i lloc[modifica]

Accés al Jardí Botànic de Barcelona

Aquesta viquimarató tindrà lloc el dia 13 de juny de 2015 a la sala polivalent de l'edifici de l'Institut Botànic de Barcelona, al Jardí Botànic de Barcelona.

Programa[modifica]

Hora Activitat
10:00 h Arribada i benvinguda.
10:30 h Visita guiada gabinet Salvador i exposició "Salvadoriana" a càrrec de la comissària exposició, Neus Ibàñez.
11:45 h Inici Viquimarató + taller amb Amical Viquipèdia a la Sala Salvador.
14:00 h Fi de l'activitat

Inscripcions[modifica]

Per apuntar-vos a l'esdeveniment, podeu apuntar-vos a vosaltres mateixos a la llista inferior. No és obligatori però és d'agrair per facilitar la organització.

Participants[modifica]

Participants a la viquimarató
  1. Vàngelis Villar
  2. Cristina Serradell
  3. Montse Ferrer F
  4. Neus Ibáñez
  5. Jordi Serrallonga
  6. Karina Barros
  7. Dacha Atienza
  8. Eulàlia Garcia Franquesa
  9. Jordi Vidal F.
  10. bibore
  11. Susana Garcia
  12. Blanca Puig Solsona
  13. Vallue
  14. Angels García
  15. Llumeureka
  16. DNCardaba
  17. Enric Orús
  18. Jorge de Muller Barbat
  19. Ramon Pintó Ratera
  20. Nhuve Natalia Hervás
  21. Francesc Redondo
  22. Si vols assistir-hi, posa el teu nom aquí.

Participants remots[modifica]

Articles per millorar relacionats amb Salvadoriana[modifica]

Article Tasca
Família Salvador Millora de contingut, bibliografia.
Herbari Salvador Herbari més antic d'Espanya, amb quasi 5000 plecs. Millorar contingut i bibliografia
Col·lecció Salvador Gabinet Salvador, amb més de 30.000 exemplars i quasi 10.000 registres. Millorar contingut i bibliografia
Pere Barrère Metge i naturalista perpinyanenc amb qui es va relacionar força Josep Salvador i Riera. Millorar contingut i bibliografia.
James Petiver Apotecari de Londres, que es relacionà amb Joan Salvador. Millorar contingut i bibliografia.
Antoine de Jussieu Botànic del Jardin des Plantes de Paris, que es relacionà amb Joan Salvador. Millorar contingut i bibliografia.
Pius Font i Quer Fundador de l'Institut Botànic i qui va rescatar la col·lecció. Millorar la informació en relació a la col·lecció.
La col·lecció de pomones dels Salvador
Categoria Botànics catalans Revisar i millorar els més destacats.
Jardí Botànic de Sant Joan Despí
Col·lecció de fòssils
Biblioteca Salvador

Bibliografia[modifica]

Generalista[modifica]

  • La ciència en la història dels Països Catalans / Juan Vernet, Ramon Parés i Farràs (dir.).-- Barcelona ; Valencia : Institut d'Estudis Catalans; Universitat de València, 2009.-- v. <3> : il ; 28 cm. Signatura: IBB 58(023) Cie - 5/6(09) Cie
  • Viatge d'Espanya i Portugal (1716-1717) / Joan Salvador ; Ramon Folch i Guillèn (ed.).-- Barcelona : Edicions 62. 1972.-- 105 p. ; 24 cm. Signatura: IBB 58(092) Sal (exclòs de préstec)
  • Botànica i botànics dels Països Catalans / Josep M. Camarasa.-- Barcelona: Enciclopedia Catalana, 1989.-- 268 p. ; 24 cm. Signatura: IBB 58(09) Cam
  • Estudis sobre cinc herbaris històrics de l'Institut Botànic de Barcelona / Neus Ibáñez i Cortina.-- Barcelona: Universitat de Barcelona, 2006.-- 289 p. ; 29 cm + 1 CD Rom. Signatura: IBB D-15/5/17 (exclòs de préstec)
  • Jardins, jardineria i botànica: Barcelona 1700 / Albert Garcia Espuche [et. al].-- Barcelona : Ajuntament de Barcelona ; Institut de Cultura, 2008.-- 229 p. : il. ; 22 cm. Signatura: IBB 58(09) Jar 
  • Medicina i farmàcia: Barcelona 1700 / Albert Garcia Espuche [et. al.].-- Barcelona : Institut de Cultura, 2011.-- 303 p. : il. ; 22 cm. Signatura: IBB 58(09) Med
  • Els nostres naturalistes / Josep M. Camarasa, Jesús Ignasi Català.-- Valencia: Universitat de València, 2007.-- 2 vol. : il. col. ; 21 cm. Signatura: IBB 58(092) Cam - 502(46)(09) Cam
  • Noticia histórica de la Familia Salvador de Barcelona / Pedro Andrés Pourret.-- ed. facsímil.-- [S.l.:s.n.], 2012.-- 32 p. ; 25 cm. Signatura: IBB 58(09) Pou

Específica[modifica]

  • ABAD, Antonio. «La colección de petrefactos del Museo de los Salvador de Barcelona : siglos XVII, XVIII y primera mitad del XIX». Batalleria (Barcelona): revista de paleontología, 1997, no 7, p. 57-73.
  • BARATAS, Alfredo; GONZÁLEZ, Antonio. «De gabinete a “science center” : 500 años de coleccionismo en Historia Natural». Memorias de la Real Sociedad Española de Historia Natural, 2013, vol. XI, p. 9-25.
  • BOLÓS, Antoni de. «Los botánicos de la familia Salvador y el Instituto Botánico de Barcelona». Divulgación Histórica, 1946, vol. 4, no 41, p. 195-199.
  • BOLÓS, Antoni de. «El Herbario Salvador». Collectanea Botanica, 1947, vol. 1, p. 1-8.4
  • BOLÓS, Antoni de. «Nuevos datos para la historia de la familia Salvador. Discurso de recepción». Real Academia de Farmacia de Barcelona, vol. 3, p. 5-50.
  • CAMARASA, Josep M. «La Biblioteca i les col·leccions Salvador de l'Institut Botànic de Barcelona: una font per a l'estudi de la història natural a Catalunya de mitjan segle XVII a mitjan segle XIX». Actes de les I Trobades d'Història de la Ciència i de la Tècnica: Trobades Científiques de la Mediterrània, 1994, p. 157-166.
  • CAMARASA, Josep M. «De col·lecció privada a museu públic: El gabinet Salvador de l’Institut Botànic de Barcelona». Afers: Fulls de recerca i pensament, 2004, vol. 19, no 49, p. 721-727.
  • CAMARASA, Josep M. «Les col·leccions d’història natural de Barcelona». Plecs d’història local, 2010, vol. 136, p. 5-7.
  • CAMARASA, Josep M. «El gabinete de curiosidades de la familia Salvador». Barcelona, Metrópolis Mediterrània, 1998, vol. 9, p. 143-147.
  • FOLCH JOU, Guillermo. «Jaime Salvador i Pedrol». Boletín de la Sociedad Española de Historia de la Farmacia, 1956, no 7, p. 25-26.
  • FOLCH JOU, Guillermo. «Juan Salvador i Bosca». Boletín de la Sociedad Española de Historia de la Farmacia, 1955, no 6, p. 117.
  • OLMI, Giuseppe. «La biblioteca dels Salvador en la República de les lletres». Delegació del CSIC a Catalunya, 2008, p. 1-32.

Preguntes més freqüents[modifica]

Afegiu les vostres preguntes aquí i les contestarem en breu

M'he de registrar per assistir-hi o hi puc anar sense avisar?

Us demanem que us hi apunteu amb temps per poder buscar un espai pertinent on editar. No és obligatori però és d'agrair.

Necessito ser membre d'Amical o haver editat abans la Viquipèdia?

No, aquest esdeveniment és obert a tothom.

Què he de portar?

  • Un portàtil.
  • Ganes de passar-vos-ho bé.

Convé que llegeixi algun material sobre edició de la Viquipèdia abans de la viquimarató?

No és obligatori, però si podeu, és molt recomanable que abans de la Viquimarató us mireu el breu i distret curs d'introducció en línia, Bus turístic, i així podreu aprofitar més la jornada.

Ajuda a l'edició[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Viquimarató Salvadoriana

Repercussió als mitjans[modifica]